Uus vaateplatvorm Forthi raudteesillal saab peagi ilmselt üheks tähtsamaks maamärgiks Šotimaal sellistele turistidele, kes tahavad uutesse kõrgustesse ronida. Kui vaateplatvormi ehitamine läheb nagu plaanitud, on ambitsioonika ehitise avamist oodata juba 2015. aastal - Forth Rail saab siis kuuluma nende üsna väheste sildade hulka, mille otsa on turistidel lubatud täiesti ametlikult, karistamatult ronida.

New Yorgis läheb halvasti neil, kes proovivad näiteks Brooklyni silla otsa ronides selle tippe vallutada. Tõenäoliselt järgneb liikluskaos ja arest. San Francisco Golden Gate´i sillale on planeeritud ülesronimise võimalusega vaateplatvorm, kuid ehituse keerukuse tõttu see plaan praegu seisab.

Millegipärast on paljud sellised sillad, kuhu lubatakse turistidel otsa ronida, just lõunapoolkeral.

Sydney lahesild

See on üks maailma tuntumaid sildu, mille otsa saab tõusta. Seesama sild on ka eeskujuks Šoti Forthi vaateplatvormi ehitamisel.

The Telegraphi Sydney ekspert Mark Chipperfield kirjutab, et Sydney sillal turnimine nõuab üsna vähest pingutust: osaliselt on see ajaloo õppetund, osaliselt kostüümidraama, kuna ronijad kannavad spetsiaalseid halle üleriideid ja turvavarustust.

Oprah Winfrey ja 249 sillakülastajat Sydney hommikusel sillal.

Sillaekskursioonide korraldajaks on BridgeClimb (tel 00 61 2 8274 7777; bridgeclimb.com), asub Cumberlandi tn 3, The Rocks. Päevased sillaletõusmised maksavad AU$218 (täiskasvanu), AU$148 (laps). Kallimad piletid rakenduvad nädalalõppudel ja detsembrist jaanuarini. Öised külastused on ka võimalikud.

Brisbane´i Story sild

Queenslandi pealinnas saab ronida ka Story silla otsa. See sarnaneb Sydney sillatõusukogemusele, pakudes head vaadet Brisbane´ile, ümbritsevatele mägedele ning Moretoni lahele. Vt
; päevased, öised ja videvikuaegsed ekskursioonid on samuti võimalikud. Hinnad alates $75 täiskasvanutele ja $63.75 tudengitele.

Aucklandi sillaletõus

Kuigi see sillaletõus pole nii suurejooneline kui Sydneys, on Aucklandi sild siiski oluline linna ajaloos. Ronimist kirjeldatakse kui end ära tasuvat vaeva saadetuna eksperdist giidi põnevatest kommentaaridest. Karmimad seiklejad võivad Uus-Meremaal silla otsast teha
benji
hüppe Waitemata lahele.

Hinnad: NZ $120 kuni NZ $150. Vt newzealand.com.

Akashi Kaikyo sild (tuntud ka kui Pärlisild e Pearl Bridge)

Maailma pikim rippsild ühendab Jaapanis Awaji saart Akashiga suurel maal. Silla otsa ronimiseks on võimalik liituda giidi saadetava ekskursiooniga. Osalejatele lubatakse tutvustada varjatud tehnoloogiaid ja silla ajalugu. Lisaks vaata siit.

Toweri sild, London

Arvatavasti maailma kõige tuntuim sild - Tower lubab külastajad lahkelt Thamesi kohale 42 meetri kõrgusele vaateplatvormile. Ülesminek on liftiga. Idapoolsel platvormil asub fotonäitus maailma tuntuimatest sildadest, millest enamuse otsa ei lubata ronida. Toweri sissepääs maksab 8 naela täiskasvanutele ja 3,40 naela lastele. Vt
.

Milliste sildade otsa oled roninud ja millised sillad võiks veel olla siin nimekirjas, mille otsa turistid saaksid ronida? Anna teada kommentaariumis.