Ameerikas saadetakse aastas ligi 200 miljonit valentinipäevakaarti — kui jätta välja need miljonid, mis vahetatakse koolides laste vahel. Vaevalt, et pühak Valentinus, kelle järgi see päev algselt oma nime sai, seda pea 2000 aastat tagasi oleks ette näha osanud. Muide, ajalooliselt on sõbrapäeva seostatud ka kevade lähenemisega.

Traditsioon saata valentinipäeval kaarte, roose ja kommikarpe sai alguse Suurbritanniast, kuid isegi ühendkuningriigi siseselt võivad rituaalid vägagi erineda. Näiteks käib mõnes paigas sel päeval ukselt uksele Jacki-nimeline olevus, kes jätab lastele maiustusi ja väikeseid kingitusi.

Sloveenias sümboliseerib pühak Valentine või ka Zdravko kevadet, kaitsedes ühtaegu ka mesinikke ja palverändureid ning tagades rahvale hea tervise. Uskumuse kohaselt ajavad just sel päeval juured alla erinevad taimed, samuti alustati töödega viinamarjaistandustes. Valentinipäeva kui armastuse ja romantikaga seonduvat hakati tähistama alles hiljuti.

Brasiilias tähistatakse „armastuse päeva” hoopistükkis 12ndal juunil — tõenäoliselt seetõttu, et kohe järgmine päev on pühendatud Anthonyle, pühakule, kes kaitseb abielu. Sel päeval tavatsevad vallalised naised viia läbi erinevaid rituaale, mis peaksid aitama neil partnerit leida.

Eestis nagu ka Soomes tähistatakse sõbrapäeva, kus rõhk pole vaid kallimatel, vaid pigem sõpradega koosviibimisel. Foto: erakogu

Iraanis on valentinipäev sattunud riigijuhtide tugeva kriitika alla ja seda nähakse kui dekadentliku lääneühiskonna kultuuriosa. Aastal 2011 keelas valitsus müüa kõike, mis võiks otseselt valentinipäevale viidata. Poed ja ostukeskused ei tohi reklaamida oma tooteid postritega, kus peal südamed ja õnnesoovid, aga see ei tähenda, et kohalikud päeva ei tähistaks. Tänavatel müüakse õhupalle ja punaseid roose, sõbrad vahetavad häid soove. Vaid kolm päeva hiljem, 17ndal veebruaril tähistatakse Iraanis aga Esfandegani festivali, kus armastust avaldatakse emadele ja kallimatele.

Jaapanis on saanud traditsiooniks, et valentinipäeval kingivad töökohtades šokolaade vaid naised, ja seda oma meeskolleegidele. Jaapani šokolaaditehased teenivad sel päeval poole oma aastasest tulust. Siinkohal tehakse vahet aga šokolaadi suuruses ja kvaliteedis — ebapopulaarsed kolleegid saavad odava ja väikese maiustuse osaliseks, kui armastatud kaastöölised naudivad tunduvalt kvaliteetsemat toodangut.

Kuu aega hiljem, 14ndal märtsil ehk “valgel päeval”, ootavad naised meestelt aga vastukäiku. Algselt oli selleks valge šokolaad, kuid kuna traditsiooniliselt peaks vastukink olema vähemalt kaks või kolm korda kallim, on üle mindud ka ehetele ja riideesemetele. Kui kingitus on sama väärtusega kui see, mis kuu varem naiselt saadi, loetakse seda märgiks suhte lõppemisest. “Valge päev” sai oma nime puhtuse ja süütu armastuse, aga ka suhkru värvi tõttu.

Soomes ja nende eeskujul ka meil Eestis, tähistatakse valentinipäeva sõbrapäevana, kus peamine rõhk pole vaid kallimate meelespidamisel, vaid sõpradele ja sõpruskondadel.

Kuigi paljudele on sõbra- või valentinipäev tore tähistada, siis nii mitmedki võivad end sel päeval üksildasena tunda. Sellest, miks just Iraan võib osutuda parimaks ravimiks depressiooni vastu, loe SIIT.

Kui Iraanis on südamete väljapanek valentinipäeva paiku keelatud, siis Kõrgõzstani ostukeskustes on need väljas kuu varem. Foto: Madle Timm

Lugesid just Hulkurplika päevikute 44. osa.

Madle Timm on 25-aastane Eesti tüdruk, kes pärast mitmeid lühemaid rännakuid planeedi eri otstesse sai aru, et reisijumal (või kurat) on halastamatu ning tema küüsist on raske lahti rabeleda. Nii otsustas ta seljakoti pikemalt selga kleepida ja mööda ilma hulkuma minna.

Hoia silma peal ka hulkurplika tegemistel