Esmalt pakuti sama idee välja selle aasta aprillis, kui mõlema riigi nakkusnäitajad olid madalad. Siiski lükati plaani Melbourne'is toimunud haiguspuhangu tõttu edasi.

Oktoobris avati kahe riigi vahel ühesuunaline reisimull. See tähendab, et uusmeremaalased said reisida Austraalia madala koroonariskiga piirkondadesse. Tingimuseks oli, et reisija ei tohtinud viimase kahe nädala jooksul viibida riskipiirkondades. Austraalisse jõudes ei pidanud inimesed karantiini jääma, kuid tagasi Uus-Meremaale jõudes oli karantiin kohustuslik.

Arderni sõnul tuleb enne reisimulli avamist leida lahendused veel mitmetele probleemidele. Näiteks kuidas toimida siis, kui järjekordse haiguspuhangu tõttu piirid suletakse ning kuidas eraldada reisijaid riskipiirkondadest ja turvalistest piirkondadest. Ardern lisas, et plaan tehakse reaalsuseks vaid siis, kui olukord mõlemas riigis püsib stabiilne. Lisaks plaanitakse avada reisimull Cooki saartega, kus pole seni teatatud ühestki koroonajuhtumist, loe lähemalt SIIT.

Uus-Meremaa on säilitanud terve kriisi vältel karmid piirangud ja seal on tuvastatud äärmiselt vähe koroonajuhtumeid. Suurema osa aastast on Uus-Meremaa piirid väliskülastajate jaoks suletud olnud.

Allikas: lonelyplanet.com