Kolm aastat tagasi kulutas Soome tulnud Vene turist raha igal pool: sõi, jõi, ööbis, ostis nii toidu- kui ka tööstuskaupu, kasutas teenuseid. Nüüd aga on olukord teine, vahendas Soome rahvusringhääling YLE mahuka turistide küsitluse teinud uurimiskeskuse TAK andmeid: Vene turist tuleb autoga Lõuna-Karjalas üle piiri vaid üheks päevaks ning tema ainus sihtmärk on mõni supermarket.

TAKi tegevjuht Pasi Nurkka ütles YLE-le, et 80 protsenti Vene turistidest tuleb enda sõnul ostma esmatarbekaupu. Vene turistide Soomest ostetava esmatarbekauba, sh toiduainete maht on kasvanud koos Venemaa kehtestatud Lääne toiduainete impordikeeluga. Samas on üks ostuvõimet pärssiv tegur tugevasti euro suhtes nõrgenenud Vene rubla.

Aastal 2013, venelaste Soome-turismi senisel rekordaastal, käis Soomes 5,2 miljonit Vene turisti. Siis sai ühe euro 40 rubla eest ning venelased ostsid absoluutselt kõike, nagu meenutas YLE-le Lappeenranta linna Citymarketi juht Reijo Tervo.

Mullu külastas Soomet 3,2 miljonit venelast. Rubla kurss oli kukkunud 80, vahepeal ka saja rublani ühe euro eest. Ühtlasi on Tervo sõnul venelased ühtäkki hinnateadlikuks muutunud ja ostavad peamiselt soodushinnaga tooteid.

Kogu Soomes kulutasid Vene turistid aastaga 477 miljonit eurot, sellest jäi kolmandik kohe piiri äärde ehk Lõuna-Karjalasse. Üks turist kulutas keskeltläbi 115 eurot, mis on võrreldes mulluse 142 euroga 20 protsenti vähem.