Le Mans, Prantsusmaa

Selles vaikses Prantsuse linnakeses pole kärarikkaid turistide horde, seetõttu pääseb vaatamisväärsuste juurde ilma pikkade järjekordadeta. Le Mans on väike satelliit-linn, mis asub kõigest tunni aja sõidu kaugusel Pariisist, kuulsate Loire’i oru losside lähedal.

Muide, üks nädal Le Mansis on kaks korda odavam kui Pariisis. Ent vaadata on siingi üht kui teist. Näiteks III sajandist pärit Gallia-Rooma seina. Tähelepanu väärib ka St. Julieni katedraal, mille ehitust alustati XI sajandil. Pühakoda on imeline segu romaani ja gooti stiilist, sees võib aga nautida kauneid vitraaže.

Le Mansi vanalinn on tuntud mitmete ajalooliste filmide kaudu. Kitsad tänavad, väikesed majad, kärarikas turg, mis hommikuti väljakul avatakse ning peretavernid, kus pakutakse 100 aasta vanuste retseptide järgi valmistatud imemaitsvat sibulasuppi.

Ravi

Le Mans on tuntud ka meditsiinilise turismi poolest. Siin asub üks suurimatest polüfunktsionaalsetest Prantsusmaa kliinikutest Le Pole Santé Sud. Siia on kogutud kokku tõelised eksperdid meditsiini vallast. Kliiniku arstid on kursis uusimate uuringutega ja kasutavad neid oma töös.

Lázně Bělohrad, Tšehhi

Sii väike linnake asub 1,5 tunni sõidu kaugusel Prahast. Kodused tänavad, vanaaegsed kirikud, barokk-stiilis palee ja selle lähedal mõned lossid. Sellega ülevaatus ka lõpeb. Tõsi, loodus on siin ebatavaline — puhas mägiõhk ja … turbamuda.

Ravi

Siinne muda on kõrge raua- ja väävlisisaldusega. Sellega ravitakse tugi-liikumisaparaadi haigusi ning parandatakse naha seisundit (näiteks aidatakse neurotermiidide puhul). Efekti tugevdavad rauarikkad mineraalveed.

Kivatš, Venemaa

Kivatš on tegelikult Karjalas asuv Euroopa suuruselt teine kosk. Asub umbes 100 km kaugusel Petrozavodskist. Kose ümber laiub looduskaitseala, kus kasvavad okasmetsad ning leidub terve hulk kauneid järvi. Seega, kõige sobivam ökoala oma organismi tervendamiseks.

Ravi

Kivatši kliinik asub siinsamas metsade keskel ning on kuulus oma organismi rakutasandil puhastamise meetodiga. Pärast „suurpuhastuse“ programmi (seoses sellega ka loenguid õigest toitumisest) normaliseerub kõikide siseorganite töö ning alaneb kaal.

Maribor, Sloveenia

Suuruselt teine linn Sloveenias on hästi tuntud mäesuusatajatele. Siin asub kuulus Maribori suusakuurort Pohorje, kus pole just suuri kõrgusi, ent on olemas hea infrastruktuur ning erinevad (ja ohutud) trassid, sealhulgas ka öiseks suusatamiseks. Suurepäraseks boonuseks on kuumaveeallikad.

Ravi

Pohorje vee kohta liikusid varem legendid. Räägiti, et see noorendab mitte ainult nahka, vaid tervendab ja noorendab kogu organismi. Ent see polegi müüt, vaid teaduslikult tõestatud faktid. Nõrgalt leeliselist vett, mis sisaldab joodi ja fluori, kasutatakse liigeste raviks, günekoloogiliste haiguste ning vereringehäirete puhul. Lisaks sellele on siin ka üldtervistavad programmid ja spaad.

Wieliczka, Poola

Linn asub 10 km kaugusel Krakovist. Siin on soola kaevandatud juba XIII sajandist alates. Täna on maa all 300 km koridore ja 3000 ruumi, järvi ja kabeleid, soolast valmistatud skulptuure ja bareljeefe.

Ravi

Šahtides asuvas maa-aluses sanatooriumis ravitakse hingamiselundite haigusi. Neile aga, kel seda muret pole, soovitatakse veeta öö ruumis, mida nimetatakse „naturaalseks inhalaatoriks“. Magad ja hingad sisse immuunsust tugevdavaid ja närvipingetest vabastavaid soolaaurusid.

Allikas: Dobrõje Sovetõ, 1/2017