Odav ja luksuslik Vilnius

Telegraph tegi hiljuti edetabeli 2015. aasta kõige taskukohasematest linnaturismi sihtkohtadest Euroopas ja võitis Vilnius! Maailma “säästusihtkohtade” edetabelis on Vilnius olnud kõrgel kohal alati.
Liitke siia juurde väga odavad sõidukulud Eestist ning Vilnius on vaieldamatult koht, mis pakub kõige odavamat luksulikku sügispuhkust! Transpordilt kokku hoitud raha kulutage aga linna parimas hotellis Kempinskis!
Mida seal teha? Vilnius on suurim barokkstiilis linn Alpidest põhja pool, mis on andnud talle hüüdnime Väike Rooma. Samas on Vilnius kantud küll UNESCO maailmapärandi nimekirja, ent väga väheste inimeste reisikalendrisse. Nerise ja Vilnia kallastel asuv Vilniuse vanalinn ei ole seetõttu ülerahvastatud. Ruumi on ka palju rohkem kui Tallinnas – vanalinna pindala on 3,6 km².
Vilniuse linna nimi tähendab leedu keeles väikest lainet, mis tuleneb ilmselgelt linna läbivatest jõgedest, mis väärviad kindlasti tähelepanu ja ka üle Vilna jõe jalutamist. Seal asuva Užupise tänavad olid täis väikeseid ärisid ja jõe kaldad vesiveskeid. Nüüd kohtab Užupises peamiselt inimesi, kelle põhitegevus on kuidagi seotud kunstiga. Linnaosa umbes 5000 elanikust on 200 kunstnikud ja nende tööde ja tegemiste meeleolu valitseb kogu linnaosas. Ehkki Užupis on üllatavalt pisike selle kohta, kui palju sinna kohvikuid, restorane, galeriisid ja poekesi mahub, täidab see ikkagi pingutamata ära terve päeva. Kõik teed algavad linnaosa keskplatsilt, kus kõrgub Užupise Ingli kuju, mis sümboliseerib vaimset vabadust Euroopas.
Kuidas kohale saab: Estonian Air lendab Tallinnast Vilniusesse ja tagasi igal tööpäeval nii hommikul kui õhtul.Ecolines ja Simple Express teevad pidevalt uskumatult soodsa hinnaga pakkumisi Vilniusesse sõiduks, oma autoga minek lubab aga rohkem Leedut avastada.

Olulisim Vilniuse kirikutest on katedraal, linna visiitkaart oma viltuse kellatorniga, mis on suurvürst Mindaugase aegadest alates läbi teinud arengu paganate templist Leedu klassitsistlikus stiilis peakirikuks. Foto: Wikipedia


Bratislava - nagu Viin, aga palju odavam!

Bratislava on Lääne-Euroopa elegantsi ning Ida-Euroopa temperamendiga linn, mille maalilistele tänavatele on taustaks veel maalilisemad mäed ning võimas Doonau jõgi.
Tänu headele lennuühendustega naaberrlinna Viiniga on väga rahakotisõbralike hindadega Bratislava üks parimaid pika nädalalõpu veetmise kohti, kuhu Tallinnast otse lennata saab.
Mida seal teha? Mõistliku hinnaga kohvikud ja veinid, mille tarvis algavad viinamarjapõllud kohe linna servast, ei ole Bratislava ainus võlu.
Kaunid Austria-Ungari mõjudega linnavillad, mis kesklinna täidavad (mõned küll natuke kulunud, teised see-eest väga uhkelt säramas) üllatavad igaüht, kes arvasid end kuhugi väiksesse halli Ida-Euroopa linna saabunud olevat. Bratislava ajalugu on pikk nagu Doonau – seal on olnud nii keltide, roomlaste, sakslaste, ungarlaste, juutide ja loomulikult ka slovakkide endi kodud terve igaviku. Kõik, kes on tänaseks lahkunud, on endast maha jätnud midagi ilusat – olgu see siis kaunis maja, võimas kindlus või suurepärane roog mõnes restoranis. Kes märke järgnenud kommunismi-aastatest ei otsi, ei pea tegelikult vanalinnast, Staré Mestost, kaugemale minema. Kui, siis ehk ainult Doonauni, et kulutada selle kallastele jalutades kohvikutes kogunenud kaloreid – ning siis istuda jalgu puhkama ja päikeseloojangut imetlema mõnda jõeäärsesse kohvikusse.
Kuidas kohale saab
: Nii Estonian Air kui airBatlic lendavad Tallinnast otse Viini, mille lennujaamast sõidavad bussid otse (umbes tunniga) Bratislavasse. Kui tahate Viini linnapuhkuse ajal teha päevareisi Bratislavasse, siis sõidavad kahe linna vahel mööda Doonaud katamaraanid (75 min, pilet 30 eurot) ja nii bussid kui rongid (pisut üle tunni, pilet 7-8 eurot).

Habsburgide aegne ilu Bratislavas.


Odavlendudega seigeldes Maroko gurmeepealinna Fèsi!

Maroko gurmeepealinna tiitilit põhjusega kandev Fès on täis eksootilisi värve, inimesi, maju ja maitseid. Ehkki teisel kontinendil, on see Euroopaga nii hästi ühendatud, et muutuda üheks mõnusamaks paigaks sooja sügispuhkuse veetmiseks – kui olete valmis natuke riskima ja odavlennufirmadega seiklema.

Mida seal teha: Fès nautib teisi asju kui rannapuhkus. See linn tunneb mõnu heast köögist ja varjulistes sisehoovides purskkaevu ääres raamatute lugemist, viisakast kauplemisest, oskab nautida isegi medina kaugeimas otsas olevate nahaparkalite aimatavat haisu.

Fèsi üks suuremaid vaatamisväärsusi, nahaparkalite töökojad, kus traditsioonilisel viisil loomi nülitakse ja siis nahad töödeldake on värvikas vaatepilt mingist teisest sajandist kui see praegu pooleli olev. Liivakarva ja aknad sisehoovidesse pööranud majad on hea taust kirevale linnarahvale. Ja muudele elukatele, keda sinna inimeste kõrvale arvukalt mahub. Fesi kitsaste tänavate jaoks pole ikka veel leiutatud midagi praktilisemat eeslist.
Fèsi õhtud on aga kui maha kirjutatud mõnest eksootilisest muinasjuturaamatust. Mošeede minarettidest voolab palvekutseid üle katuste, tuled süttivad ja harira-müüjate supikateldest immitseb tänavatele pehme aur. Just õige aeg, et end mitmeks tunniks sisse seada mõnes restoranis ja kaevuda kuskussi kausidesse ja tõsta tulistelt tagine’idelt kaaned.

Kuidas kohale saab:
Julged võtta riski odavlennufirmadega ja taluda natuke pikemat teeloleku aega? Ryanairi Riiast algavate lendudega on võimalik Fèsis ära käia umbes 200 euroga inimese kohta.
Neljal päeval nädalas kell 11.10 väljub Riia-Milano lend, järgneb ligi viie tunni pikkune ootaeg Milanos ja järgmine lend Fezi tähendab, et olete kohal juba õhtusöögi ajaks.
Tagasi klapivad paremini lennuajad läbi Düsseldorfi (sealt on lennud Riiga T,N,L). Hommikul 9.50 Fèsist välja lennates jõuate Düsseldorf Weeze lennujaama kella 14ks, siis jääb Riiga suunduva lennuni veel ligi neli tundi. Tagasi Riias olete hilisõhtul ja näiteks Pärnu, Tartu ja Valga inimesed jõuavad veel enne südaööd koju tagasi.

Fèsi turul tegutsevad nahaparkalid.


Otse Tallinnast kosmopoliitsesse Istanbuli!

Maailmas pole kedagi, kes suudaks niisama elegantselt kanda glamuurset ja räpast, euroopalikku ja aasialikku, pearätti ja paljast pead, kui Istanbul. Selle kõige loomiseks on kulunud küll paartuhat aastat, kuid see on väga hästi kulutatud aeg.



Mida seal teha? Süüa, kaubelda ja nautida arhitektuuri! Arhitektuuri mõttes on Istanbulil muidugi vedanud algusest peale: Osmanite suurim arhitekti Mimar Sinan (1491-1588) oli kahtlemata geniaalne planeerija, ent ta juhtus elama ka õigel ajal, kinnisvarabuumi ajal, kui vabade meeste – ja ka naiste – seas läks moodi heategevus ja trendiks polnud mitte annetada lihtsalt raha, vaid lasta ehitada mõni vaimulik asutus.
Enne seda oli juba keiser Julianus 6. sajandil - rohkem küll enda kui linna ego upitamiseks - maailmakuulsa Hagia Sofia kiriku ehitanud, mis hiljem mošeeks kohandati ja nüüd muuseumina kõikidele avatud on. Aga kui insener Sir Gilbert Robertsi (koos William Browniga) loodud Bosporuse sild 1973. aastal lõpuks avati, ei muutnud see ainult Istanbuli nägu vaid ka enesehinnangut, tõstes selle kõrgemale kõikidest minarettidest.
Istanbuylist leiab igaüks leiab sealt midagi endale – olgu siis ajalugu ja vaatamisväärsusi pungil täis Sultanahmetist, Galata torni ümbruse poode ja kohvikuid täis tänavatelt, Ohran Pamuki rajatud Süütuse muuseumist või hoopis linna Aasia poole kaldapealsel teed juues ja kalamehi jälgides.

Kuidas kohle saab: Turkish Airlines lendab otse Tallinnast Istanbuli.

Suleimani mošee.

Otselennuga Berliini kunsti täis tänavatele

Berliini kunstimuuseumid on võimsad ja nende kollektsioonid aukartistäratavad. Ent ajal, kui Eestis on juba vaja kindaid ja mütse, ei peaks Berliini sõites sügisest päikeseküllast nädalalõppu muuseumis veetma – õnneks on linna tänavad suurim vabaõhu kunstigalerii Euroopas.
Mida seal teha? Tänavakunsti jagub Berliinis igasse linnaossa ja igale poole. Loomulikult on selle maailma olulisim Berliini müüri jäänustele tekkinud East Side Gallery, kuid tänavakunsti võib leida ka ristmikelt tänavasiltidele upitatud pisikeste skulptuuride kujul, seda on majaseintel ja ustel, sildade all ja jõe kaldapealsetel.
Alustage Mittest, kuhu te ilmselt niikuinii tahate minna, et näha kuulsat teletorni ja Alexanderplazi. Veel kümnekonna aasta eest oli seal rohkelt kunsnike skvotte, nüüd on kinnisvara hinnad laes, ent kunst pole tänavatelt kadunud. Jalutuskäik Rosenthaler Straßest mööda viib teid ühtlasi mööda ka kõige kuulsamatest teostest seal kandis. Tänavakunsti superstaarid Banksy ja El Bocho on sinna isegi oma töid jätnud.
Siis sõitke Kreutzbergi, mis on täis trendikaid kohvikuid, disainipoodide ja Türgi restorane. Ja seal on ka Kreuzbergi Spaceman, mille autoriks on Victor Ash. See on hiiglaslik kosmonaut suure kortermaja akendeta otsaseinal. Kreutzbergi naaberlinnaosa on Friedrichshain, kuhu olekski mõistlik edasi jalutada, et lõpuks ka oma silmaga näha East Side Galleryt, Berliini müüri vabaõhugaleriiks muutunud jäänust. Selle peamiselt sotsiaalse ja poliitilise sõnumiga tööd võivad täita mitu tundi teie päevast.
Kuidas kohale saab: Estonian Air ja airBatlic lendavad Tallinnast otse Berliini. Ent lahti tasub hoida ka silmad Finnairi pakkumiste osas, näiteks Hullude Päevade ajal oktoobris.