In Bruges / Palgamõrvarid Brügges (2008, Belgia)

Selles musta huumorit pakatavas krimidraamas mõjub imeilus Brugge linn Belgias tõepoolest kui kolmas peategelane Colin Farrelli ja Brendan Gleesoni kõrval. Keskaegsel kujul säilinud südalinna arhitektuur on tõeline turismimagnet, mis ühtlasi kuulub ka UNESCO maailmapärandi nimistusse.

Tallinnast väljuvad Airbalticu otselennud Brüsselisse mitu korda nädalas. Brüsselist jääb Brugge linn vähem kui tunniajase rongisõidu kaugusele.

Gladiator / Gladiaator (2000, Malta)

Kui viis Oscarid võitnud filmis võitles Maximus oma perekonna nimel antiikses Roomas, siis reaalselt leidsid filmivõtted aset hoopis Maltal, mis on olnud menukaks sihtkohaks eestlaste seas juba aastaid. Kolosseum ehitati suuresti üles Ricasoli kindluses, mille müüride vahel on hiljem filmitud sellised teosed nagu "Troy" ("Trooja") Brad Pittiga ning arvutimängudest tuntud "Assassin's Creed" Michael Fassbenderiga, millest viimase ekraniseering polnud teab mis õnnestumine, kuid visuaalse poole pealt ei jäänud suurt midagi vajaka.

Tallinnast väljuvad otselennud Maltale kord nädalas. Pealinn Valletta ja Malta lennujaam jäävad kindlusest ca 10-11 km kaugusele.

Mamma Mia! (2008, Kreeka)

See kuulus ABBA muusikal võeti suuresti üles Skopelose saarel, mis on oma roheluse poolest üks rikkamaid Egeuse meres. Kombineerides selle roheluse, mägised tänavad, imearmsa arhitektuuri ja türkiissinise vee, saame ideaalse sihtkoha, mida oma südamesõbraga Mamma Mia radadel külastada.

Skopelose saarele jõudmine võib nõuda tavapärasest veidi rohkem aega ja logistilist organiseerimist, kuid see annab hea võimaluse oma teekonnal (taas)avastada ABBA diskograafiat. Tallinnast pakuvad mitmed lennufirmad lendusid Ateenasse, kust on omakorda võimalik edasi lennata Skopelose naabersaarele Skiathosele. Viimaselt jääb Skopelos juba lühikese praamisõidu kaugusele. Samuti on võimalik sõita Ateenast bussiga Agios Konstantinose sadamasse (ca 2h) ja ette võtta pikem praamisõit, mis kestab 3h.

Midnight in Paris / Südaöö Pariisis (2011, Prantsusmaa)

Pariisi on filmimaailmas idealiseeritud juba kinokunsti alguseaegadest peale, mistõttu oli tegu äärmiselt raske valikuga, otsustamaks milline film seda armunute linna siin nimistus esindama peaks. Kuigi tegu ei ole (veel) mingisuguse filmiklassikaga, on "Südaöö Pariisis" näol tegu ühe parima näitega, kuidas kirjutada armastuskirja ühele linnale. Öises Pariisis läbi aja uitav Owen Wilson imetleb kunagist boheemlaste ja kunstiinimeste meelispaika, mõeldes samal ajal järele oma elu valikute üle. Seda kõike saadavad humoorikad kõrvalkarakterid ja seigad.

Ilmselt ei tule kellelegi üllatuseks, et lennuühendus Tallinna ja Pariisi vahel on hea. Peaaegu et kodumaine lennufirma airBaltic pakub otselendusid ja mitmed välismaised lennufirmad nagu nt Finnair pakuvad minimaalsete ümberistumisaegadega jätkulende.

The Sound of Music / Helisev muusika (1965, Austria)

Kui jutt juba klassika peale läks, siis oleks patt puhtalt uute filmidega siin nimekirjas liugu lasta. "Heliseva muusika" saatel on üles kasvanud juba mitu generatsiooni, seega on tegu hea võimalusega ette võtta suuremat sorti perepuhkus Salzburgis. Mozarti sünnilinnas on võimalik osa saada spetsiaalselt filmile pühendatud tuurist, külastamiseks on avatud mitmed muuseumid ja võimalik on ööbida filmi inspireerinud ehtsas Trappide perekonna villas. Filmi ehk meeldejäävaim kaader mägisel aasal on filmitud pooletunnise autosõidu kaugusel Salzburgist, ühel Saksamaa eravaldusel, kuhu avalikkust niisama ei lubata. Seda ei saa muidugi pahaks panna, sest turistihordid tõenäoliselt tallaksid selle paiga maatasa ja siis poleks seal enam midagi imetleda.

Detsembrist alustab Tallinnast otselendudega Salzburgi Airbaltic.

The Godfather I-III / Ristiisa I-III (1972-1990, Itaalia)

Kui erinevad meediaväljaanded on loetlenud läbi aegade parimaid filme, siis suure tõenäosusega on tabeli eesotsas figureerinud ka Ristiisa triloogia filmid. Corleone perekonna saaga saab alguse samanimelisest linnast Sitsiilias. Kuna reaalne Corleone, mis oli inspiratsiooniks Mario Puzo ("Ristiisa" autor) bestsellerile, oli 70ndatel juba niivõrd asustatud ja kaasaegne, otsustati filmida hoopis Savoca ja Forza d'Agro külakestes. Lisaks erinevatele Ristiisa-teemalistele ekskursioonidele, saab Sitsiilias nautida suurepärast toitu ja veini, lummavat arhitektuuri ja loodust, mille kirsiks tordil on Etna vulkaan.

Sitsiiliat saab külastada soodsalt kombineerides erinevate odavlennufirmade lende. Näiteks Tallinnast Palermosse lendamise variante vaata SIIT ja Cataniasse SIIT.

Allikas: Reisidiilid