Eelkõige saab nädalavahetusest otsida välja endale meelepärased hõrgud palad: Tallinnas lõpeb restoranide nädal ja toimub taimetoidumess, lõunapoolne Eesti ootab toidunädalatele ja kahele laadale.

61 Tallinna tipprestorani pakuvad tavapärasemast soodsamaid lõuna- ja õhtusööke kahes hinnaklassis. Toidunautlejatele esitletakse erilisi maitsed à la carte menüüdest, nii võib saada nt maitsva lõuna 10 euro ning mitmekäigulise õhtusöögi kõigest 20 euro eest. Hinnatud peakokkade loodud portsjonid pakuvad silmailu ja elamusi, mida koduköögis on raske või isegi võimatu saavutada. Taimetoidumess tähistab uute üllatustega juba kümnendat sünnipäeva!

Esimest korda toimuv Lõuna-Eesti maitsete nädal teemal „Metsast taldrikule” ootab külastama kuue Lõuna-Eesti maakonna restorane Valgast Jõgevani ja Viljandist Setomaani. Ligi 60 toidukohta on pannud kokku erimenüüd, milles on vähemalt ühe komponendina kasutatud eestimaist metsasaadust ning mis koosneb suuresti kohalikest toorainetest. Näiteks leiab menüüdest põdrasammalt, kastaneid, tammetõrusid, ulukiliha, kuusevõrseid, angervaksa ja muudki metsikut. Erimenüüde hinnad on vahemikus 15-19 eurot.

Kuuendat aastat korraldatav Pärnu restoranide nädal on ajapikku muutunud piirkonna üheks suurimaks toidukultuuri sündmuseks. 26 Pärnu restorani pakuvad erihinnaga kolmekäigulist menüüd ja üllatusi. Sel aastal saavad külastajad valida restorane kahes kategoorias: 8 restorani pakuvad kolmekäigulist menüüd 29 euroga ning 17 söögikohta oma kolmekäigulisi menüüsid hinnaga 19 eurot.

Pärnu restoranide nädal. Foto: Visit Estonia

Setomaa mardilaadal maitstakse ahjusooja karaskit, valmistatakse mardimaske ning mängitakse osavusmänge. Mine kuulama-vaatama ka seto muusikat ja tantse ning soeta laadalt jõulukinkideks suurepärast käsitööd! UMA MEKI suurlaat Võrus keskendub eeskätt toidule — saab maitsta ja kaasa osta head kohalikku sööki ja valitakse ka parimaid tooteid. Viimase aja virtuaalvaimus toimetab Eesti Rahvakunsti ja Käsitöö Liit, korraldades virtuaalset mardilaata, kohapealne sündmus toimub Põltsamaa lossihoovis.

Lastega on tore minna Atla mõisa piparkooke meisterdama: üritusel „Piparkoogi kuningriik” tutvutakse lisaks meisterdamisele ka piparkookide ajalooga ja mängitakse seiklusmänge. Lõuna-Eestis ootab lapsi öömatkale Pokumaa, kus pärast retke küpsetatakse imeliselt maitsvat pulgasaia.

8. novembril tähistatakse isadepäeva Jääaja Keskuses. Selle aasta isadepäeval on kõikidel huvilistel võimalik osa võtta kell 11 ja kell 14 toimuvatest teematuuridest “Isad looduses”. Milline isa on looduses kõige laisem? Millised loomad/linnud aitavad oma järglasi kasvatada? Milline isa jääb oma perega looduses elu lõpuni? Milline oli koopameeste roll peres? Lisaks teematuuridele on koos isadega võimalik ennast proovile panna, ehitades perega mudelauto. Isadepäeval on kõikidele isadele Jääaja Keskusesse sissepääs tasuta!

Isadepäev Jääaja Keskuses. Foto: Visit Estonia

Maitsvate söökide tasakaalustamiseks on hea teha läbi ka üks spordivõistlus: laupäeval ootab orienteeruma üritus „Tallinna linnarogain 2020”, kus saavad osaleda võistkonnad ning eraldi on mõeldud ka peredele ja algajatele.

Kultuurisündmustest on veel viimane võimalus külastada või taas külastada õige mitut näitust. Tallinna kunstihoones on lõppemas kaks näitust, kolme Eesti kunstis mõjuka naise „Nagu kivid voolavas vees” ning stereotüüpidele väljakutseid esitav „Kui maailm õhku lendab, loodan lahkuda tantsides”. Temnikova ja Kasela galeriis on veel viimaseid päevi vaadatav Eesti kaasaegse kunsti võtmeautorite näitus „Roots and Ruins” ning Kai kunstikeskuses Briti kunstniku Shezad Dawoodi ning Eesti teadlaste, ornitoloogide, ajaloolaste, muusikute ja kunstnike ühisnäitus „Leviaatan: Paljassaare peatükk”.

Näitus "Nagu kivid voolavas vees". Foto: Visit Estonia

Taas pakutakse võimalust minna erilisele arhitektuuriretkele! Kui äsja lõpetas Eesti Arhitektuurikeskus „Teneti” filmist inspireeritud ekskursioonid Linnahalli, siis nüüd on päevakorras käigud Balti Manufaktuuri, mida rahvas tundis ka Sitsi vabrikuna. Oma 230 meetriga on tegu ühega suurimatest Tallinna hoonetest, millel on rohkem kui 120 aastat ajalugu. Ekskursioonid toimuvad eraldi eesti ja vene keeles.

Ning lisaks veel üks väärt muusikasündmus — Tartus Eesti Rahva Muuseumis ja Narvas Tartu Ülikooli Kolledžis toimub rahvusvaheline festival „IdeeJazz”, mis pakub muusikat klassikalisest kaasaegse jazzini, maailmamuusikat, funki, souli, beboppi.

Ideejazz. Foto: Visit Estonia