Kas teadsid, et valuutana võib kasutada ka hiiglaslikke rattaks raiutud kivirahne, mida vahetatakse tseremoniaalsetel pidustustel? Või seda, et on olemas riik, kus rahana saab kasutada Pokemoni medaljone või Star Warsi münte? Ja kui meie unistame kogu maad katvast Internetist, siis ühes väikeriigis pole tasuta WiFi piirist piirini mingi probleem juba ammu.

Niue kasutab Star Warsi ja Disney münte

Kui oled väikeriik kuskil Vaikses ookeanis Uus-Meremaast veel kaugemal, siis ei jää muud üle, kui ka käibevahend ehk tuleb raha muuta turismiobjektiks ja kollektsionäride jaoks ihaldatuks. Nii otsustaski Niue valitsus käibele lasta maailmakuulsate Didney tegelaste ja Hollywoodi filmitegelastega mündid. Neid vermitakse Uus-Meremaal ja muidugi on kollektsionäärid valmis haruldaste, ametlike käibevahenditena kehtivate Niue rahade eest korralikku hinda maksma.

Niuele sattudes pole aga oma Star Warsi piltidega raha vaja üldse kulutada, kui tahad Internetti pääseda. 260 ruutkilomeetri suurune saareriik pakub oma 1600-le elanikule ja kõigile külalistele tasuta WiFit, mis levib igasse maanurka.

Nauru: pealinna pole vaja

Taas üks Vaikse ookeani saareriik paistab silma sellega, et pealinna neil polegi. 21 ruutkilomeetri suurusest riigist on veel väiksemad vaid Vatikan ja Monaco. Selge see, et nii pisikeses kohas pole mõtet omaette pealinna rajada. Kogu riik ongi üks suur pealinn. Sellele väiksele maatükile on siiski mahtunud elama 9320 elanikku, kellel pole ka ametlikku riigikeelt. Räägitakse valdavalt inglise keeles.

Tuvalu sai rikkaks internetiäriga

Tuvalu tantsija.

Kui muidu ei teata Tuvalust eriti palju midagi, siis selle riigi domeen osutus kullaauguks Internetiajastul. Polnud vaja leida naftat ega kulda, vaid piisas hoopis riigi domeenilaiendist .tv, mis ahvatles üle maailma televisiooni- ja muid meediafirmasid. Tuvalu müüs oma domeeni kasutusõiguse 2000. aastal 12-aastase lepinguga 50 miljoni dollari eest. 2011. aastal lepingut pikendati ja riik teenib praegu .tv lõpuga domeenide kasutuse müügist miljoneid dollareid aastas. Pole just väike summa, kui arvestada, et riigis elab 10 000 inimest 114 saarel.

Niger - maailma kõige üksikuma puu kodumaa

Tenere puu.

Aafrika sisemaal asuv riik laiub peaaegu täielikult Sahara kõrbes. Üks ebatavalisimaid fakte selle riigi kohta on seotud akaatsiapuuga, mida peetakse maailma kõige üksikumaks. Nimelt asus keset kõrbe puu, mille lähedal polnud 400 kilomeetri raadiuses mitte ühtki teist puud. Sahara üksik akaatsia ajas oma juured 35 meetri sügavusele ja ulatus nii põhjaveeni. Veelgi ebatavalisem fakt on aga see, et ainsa puu 400 kilomeetri raadiuses leidis üles purjus veokijuht, kes selle alla ajas. Nüüd tähistab kunagist kasvupaika metallist puukujuline monument.

Bhutan - peenise maalimine seinale on täiesti OK

Kui enamuses maailma riikides peetakse peenise kujutise sodimist seinale räigeks vandalismiks, siis Bhutanis on see täiesti soositud. Vastavaid kujutisi joonistatakse elamutele ja isegi autode numbriplaatidele ning niimoodi kaunistatakse väärikalt kõike, mis oluline tundub. Peenisekujutis pidi halba eemale peletama ja õnne majja tooma. Ilmselt vastab see tõele, sest Bhutani peetakse mitmesugustes edetabelites maailma kõige õnnelikumaks riigiks.

Mikroneesia kõige raskem valuuta

Kui hakata võrdlema maailma rahasid raskuse järgi, siis pole kahtlust - kõige raskema raha tiitel kuulub Mikroneesia Liiduriigi saarele Yap. Seal arveldati suurte rattaks raiutud kivilahmakatega. Ühe "mündi" suurus kõikus 3,6 meetrist seitsme meetrini. Rikas võis rahast endale maja ümber tõelise müüri laduda. Rai nimelised kivid on siiamaani kasutusel, kuid pudi-padi nende eest poes muidugi ei osteta. Raha veeretatase kohale, kui käsil on mõni suurem tehing - näiteks pruudi või kinnisvaraga.

Kiribati - maailma suurim riik?

Vaikses ookeanis laiub saarteriik Kiribati, mis asub kõigl neljal maakera hemisfääril. Tohutu ulatusega riik koosneb tegelikult üksteisest väga kaugel asuvatest saartest. Ida-lääne suunas on riik 4835 km pikk ja põhja-lõuna suunas 1973 km. Vaid mõni meeter ookeanist välja ulatuvad atollid on ookeani uppumas ja riik plaanib oma 100 000 elanikku kuhugi kõrgemale evakueerida.

Ladonia - riik, mis koosneb roigastest ja e-residentidest

1980. aastal alustas kunstnik Lars Vilks hiiglasliku skulptuuriga, mis kunstikaugemale võhikule näisid nagu roigastest tellingud. Nimis sisaldab 75 tonni roikaid ja hiljem ehitatud Arx on juba kividest. Skåne maakonnas Rootsis asuv territoorium on riigina illegaalne, sest Rootsi keskvalitsus pole kunstilist separatismi tunnistanud. Ladoniasse on väga raske pääseda ja kunstnikul õnnestus oma mikroriiki koos ehitistega saladuses hoida kaks aastat, enne kui see avastati. Kohalik omavalitsus nõudis looduskaitsealalt illegaalsete ehitiste kõrvaldamist. Kunst jäi siiski alles ja 2014. aastal oli "riigil" juba 18 000 elanikku, kes ei asu siiki mitte Ladonia füüsilises asupaigas, vaid nagu Eesti e-residendid elavad igal pool maailmas ja omavad Ladonia isikutunnistust.