Jägala jõel toimub halloweeni süstamatk, Anija vallas Kaunissaares minnakse veele oktoobri teisel täiskuu õhtul, kui kuu on taevas sama suur nagu äsja maakodust toodud kõrvits aknalaual. Kõrvitsate teemal sekundeerib Tallinna loomaaed, kus toimub suur kõrvitsapidu. Loomadele serveeritakse toitu tavapärasest põnevamal moel. Külastajatel on huvitav jälgida, mida loomad kõrvitsatega ette võtavad: kes kaevub kõrvitsasse, kes veeretab seda kui palli, kes astub kõrvitsa lihtsalt puruks, et oleks mugavam suhu pista.

Samuti ekstra sügiseajaga arvestavat elamust pakuvad Peipsimaa valgusretked - pimedatel sügisõhtutel toimub Peipsimaa matkaradadel kaheksa erinevat retke. Matka toetavad laterna- ja küünlavalgus, toit ja soe tee. Lapsed saavad matkal osaleda sooduspiletiga. Retked algavad 31. oktoobril ja lõpevad 5. detsembril.

Üle Eesti eri linnades alustab näitus „Plats. Väärikas kahanemine. Kaheksa linna”, mis toimub sõltuvalt paigast kahe nädala kuni kuu aja jooksul kaheksas Eesti väikelinnas. Tegemist on Veneetsia arhitektuuribiennalli eelnäitusega. Hõlmatud linnu ühendab see, et kõigi nende linnaväljakud on valminud viimastel aastatel “Eesti Vabariik 100” arhitektuuriprogrammi “Hea avalik ruum” raames. Lisaks näitustele toimuvad sel päeval linnades ka ekskursioonid, mis tutvustavad näitust ja linnaväljakute arhitektuuri. Mitmed linnad on loonud ka enda eriprogrammi. Näiteks toimub Rakveres noortele mõeldud Arhitektuurikooli töötuba “Uuri ruumi”, Võrus esitab ehtsat Itaalia muusikat Tommasso Primavera, Tõrvas pakub maitsvat toitu kodukohvik Supelung ning Põlvas näeb nii tulemöllu kui ka trummimängijaid.

Tallinna restoranide nädal. Foto: Jelena Rudi

Veel on kohti saadaval 1.-7. novembrini toimuval Tallinna restoranide nädalale. Sel aastal pakub hõrgutisi kahes hinnaklassis kokku 61 restorani. Nädala pakkumised on mõeldud kahele kuni kuuele külastajale ning neist osasaamiseks tuleks kohad reserveerida hiljemalt päev enne seda, kui on soov restorani minna.

Neil, kel meeldib ise käsi külge lüüa, on sel nädalavahetusel on viimane võimalus näha Filmimuuseumis näitust elust kui kostüümimängust: esindatud on erineva taustaga Eesti cosplayer’id, kes on selle hobiga juba mitu aastat tegelenud ja näitavad oma mitmekülgseid andeid. PROTO Avastustehases alustab Suur Leiutajate Kuu. Kogu pere programm pakub kolmel nädalavahetusel põnevaid leiutamise ja teadusteemalisi töötube, mänge ja show’sid.

Cosplayer. Foto: Visit Estonia

Kultuurigurmaanidele soovitame Briti kunstniku Shezad Dawoodi ning Eesti teadlaste, ornitoloogide, ajaloolaste, muusikute ja kunstnike ühisnäitust „Leviaatan. Paljassaare peatükk” Kai kunstikeskuses, mille keskmes on virtuaalreaalsusfilm ja mida saab vaadata veel 8. novembrini. Tartus toimub 4. novembrini nüüdismuusikafestival „miniAFEKT”, Tallinnas toimuva „AFEKT” festivali sõsarsündmus.