Vaivara Sinimägede Muuseumi programm „Ajarännak: 1944. a. evakuatsioon“ pärjati turismimessi Tourest 2019 pidulikul auhinnatseremoonial tiitliga „Parim uus seiklus 2019“, lisaks peavõidule omistati Ida-Viru turismiklastri korraldatud konkursil sellele ka eritiitel „Parim hariduslik meelteseiklus“.

Ajalugu on osa identiteedist. „1944. aasta teema suureks tutvustajaks on samanimeline film. Filmis kasutati ka meie muuseumi esemeid-kaste, relvi, mundrikoopiaid jne,“ jutustab Ivika Maidre Vaivara Sinimägede Muuseumist. „Huvi selle sensitiivse loo eri tahkude vastu kasvab.“

Vaivara Sinimägede Muuseum pajatab Teise maailmasõja Narva rinde lugu eestlaste vaatepunktist. „Piirkonna sõja-ajalugu võib hinnata tuhande aasta pikkuseks, lähiajaloo suurimad lahingud leidsid aga aset kevadel ja suvel 1944,“ jutustab ta.

Programm „Ajarännak: 1944. a. evakuatsioon“ on lugu inimeste sunnitud lahkumisest Narva piirkonnast jaanuaris-veebruaris 1944. Maidre sõnul on tegemist haridusliku rollimänguga, mis lisaks vastustele (nt millised sündmused aset leidsid), tekitab ka küsimusi (kas oli valikuvõimalusi jm). „Kurb lugu, sest põgenemine oli raske nii vaimselt kui füüsiliselt. Ühelt poolt tuli maha jätta oma kodu ja minna vastu teadmatusele, samas aga polnud meeleolu lõpuni sünge. Lahkujad olid ju kindlad, et minek on ajutine ja lääneriigid ei jäta Eestit Nõukogude Liidu meelevalda. Loodeti, et varsti – vahest juba uuel kevadel, kui mitte veelgi varem — pääseb tagasi. Nii siiski ei läinud.“

„Ajarännak: 1944. a. evakuatsioon“ on mõeldud vähemalt neljale osalejale sõltumata soost ja vanusest. „See ei ole kerge meelelahutus, vaid lugu, mille iga osaline „loob“ oma rollis ise ja kus selgub, et põgenemine sõja jalust ja minek pagulusse pole uue aja nähtused,“ selgitab ta.

Osalejatele saadetakse enne seikluse toimumist e-postiga stsenaarium, kus kirjeldatakse evakuatsiooni ning pakutakse välja rolle. See annab võimaluse valida mida kaasa võtta, mida selga panna ning milline võiks olla rännaku lõpus toimuva pikniku menüü. Ühtlasi aitab stsenaarium anda vihjeid teatud detailide jälgimiseks, et rännak oleks võimalikult tõene. Alati on ka loomingulisus väga teretulnud, muutes seikluse veelgi meeldejäävamaks ning nauditavamaks.

Ajarännak sobib nii täiskasvanutest sõpruskondadele kui ka lastega peredele. See erineb oluliselt teistest samalaadsetest seiklustest ja annab tõuke hilisemateks aruteludeks tänapäeva põgenike teemadel. Säärase ettevõtmise puhul on iga rännak teistest absoluutselt erinev. Siin mängivad väga suurt rolli osalejad ise. Seega on seiklus täiesti ainulaadne ja tekitab uusi emotsioone kõigile, ka nendele, kes on rännaku varasemalt läbi teinud.

Ajarännaku viivad läbi oma ala spetsialistid, kes on kogu stsenaariumi hoolega läbi mõelnud. Meelteseiklusel osalemine eeldab aga broneeringut, kusjuures rännaku alguspunkt on Vaivara Sinimägede Muuseumis.

„Oleme muuseumiks taastanud vana mõisaaida, ühe kolmest sõja üleelanud varemest. Oma ekspositsiooni alustame vana Vaivaraga, mis oli tavaline maavald talude ja rannikul paikneva suvitusalaga. Räägime sõjasündmustest ja sellest, et piirkonna elu pöörati pea peale — sõjatsoonist lahkusid inimesed ja märtsipommitamises hävisid hooned,“ tutvustab Maidre.

Kõik, kes on huvitatud Eesti ajaloost ja soovivad tutvuda lähemalt Vaivara Sinimägede Muuseumiga, mis võitis Ida-Viru turismiklastri konkursil kaks auhinda, võiks kontakteeruda muuseumiga https://muuseum.vaivaravald.ee/index.php?id=37.

„Parim uus seiklus 2019“ ootab huvilisi alates kevadest 2019.

Projekti „Ida-Viru turismisihtkoha kui võrgustiku arendamine“ kaasrahastab Euroopa Regionaalarengu Fond.

Jaga
Kommentaarid