Hilton Tallinn Park hotelli personalijuht Ulvi Parksepp kummutab müüte ja toob välja viis fakti, miks valida külalislahkussektor enda järgmiseks karjäärivõimaluseks. “Kuigi reisijana nähakse hotellinduses peamiselt eesliini tööd, siis on tegelikult mitmeid eeliseid ja nüansse, mida tihti ei märgata ega teata. Tegelikult on majutussektor üks põnev valdkond, mis pakub häid karjäärivõimalusi.”

Põhjuseid, miks valida töö hotellimaailmas

Rohkelt paindlikkust! Tihti arvatakse, et hotellitöö on standardiseeritud ja töö käib väga kindlas sissekäidud rajas. Tegelikult on aga valikuvõimalusi rohkesti, mis teeb sellest sektorist ühe paindlikuma töövõimaluste pakkuja üldse. Need, kes pelgavad näiteks üheksast viieni tööd, võivad leida hotellis vahetustega ametikoha, töötada osalise tööajaga, nädalavahetustel jne. Graafikuga tööd ei tasu peljata, see annab palju vabadust oma pere- ja tööelu sidumiseks. Näiteks sobib see hästi tudengitele või ka lapsevanematele, kes soovivad lasteaia ja partneri töö- ja ajagraafikut ühildada.

Töö pikaks ajaks ja head majasisesed karjäärivõimalused

Töö majutusasutuses ei tähenda ainult hooajatööd, vaid võib olla algus pikale karjäärile. Esiteks on teenindussektoris alati töökätepuudus, mis tõttu on töökohtade valik mitmekesine. Teisest küljest võib hotellinduses teha head karjääri ja ametiredelil ülespoole liikuda, kui vaid soovi ja töökust on. Just pealehakkamine ja avatus on see, mida tööandja enim hindab. Kui on endal huvi edasi püüelda, siis antakse sulle selleks ka võimalus. Niisama oodates ei juhtu aga midagi, peab ise pingutama. Näiteid elust enesest on palju: näiteks alustad tööd vastuvõtus ja seejärel vastuvõtujuhina, liigud sealt edasi käitusjuhiks (operations manager), kes haldab hotellis lisaks vastuvõtule ka toitlustus-, spaa-, hooldus- ja majapidamisosakonda ning on strateegiline partner tegevjuhile.

Hotellitöö ei lõpe vastuvõtus

Vastuvõtutöötaja on majutusasutuse visiitkaart ja tal on äärmiselt oluline roll külastaja esmamulje loomisel. Aga lisaks sellele tööle on hotellis veel hulgaliselt ametikohti, isegi rohkem, kui arvatakse. Seega, kui ainult klienditeenindus ei paku huvi, võib hotellinduses leida väga mitmekülgse valiku ameteid – puhastusteenindajad, kokad, ettekandjad, vahetusevanemad, raamatupidajad, käitusjuhid, arendusjuhid, haldusjuhid, konverentsikorraldajad, personalispetsialistid jms. Ameteid on kümneid, olenevalt hotelli suurusest. Samuti ei pea alati jääma truuks ühele tööle. Näiteks soodustame me oma hotellis ümber- ja täiendõpet. Kui kellelegi tundub, et sooviks praegustele tööülesannetele lisaks oma oskusi täiendada finantsosakonnas või restorani poolel, on see igati tervitatav.

Tallinnast Singapuri või Sydney'sse

Hea võimalus rahvusvahelise karjääri alustamiseks. Inimesed liiguvad ja reisivad aasta-aastalt aina enam. Tihti tahetakse teise riiki jääda kauemakski. Rahvusvahelise karjääri alustamine nõuab aga palju ettevalmistust ja eeltööd. Uues riigis ilma varasemate kontaktideta töö leidmine võib olla üpriski väljakutsete rohke. Mõnel ametikohal võid kandideerida samaaegselt sadade inimestega ühele ametikohale ega pruugi nii lihtsasti silma jääda. Kui aga töötad näiteks rahvusvahelise majutusketi Eesti hotellis on edasiliikumine kergem, ja paljud noored seda võimalust ka kasutavad. Esiteks on tuttavad ettevõtte väärtused ja standardid ning teiseks eelistatakse tihti sama organisatsiooni sees liikumist väljastpoolt tulevatele kandideerimissoovidele. Sama kehtib ka teiste valdkondade rahvusvaheliste ettevõtete kohta, mitte vaid külalislahkussektoris.

Hotellialane haridus tuleb kasuks, kuid pole määrav

Kui tunned, et hotellinduse pisik on sind nakatanud, siis selle valdkonna hariduse puudumine ilmtingimata takistuseks ei ole. Kui on soov ja huvi end külalislahkuse sektoris proovile panna, võib sobivad oskused arendada ka töö käigus. Samas näeme, et külalislahkussektori haridusvõimalused paranevad Eestis aasta-aastalt ja meil on juba praegu häid võimalusi nii Tallinnas kui ka Pärnus enda täiendamiseks. Erialane haridus on lisaks praktilistele oskustele suurepärane boonus!