Tallinna külastanud laevareisijate seas eelmisel suvel läbi viidud uuringus vastas koguni 96 protsenti küsitletutest, et külaskäik oli ootustele vastav või isegi ületas oodatut. Viiepallisel skaalal kruiisireisijate poolt Tallinnale antud üldhinde keskmine oli 4,18, mis on tuntavalt kõrgem kui Euroopa keskmine 3,72.

"Kruiisioperaatorite seas on Tallinn muutunud aasta aastalt üha populaarsemaks," lausus Tallinna Sadama turundus- ja kommunikatsiooniosakonna juhataja Sirle Arro.

"Läänemere kruiisisadamate ja -sihtkohtade turundusorganisatsioon Cruise Baltic tellitud uuringu näol saame nüüd ka reisijatelt kinnituse, et Tallinn sihtkohana jätab kruiisireisijatele kustumatu mulje,"

Euroopa keskmisest kõrgemaid hindeid pälvis Tallinn kõigis kümnes kategoorias, mida paluti hinnata. Näiteks vastas 90 protsenti ligi 3000 uuringus osalenust, et on ülimalt (extremely) ja väga (very) rahul kohalike elanike sõbralikkuse ja Tallinnas asuvate kaupluste teenindusega. Keskmiselt andsid Tallinna külalised elanike sõbralikkusele ja kaupluste töötajatele hinde 4,45.

Reisijad andsid hindeid ka vastuvõtule sadamas, giidiga tuurile, ajaloolistele vaatamisväärsustele ja muuseumidele, vaatamisväärsuste ja võimalike tegevuste mitmekesisusele, üldisele ostukogemusele, hinnatasemele, kohalikule transpordile ja külaskäigule tervikuna.

Üha kasvavat kruiisireisijate huvi silmas pidades kuulutas Tallinna Sadam teisipäeval välja uue kruiisikai ehitushanke, kai valmib 2014. aasta kruiisihooajaks. Senise, 2004. aastal valminud 339 meetri pikkuse kai kõrvale rajatav 420 meetri pikkune kruiisikai loob võimalused ka senistest suuremate laevade vastuvõtuks.

Kruiisiturismi konsultatsioonifirma G.P. Wild korraldab uuringuid Euroopa Kruiisifirmade Liidu (ECC) tellimusel igal aastal. Tallinnas küsitleti juunist septembrini 10 kruiisilaeva reisijaid ja meeskonnaliikmeid. Kokku vastas küsitlusele 2923 reisijat ning 761 meeskonnaliiget.

Eelmisel aastal külastas Tallinna 440 000 kruiisireisijat 294 laevaga. Tänavu prognoosib Tallinna Sadam reisijate arvuks 480 000, eeldatavalt külastab Tallinna 330 kruiisilaeva.