Nagu ennustatud, on virmaliste tipphooaeg alanud. Juba on teateid ka dramaatilisest vaatemängust kaugest põhjast tunduvalt lõuna pool - ja veel tugevamad magnettormid on vastavalt ennustustele alles tulemas.

Vastavalt NASA teadlaste ennustustele jõuab päikese aktiivsus haripunkti oma 11-aastases tsüklis just järgmisel kuul, pakkudes reisijatele viimase kümne aasta jooksul parimat vaatemängu.

Ametlikus kosmoseagentuuri NASA videos räägib Wilcoxi päikesejälgimisobservatoriumi direktor Stanfordi ülikoolis Todd Hoeksema, et detsembris peaks toimuma päikese magnetpooluste vahetumine. Sellega kaasnevad päikeselaigud, suureneb päikese aktiivsus ja see omakorda põhjustab võimsamate virmaliste nägemise Maal.

Virmaliste nägemist ei saa aga kunagi garanteerida - ükskõik kui suur on päikese aktiivsus, võib pilvine öö nurjata ka parimad plaanid valguse mängu näha. Kuid talvel on siiski tingimused lootustandvamad.

Et oma võimalusi suurendada, tuleb võtta endale nii palju aega kui võimalik, hoiduda nii kaugele kunstlikest valgusallikatest kui võimalik sa suunduda võimalikult põhja.

Vastavalt spetsialiseerunud reisikorraldajad on virmaliste suuremaks tulekuks juba valmis. Seekordseks tippajaks on neilt saadaval ka hulk uusi virmalistereise. Siin on valik sellest, milliseid virmalistereise praegu pakutakse.

Aurora Bubble

Aurora Zone (www.theaurorazone.com) pakub unikaalset võimalust lahkuda oma hotellitoa mugavustest ja ööbida "virmalistemullis" (Aurora Bubble), mis on põhimõtteliselt küttega magamistuba kaheinimesevoodi, kust saab läbipaistvast kuplist virmalisi jälgida. Päevased atraktsioonid sisaldavad räätsamatku lumes, murdmaasuusatamist ja koerarakenditega kihutamist.

Öö "virmalistemullis" maksab 92 eurot.

Astronoomiline vaatenurk

Norra kruiisifirma Hurtigruten (www.hurtigruten.com) tutvustas hiljuti 12-päevast reisi Norra rannikul, mida saadavad briti astronoomid, kes annavad loenguid ja juhivad ekskursioone.

Jaanuaris ja veebruaris saadab reise Dr John Mason, kes peab lektorina loendguid South Downsi planetaariumis Chichesteris ja on ka tihe esineja raadio- ja telesaadetes. Ringsõit Bergenist Kirkenesi ja tagasi sisaldab külaskäiku virmaliste planetaariumi Tromsøs.

Lõkketuled ja kuningkrabid

Sel talvel korraldab briti firma The White Circle (thewhitecircle.com) reise, mis kombineerivad virmalistevaatluse talvise lumesaanisõiduga Vene piiri äärde, ööbimise lumest hotellis ja õhtu lavvus (traditsioonilises saami telgis), kus saab maitsta värskelt püütud kuningkrabi.

Mõõkvaalad ja zooloog Carwardine

Neljapäevasel reisil Islandile võib kohtuda mõõkvaalaga. Reisid kestavad jaanuarist märtsini ja 16. jaanuaril juhib reisi zooloog Mark Carwardine.

Kultuurijahtijatele

Kui virmaliste näitamine on iga vastava reisikorraldaja põhieesmärk, võib sinna juurde saada ka erinevaid kultuurielamusi Stockholmis, Orlos ja Reykjavikis. Kultuurireisidele spetsialiseerunud Kirker Holidays (kirkerholidays.com) oskab koostada reisiplaane.

Ehita oma iglu

Jäähotellis ööbimine on väga huvitav, aga mis oleks, kui ehitaks ise mõne jäämaja?

Iglu ehitamine on vaid üks atraktsioonidest, mida pakub Walks Worldwide (walksworldwide.com). Nende kaheksapäevasel reisil saab alustada Soome mökkist kuskil polaarjoone lähedal ja tutvuda taiga külmunud järvedega. Loodusmatkadel võib kohata hunti, rebast, karu (kes talvel on küll tavaliselt talveunes), põtra ja põhjapõtra. Lõpuks ehitatakse aamide lumest ja jääst onn ehk iglu.

Kohtu saamidega

Kui tunned huvi kauge Põhjamaa rahva saamide vastu, siis võib kohtuda saamidega Põhja-Rootsis. Reisikorraldajad pakuvad võimalust tutvuda nende eluga, kuidas põhjapõder nende igapäevastes tegemistes olulist rolli mängib ja kuidas käib tüüpiline saami lõunaeine lõkke ääres.

Linnuvaatlus koos virmalistega

Öösel on muidugi virmalistevaatlus, aga päeval saab näiteks Islandil vaadelda ka linde: jahipistrikku, merirüdi ja teisi. Lisaks korraldatakse reise geisrite ning jugade juurde - Stokkuri geisri ja Gulfossi joa juurde.

Treenitud silma jaoks

Vaatemänguline reis koos rongimugavustega viib kümnepäevasele virmalistereisile Oslost Kirunasse. Korraldab Great Rail Journeys (greatrail.com). Selle reisiga avaneb hea võimalus näha virmalisi Lofootidel või Narvikis.

Kutse baari

Selle aasta algusest tegutseb Virmaliste Baar ("Northern Lights Bar"), mis peab ennast parimaks kohaks (ilmselt ka lahedamaks), kust virmalistemängu nautida. Baar asub Ioni hotellis Islandil, vaid tunnise autosõidu kaugusel Reykjavikist.

Saab vaadata ka Kanadas

Pole mingit vajadust jääda virmalistevaatlusel vaid Euroopa reiside juurde. Ameerikas on parimad kohad Kanada põhjaosas, kuhu korraldab reise Frontier Travel (frontier-canada.com). Nende kolmepäevane reis viib Yukoni järve äärde, seal saab kombineerida nii suusapuhkust kui linnapuhkust Vancuveris.

Tundra superdžiibiga

Islandi põhjakaldal korraldatav arktilise tundra džiibisafari on vaba valgusreosusest, mis tagab parimad tingimused virmaliste vaatamiseks. Samuti saab reisi jooksul ära näha Detiflossi joa (Euroopa suurim) ning Lofthelliri laavakoopa, mis on kui pimeduse maailm originaalsete jääskulptuuridega.

Geotermiliseks minek

Põhja-Islandis asuvad ka kuulsad geotermilised allikad - parim viis seal virmalisi nautida on mõnes sellises kuumaveebassenis.

Tuleb vaid ära oodata, kuni päike oma poolused vahetab ja selle mõju meie planeedile jõuab. Korraldajaks on Mountainkingdoms.com.