Samas ei taha reise kuumadesse sihtkohtadesse vaid liiga heleda naha tõttu ära jätta. Mida siis teha?

1) Parim, mis sa ette saad võtta, on end lihtsalt riietega katta. Vali puuvillased, ehtsast siidist või muud õhku läbilaskvad kerged ja õhulised särgid-püksid-kleidid. Kindlasti kata kinni õlad ja vajadusel ka kael/kukal, kuna need kohad põlevad sageli just esimesena ära.

2) Kasuta päikesekreemi. Neid on erineva tugevusega, veekindlaid ja mitte nii veekindlaid, nahasõbralikke ja rohkem keemilisi. Vali enda nahatüübiga sobiv. Kui sa pole kindel, siis kasuta 50 SPF faktoriga kreemi. Kuigi on olemas ka suurema numbriga, siis 50 on üldjuhul piisav.

3) Kui lisariideid või päikesekreemi pole parasjagu võtta, siis katsu hoiduda nii palju varju kui võimalik. Tänaval jautades vali pool, kus hooned pakuvad päikese eest kaitset. Vajadusel kasuta vihmavarju päikesevarjuna. Otsi pelgupaika puude alt või siseruumidest. Kata kinni pea — mütsi või salliga —, sest nii väldid ülekuumenemist ja päikesepistet.

4) Väldi õueminekut päeva kõige kuumemal ajal. See sõltub muidugi sihtriigist, kuid sageli on see alates keskpäevast kuni hilise pärastlõunani. Asi pole vaid liiga palavas ilmas, vaid ka kahjulikus UV- kiirguses.

5) Joo piisavalt vett. Tavapärase mõne liitri asemel päevas võib seda sinu üllatuseks kuluda nüüd kordades rohkem. Kuula oma keha.

Kuigi merevesi on ääretult kutsuv, siis tuleb valmis olla ka selleks, et päikesepõletuse võib kergesti saada ka vee all ujudes. Foto: Madle Timm

Tihti on nii, et mida pole, seda tahetakse saada. Nii ka nahatüübiga. Heledad tahavad jumekat päevitust, tõmmud pigem piimjamat tooni. See kehtib ka Filipiinidel. Seetõttu hoiduvad trenditeadlikud kohalikud kuumal ajal pigem siseruumidesse ning randa minnes katavad end pigem rohkem kui vähem kinni. Poest valivad nad valgendavad seebid ja dušigeelid, tänaval jalutamise asemel eelistavad autot.

Ja mulle see sobib. Selle asemel, et omaette kuskil puu all varju otsida, liituvad kohalikud hea meelega jahedamasse pelgupaika. Ja muidugi pole ma kunagi varem joonud nii palju vett, kui viimase kolme kuu jooksul troopikas elades. Aga tunne on tihti sama — alles lõpetasid liitrise veepudeli, kui juba on jälle janu! Õnneks on harjumus (taaskasutatavat) veepudelit kaasas kanda nii tugev, et kodust väljudes käib kontrollimine automaatselt. Telefon? Kaasas. Võtmed? Olemas. Rahakott? Kotis. Veepudel? Näpus. Minekuks valmis!

Pilves ilm ja hämarus ei pruugi anda küll rõõmsaimat tuju, kuid naha hoiab see kindlasti põletusest eemal. Foto: Madle Timm

Lugesid just Hulkurplika päevikute 63. osa.

Madle Timm on 26-aastane eestlanna, kes pärast mitmeid lühemaid rännakuid planeedi eri otstesse sai aru, et reisijumal (või kurat) on halastamatu ning tema küüsist on raske lahti rabeleda. Nii otsustas ta seljakoti pikemalt selga kleepida ja mööda ilma hulkuma minna.

Hoia silma peal ka hulkurplika tegemistel