Marrakech

Marrakech on Maroko üks omanäolisemaid linnasid, mis mõjub kui stseen Aladdini multikast. Marrakech asub Atlase mäestiku jalamil — linna taustaks on võrratud lumiste tippudega mäed. Sellest ehedast marokolikust pika ajalooga linnast leiab eest iidse Jemaa el-Fna turuväljaku (kantud UNESCO maailmapärandi nimekirja), kus päevasel ajal saab välilettidelt proovida idamaiseid hõrgutisi ning õhtul imetleda erinevaid esinejaid, maotaltustajatest akrobaatideni. Sealt samast väljaku juurest algab labürinti meenutav Marrakechi vanalinn, Medina, mille tänavad on nii kitsad, et auto asemel liigutakse seal võrri või kabjaliste abil. Kogu vanalinn on kui üks suur turg, kus peamised kaubad kaasaostmiseks on nahast tooted, kõiksugu vürtsid, tekstiil ja loomulikult argaaniaõli.

Seega on Marrakech ideaalne just kutuuripuhkuseks, kuid Aafrikale kohaselt leiab eest ka mõnusa kliima. Ilm talvises Marrakechis püsib päevasel ajal 19-20 soojakraadi juures ja vihma sajab harva. Aga kes soovib põnevat vaheldust, siis Marrakechist ca 1,5h sõidu kaugusel Atlase mägedes asub mäesuusakeskus — seega miks mitte hoopis suusatada Aafrikas?

Eilat

Eilat on tuntud Iisraeli kuurortlinn Punase mere kaldal, mille näol on tegemist hea alternatiiviga Egiptusele. Linna lähiümbruses asub Lõuna-Iisraeli üks peamisi vaatamisväärsusi — Timna park, mis kujutab endast võrratu loodusega ca 6000 hektari suurust ala, kust leiab nii mägesid kui oaase. Piirkonnaga seotud jutud räägivad nii kuningas Solomonist kui iidsetest Egiptuse valitsejatest, kes just seda piirkonda oma loodusvarade poolest kõrgelt hindasid.

Ilm Eilatis püsib päevasel ajal 21-22 soojakraadi juures ning Punane meri on piisavalt soe ka väikeseks supluseks.

Abu Dhabi

Abu Dhabi on luksusest pakatav Araabia Ühendemiraatide pealinn Pärsia lahe kaldal, kus tegevust leidub ka kõige nõudlikumale turistile. Siit leiab kuldsete liivadega randasid, suursuguseid paleesid ja ühe maailma suurima ja võimsaima mošee, mille uksed on avatud kõigile huvilistele. Samuti on linn endale nime tegemas teemaparkide valdkonnas — vormelisõbrad saavad külastada Ferrari teemaparki ja filmisõpradele on avatud Warner Brosi stuudio teemapark. Kultuurisõpru meelitab aga Abu Dhabi Louvre’i muusem. Kui lisada ka suurepärane valik restorane maailma eri nurkadest, on justkui kõik ideaalseks puhkuseks loodud. Abu Dhabi reisi raames on võimalik külastada ka Dubaid — takso hind on ca 60-70 eurot suuna kohta. Samuti väljuvad Abu Dhabi bussijaamast bussid, mis maksavad ca 7 eurot suuna kohta. Jaanuaris püsib ilm päevasel ajal keskmiselt 25 kraadi juures, küündides soojematel päevadel lausa 30 kraadini.

Sharm el Sheikh ja Hurghada

Punase mere ääres Egiptuses paiknev Sharm el Sheikh on olnud aastakümneid menukaks reisisihtkohaks eestlaste seas, ja seda põhjusega. Kuurortis on kõik vajalik käega katsutavas kauguses, mis tagab reisijale mugava päikesepuhkuse türkiissinise mere ja päikeseliste ilmadega. Kindlasti on piirkond sobilik ka aktiivsemaks puhkuseks. Nabqis on võimalik minna buggy’dega safarile, sõita kaamelitega, vaadelda klaaspõhjaga alusel veealust elu ja proovida lohesurfi.

Teine tuntud Egiptuse kuurort on Hurghada. Kuurort asub Kairost 450 km kaugusel Punase mere kaldal. Hurghada koosneb kolmest piirkonnast: Sakkalast, El Daharist ning 5 km pikkusest hotellide, baaride, poodide ja kohvikute jadaga tänapäevasest Village Roadi nime kandvast rajoonist. Hurghada on kuulus ka oma ilusa, valge liivaranna poolest.

Ilm püsib talvel mõlemas kuurortis päevasel ajal 22-23 soojakraadi juures.

Amman

Jordaania pealinn ja kultuurielu keskus Amman ühendab vana moodsaga. Iidsed vaatamisväärsused nagu Rooma afmiteater, tsitadell, Heraklese tempel ja moodsad kaubanduskeskused, Starbucks, ööelu Rainbow streetil teevad sellest paigast mitmekesise resisihtkoha, mis on paljude eestlaste jaoks veel avastamata!

Võimaluse korral tasub külastada Wadi Rumi küla (ca 310 km Ammanist), kus on võimalik palgata kohalik beduiinist giid. Autentset ekskursiooni saab läbida nii kaamelite seljas, džiipides kui ka matkates. Ekskursioonide pikkus algab mõnest tunnist. Pikem ekskursioon pakub võimalust jääda ööseks laagrisse ja soovi korral on võimalik magada Araabia lageda taeva all. Kindla elamuse pakub ka Surnumere järv, mida võib pidada looduslikuks spaaks. Jordaania au ja hiilgus, ajalooline kaljulinn Petra, jääb Ammanist ca 230 km kaugusele.

Sooja on talvel oodata 15-16c.

Dubai

Dubai, teine Araaba ühendemiraatide megalinn, pakub midagi igale maitsele: megasuuri kaubanduskeskusi šopahoolikutele, vee- ja lõbustusparke, pimestavat luksust kõrvuti traditsioonilise Araabiaga, võrratuid kulinaariaelamusi kogu Aasiast ning kuldsete liivadega randasid supisooja veega. Linna sümboliks on maailma kõrgeim hoone — ligi 830 m kõrgune Burj Khalifa, mille otsast avaneb imeline vaade kogu linnale ja kaugemale veelgi. Kui aga soovid nina liivaseks teha, siis tasub linnast väljas ette võtta kõrbesafari liivaluidetel — elamus garanteeritud.

Jaanuaris püsib ilm päevasel ajal keskmiselt 25 kraadi juures, küündides soojematel päevadel lausa 30 kraadini.

Loe ka suurepäraste pakkumiste kohta lähemalt SIIT.