Võistlus lumelaudurite ja mäesuusatajate vahel käib kogu maailmas. Aga nüüd on meil olemas teadlaste vastus küsimusele, kumb on siis parem - kas mäesuuskade või lumelauaga mäelt alla kihutamine.

Spordipsühholoogid on kindlaks teinud, et mäesuusatajad naudivad oma tegevust mäel rohkem, kui lumelaudurid. Uuringus selgitati välja mõlemat tüüpi mäepuhkaja õnnelikkus oma mäel veedetud päevast.

Faktide vastu ei saa - keskmised suusatajad hindasid oma rõõmufaktori viis korda kõrgemaks kui need, kes olid mäel lumelauaga või mõlemaga - nii mäesuuskade kui lumelauaga.

Uuringu läbiviijad oletavad, et põhjus on selles, et mäesuusatajad on mäest laskudes sellesse protsessi rohkem sukeldunud kui lumelaudurid ja see "allakulgemine" pakub neile rohkem rahuldust.

Samas arvavad teised, et lumelaudurid on niigi pingevabamad kui mäesuusatajad ja seega alahindavad oma rahulolu taset mäel.

Uuringus küsitleti 279 inimest kolmes erinevas Lõuna-Korea mäesuusakeskuses, kuidas nad end mäel tunnevad. Lumelaudurite seas on see tekitanud küsimuse, kas ehk valik pole liiga väike, et anda põhjapanevat hinnangut.

45 protsenti vastanutest olid mäesuusatajad ning 40 protsenti lumelaudurid. Ülejäänud 15 protsenti tegelesid mõlemaga.

Selgus ka see, et 90 protsenti külastajatest käisid mäesuusakeskustes vähem kui viis korda hooaja jooksul ja keskmiselt veedeti ühes keskuses 4,5 päeva.

Uuringu kokkuvõtet näeb siin (uuringu sisu on tasuline).

Hea lugeja, mida eelistad, kas mäesuuski või lumelauda?