Viimane nii suur vulkaanipurse toimus Islandil 1783. aastal, kui aktiivseks muutus Laki. Siis kestis vulkaanipurse vähem kui aasta, kuid suutis katta laavaga 565 ruutkilomeetri suuruse ala. Vulkaaniline tuhk kattis Euroopa ja Põhja-Ameerika idaranniku taeva ning atmosfääri ülakihtidesse levinud aerosoolid muutsid 1784. aasta suve jahedaks, niinimetatud "päikeseta suveks".

Bárðarbunga on küll suuruselt järgmine, kuid seekordne tuhapilv polnud isegi nii suur, et oleks ohustanud lennuliiklust. Laava voolamine aga jätkub ja praeguseks on kaetud juba üle 82-ruutkilomeetrine ala. Turistidel ei lubata vulkaanile läheneda mürgiste gaaside tõttu, mis eralduvad pursetega ja ka kohalikud elanikud on nende pärast evakueerumiseks valmis. Bárðarbunga ümber on loodud 18-kilomeetrine keelutsoon, kuhu inimesed siseneda ei tohi.

Samas veetakse turiste vulkaani eemalt vaatama nii neliveoliste maastikuautodega kui lennuvahenditega. Mõnikord peab Islandil ootama mitu päeva, et mõnes maasturigrupis vaba koht saada. Kuid kohale jõudes võib tõkkepuu tagant näha vaid laava põhjustatud aurupilve eemal. Pooleteist-tunnised džiibisafarid Akureyrist maksavad ligi 400 eurot.

Lennureis üle Bárðarbunga maksab natuke alla 300 euro ja muidugi tagatakse lennukis aknaalune koht. Lennukist näeb vulkaani kõige paremini - Manhattani suurune laavaväli on hästi näha ka pimedas.

Veel kallim - 1560 eurot - tuleb aga kolmetunnine kopterireis vulkaani lähedale. Kopterisõit on väga ilmatundlik ja sellepärast soovitatakse varuda mitu päeva, kui halva ilma tõttu reis edasi lükatakse. Kohapeal võidakse ka maanduda, kuid tegutseva vulkaani juures tavaliselt maa peale ei lubata. Kopteriga saab vulkaani näha kõige lähemalt, avanevad sellised vaatepildid:

Kui sõit edasi lükkub, saab Reykjavikist teha nii-öelda kuiva trenni lähedalasuva kustunud vulkaani sisemusse. Thrihnukagigur purskas viimati 4000 aastat tagasi ja on sisseronimiseks seega täiesti ohutu. Asub see Reykjavikist mõnetunnise bussisõidu kaugusel, siis tuleb veel jalgsi matkata 3,3 km ja laskuda kraatrisse 120 meetri sügavusele. Selline soojendustuur enne purskavat vulkaani maksab ligi 250 eurot.