Ameerika rahvusliku ajaloomuuseumi Smithsonia asutuses Washingtonis on üleval ebatavaline väljapanek vana aja suveniiridest ja reliikviatest - kohati näeb see välja nagu väikeste laste õuemängust ülejäänud kola. Ei mingeid värvilisi kruuse ja taldrikuid, lumehelvestega täidetud klaaskuule mõne lossikesega või külmkapimagneteid Hiinas joonistatud linnapanoraamidega. Klaasi taha on laotud kivid, puutükid, mingi juuksesalk, kellegi kondid.

Need ongi vana aja suveniirid. Nagu muuseumi väljapaneku tutvustuses kirjas, tegelesid turistid enne 19. sajandit (aga kohati veel tänapäevalgi) reisilt reliikviate kaasavõtmisega mitte suveniiriputkast, kuna neid õieti polnudki, vaid vaatamisväärsuste endi küljest. Kraabiti silmapaistvate monumentide jalamilt endale mõni kivitükk, agaramad aardekütid suutsid kuidagi ära näpata ka näiteks USA presidendi juuksesalga, kirstu küljest puupilpa või nooblimast Pariisi kõrtsist kirjadega lusika või tassi.

Ilmselt oli suveniiriomanikul hea lugu rääkida ka sellest, kuidas ta Roomas käis ja sillutisekivi kaasa tõi. Või George Washingtoni lapsepõlvekodu küljest ühe tellise. Austraalia turismiatraktsioon, kus eksponeeriti vaalateemalist kraami, jäi vaesemaks isegi paarimeetrise vaalaluu võrra - eks seegi ole kellegi suveniirikollektsioonis.

Tasuta suveniiride kuhi tekkis peale Pariisi Bastille vallutamist ja lammutamist, samuti sai igaüks endale mälestuseks kaasa murda mõne tükikese Berliini müürist 90ndate alguses. Vana aja kombed on visad kaduma - ka praegu murtakse mõnikord ajalooliste mälestusmärkide küljest tükke, aga see saab karmilt karistatud. Kuid 19. sajandil tekkinud suveniiripoed ja hiljem fotograafia levikuga ka postkaardiletid tulid osalt ka sellepärast, et säästa ajaloolisi objekte - et inimesed neid tükkhaaval omale kodudesse mälestuseks ei tassiks.

Praegusel ajal on läinud suveniirijaht veelgi keskkonnasõbralikumaks - Hiinas toodetud plastmasstoodete kaasaostmise asemel piisab ka digitaalsest mälestusest. Enamus vaatamisväärsusi käiakse paljude turistide poolt läbi, digikaamerad silme ees. Ja suveniiri vaatamiseks ei pea enam sõpru-tuttavaid koju kokku kutsuma, kõik saab kohe kasvõi reisilt otse sotsiaalvõrku üles riputada.

Milliseid ebatavalisi suveniire oled näinud reisilt kaasavõetuna?

Tükike George washingtoni mahagonkirstust, pärit kellegi suveniirikogust.

Suveniirkivike Plymothi rahnust, mis on USA ajaloos olulise tähtsusega.

Veel ajaloolisi suveniire: silt aitas meeles pidada, millega tegu.