Neli paljureisinud Eesti naist jagavad soovitusi, kuidas ka üksi siiski turvaliselt reisida saab.

1. Ole tähelepanelik

26-aastane maailmarändur Jane ütleb, et väike annus paranoiat tuleb reisil alati kasuks. See hoiab sind tähelepanelikuna ja nii ei satu võimalike pettuste ja varguste ohvriks. Turistid on kõige otsesem taskuvaraste sihtmärk. Samas ei maksa oma hirmudega üle pingutada, sest siis ei pruugi kohtuda ka kõigi nende heade inimestega, kes reisi huvitavaks teevad.

2. Järgi kohalikke kombeid

Like A Locali kaasasutaja ning kirglik reisija Ülane rõhutab, et võõral maal on oluline tunda kohalikke tavasid. See on eriti oluline siis, kui lääneriikidest pärit naised reisivad konservatiivsemates piirkondades, näiteks islamimaades. Kohalikke kombeid tuleb austada. Erilist tähelepanu vajavad riietumiskombed. Veel üks hea nipp on kanda sõrmes vale abielusõrmust, et vältida tüütuid külgelööjaid.

3. Anna sõpradele ja tuttavatele teada, kus parasjagu oled

Reisifanaatik Merle soovitab alati sõpradele ja perele teada anda, kus hetkel asud. Võid enda plaanidest rääkida ka hosteli toanaabrile. Kui juhtud ära kaduma, siis on vähemalt keegi, kes oskab jagada infot, kuhu plaanisid edasi minna.

4. Väldi üksi pidutsemist

Kõige noorem ränduritest, 23-aastane Liina soovitab mitte üksi pidutseda. Üks võimalus on leida hostelist või lennukist endale uusi sõpru ja reisikaaslasi, keda saab rohkem usaldada ja ühineda nendega õhtustel väljaskäimistel. Veel üks võimalus on osaleda pubituuril, nn pub crawl´il koos kohalike teejuhtidega. Samuti on mõistlik võõras seltskonnas mitte purju jääda.

5. Kuula teiste nõuandeid

Me ei mõtle siin just igaühe nõuannete kuulamist. Kuula neid inimesi, keda usaldad ja kellel on kogemusi. Kui kaasreisija või kohalik soovitab teatud piirkondi vältida, sest seal on ohtlik, siis ära mine sinna seiklusi otsima või millegi tõestamiseks.

Kuigi kõik siin nõu andnud neli naist on üksi reisides olnud kahtlastes või isegi natuke ohtlikes olukordades, kinnitavad nad, et üksik naisreisija ei pane end praegusel ajal suuremasse ohtu kui kodulinnas tänaval jalutades. Õnnetusi võib juhtuda igal pool ja hirmu pärast ei pea veel maailma avastamist ja elunautimist lõpetama. Niikaua, kui järgid vähemalt neid viit nõuannet, oled teinud palju, et vähendada ka võimalikke riske ohtlikesse olukordadesse sattumiseks.

(Nõuanded on kokku pannud Seikle.me blogipostituse põhjal)