Illegaalne tõusmine Hiina kõrgeima pilvelõhkuja tippu algas hommikuhämaruses ehitusplatsi aeda ületades. Shanghai Tower on praegu ehitamisel, kuid tippkõrgus saavutati juba eelmise aasta augustis. Torni otsas asuvad kaks kraanat, millest ühe noole otsa kaks ronijat jõudsidki.

632-meetrine Shanghai Tower on maailmas kõrguselt teine pilvelõhkuja Dubais asuva Burj Khalifa järel (828 meetrit).

Tegemist on varemgi kõrghoonete tippe vallutanud Vadim Mahorovi ja Vitali Raskaloviga, kes kõndisid torni üles mööda treppe, kandes näomaske ja peakaamerat. Nende video kraana otsa jõudmisest kogus paari esimese päevaga poolteist miljonit vaatajat ja praeguseks on seda klippi vaadatud juba paarkümmend miljonit korda.

Ronijad tunnistasid oma teo isiklikes blogides üles. Hiinas on tegemist raske seaduserikkumisega ja sellepärast valmistasid Raskalov ja Mahorov oma käiku pikalt ette. Õige hetk arvati käes olevat Hiina uusaastal - 31. jaanuaril, kui ehitusel polnud ühtki töölist ja ka valvureid oli minimaalselt. 120-ndale korrusele ronimiseks mööda ehitusjärgus pilvelõhkuja treppe kulus kaks tundi. Üleval kraana juures oodati veel 18 tundi sobivat ilma, et saaks kraananoole otsa turnida, selle tipp asus ligi 650 meetri kõrgusel.

Grupil nimega Ontheroofs, kuhu kaks ronijat kuuluvad, on varasemastki ette näidata sarnaseid ulakusi: 2012. aastal roniti näiteks ehitusjärgus Euroopa kõrgeima pilvelõhkuja - Mercury City Toweri otsa Moskvas. Selle kõrgus on 338,8 meetrit. Eelmisel aastal aga turnisid nad Egiptuses Giza suure püramiidi tippu. See tegevus on samuti rangelt keelatud.

Hiina kohalikes teleuudistes lubas ehitusjuht, et Shanghai Towerit hakatakse nüüd paremini valvama ja sissepääsud saavad kaitstud turvaustega.