Soditud vaatamisväärsused, praht, paljad ja paksud välismaalased pühapaikades, selfie-keppidega möödakäijate torkimine ja lärm on vaid mõned asjad, mis kohalikku elanikku kõige enam häirivad. Siin on viis kõige vastikumat turistide käitumisharjumust. Täienda kommentaarides, kui tundub, et veel midagi võiks sellesse nimekirja kuuluda.

1. Purjus inimesed

Kus siis muidu kui puhkuse ajal end vabalt tunda? Vabastavalt mõjuv alkohol paneb ka põhjamaised vaoshoitud inimesed võõrsil hoopis kergemalt rumalusi tegema, sest ümberringi ju on kõik võõrad ja häbenemiseks pole põhjust. Purjus, pissivate ja paljaste turistide vastu toimus hiljuti Barcelonas isegi meeleavaldus.

2. Nad lõhuvad kõike

Turistide hordid on nagu ISIS, mis aastatuhandeid säilinud kultuuriväärtused kiiresti pihuks ja põrmuks muudavad. Ikka ja jälle on portaalides uudiseid, kui mõni turist on salaja ajalooliselt kujult mõne tüki murdnud, enda nime kuhugi kraapinud või kogemata midagi ära lõhkunud. Suveniirijanused on isegi Lihavõttesaare kuulsaid kivist kujusid haamritega toksinud, et neist mõne tükikese koju kaminaservale viia.

3. Nimi aastasadadeks seinale

Oma nime kraapimine või sodimine ajaloolisse kohta on juba väga vana komme. Ilmselt tekkis endast märgi maha jätmise vajadus juba siis, kui meie esivanemad koopas elasid ja see soov elab mingi ürgse instinktina mõnedes reisijates ka siis, kui minnakse Taevaskoja paljandite äärde või vana Rooma kuulsate müüride vahele. Isegi Auschwitzi punkritesse on mõned tundnud vajadust endast märk maha jätta.

Taevaskoja täiskirjutatud kaljud.

4. Loomadele liiga tegemine

Nunnutamine, ületoitmine või lihtsalt julm kohtlemine kaasnevad ka loomadega, kes satuvad turistide teele. Meenutame kasvõi Kadrioru pargi luikesid, kellest üks andis liigse "turistide" hoolituse tõttu otsad.

5. Paljalt avalikus kohas

Turistid hindavad vabadust ja tahavad seda tutvustada ka liiga konservatiivsetele kohalikele. Üks sallivuse ilmingutest on mõnede arvates ka alasti ringi kõndiva turisti talumine. Kohalike jaoks pühades kohtades enda paljaks võtmine ja isegi seksimine võib lõppeda aga tõsise karistusega, nagu juhtus ühe Eesti turistide paariga Bali saarel pühas templis seksides. Pühaduserüvetamise eest tuli maksta trahvi 2060 dollarit ja napilt pääsesid eestlastest reisijad Katrin ja Urmas vangiminekust. Samuti protesteeriti Barcelonas turistide vastu, kes rannast tulles nappides ujumisriietes linna peale asju ajama lähevad. Kogu linn ei ole siiski rand.