Hea mainega paik ei tähenda tavaliselt põnevat ja seiklusterohket puhkust. Ilus ja klanitud riik on küll turvaline, aga mõnedele seikluseotsijatele isegi liiga igav. Vaatame siis, millised on need riigid, kuhu tasub puhkust veetma minna kindluse ja turvalisuse hindajatel ning kust tasub eemale hoida seikluste ja katsumuste otsijatel.

Maineinstituut palus küsitluses 27 tuhandel inimesel reastada 50 riiki usaldusväärsuse, veetluse, hoolivuse ja atraktiivsuse järgi. Küsitlus oli vägagi subjektiivne, aga maine hindamisel ongi keeruline matemaatikasse laskuda, välja arvatud hilisem riikide kogutud punktide kokkulöömine.

Üsna ootuspäraselt on esikümnes mõnede seiklejate arvates liiga igavad Skandinaavia heaoluriigid. Maineinstituudi väljasaadetud teates mainitakse siiski, et just riigi hea maine on turismi ligitõmbavaks teguriks. Kõrgem maine on otseses seoses turismisissetulekutega.

Uuriti ka valitsuse, majanduse ja sotsiaalsfääri mainet. Rootsi oli kõige mainekam majanduse ja sotsiaalsfääri vallas, Šveits aga looduskauniduse, elustiili ning turvalisuse poolest.

Kui paljud vastajad pidasid iseenda riiki mainekamaks, kui see teiste arvates oli, siis Hispaanias oli vastupidi - väljast peetakse seda päikeseküllast turismiparadiisi endiselt mainekaks, hispaanlased ise on aga oma maine suhtes skeptilisemad.

Nüüd aga edetabel kümnest mainekamast riigist, alustame tagant ettepoole:

Björn Sieber, Austria.

10. Austria.
 
Kuninganna Beatrix, Holland.

9. Holland.
 
Helsingi, Soome.

8. Soome.
 
Kääbiku filmivõtted, Uus-Meremaa.

7. Uus-Meremaa.
 
Jalgrattad Kopenhaagenis.

6. Taani.
 
Suusatamise MM Oslos.

5. Norra.
 
Austraalia, Sydney.

4. Austraalia.
 
Lausanne, Šveits.

3. Šveits.
 
Rootsi publik.

2. Rootsi.
 
Vancouver, Kanada.

1. Kanada.
 

Eesti maine kohta ei selgu sellest uuringust paraku midagi, sest valikus oli 50 suurema majandusega riiki. Eesti nende viiekümne hulka ei kuulunud.

TOP 50 lõpust leiab aga kõige vähem mainekamad: Venemaa, Nigeeria, Pakistan, Iraan ja Iraak.

Kuidas tundub, kas reisisihtkoha valikul peaks eelistama maine edetabeli tipus või hoopis lõpus olevaid riike?