Ütlus, et tähtis on reisimine, mitte sihtkoht, vastab tõele. Kuid kui jutt on pikkadest lennureisidest, on just sihtkoht see, mis tõeliselt oluline on. Kogu pika lennureisi sinna tahaksime me lihtsalt maha magada. Kuid lennukis magamine – see on ju täiesti võimatu! Kitsasse ruumi kokku surutud keha, ebamugavalt väikesed istmed, pidevalt raadio kaudu öeldavad teated, häirivad kaasreisijad ja kohutav filmivalik …

Kuid hoolimata kõiges sellest on võimalik lennukis siiski magada. Mil moel?

1. Broneeri aknaalune koht

Seal ei segata sind joogi- ja söögikärud ega üle sinu tualettruumi ronivad naabrid. Lisaks saad pea vastu lennuki seina toetada. Kui jalgadele lisaruumi soovid, küsi uksealust kohta. Ja otse loomulikult püüa igati vältida istekohta tualeti läheduses.

2. Püüa rakendada koduseid mugavusi

Kui magad tavaliselt paremal voodiküljel, siis broneeri koht paremal lennukitiival asuvasse istmeritta.

3. Võta kaasa magamisvarustus

Kuigi sa mõtled alati, kas võtta kaelapadi kaasa või mitte, tee seda. See on tõesti mugav ja kindlustab, et ka turistiklassis lennates une ajal välja puhkad. Veel läheb sul vaja magamismaski, kõrvatroppe, mugavaid sokke ja tekki või pleedi. Vaikse atmosfääri loomiseks sobivad ka müra summutavad kõrvaklapid.

4. Loobu tasuta jookidest

Klaasike veini, eriti siis, kui seda jagatakse tasuta, võib kiusatusse ajada. Võid ju mõelda, et see aitab sul uinuda, kuid tegelikult rikub see hoopis une ära ja tekitab hiljem organismis vedelikupuuduse. Sama asi on ka kohviga. Nende asemel vali jookidest kas vesi või taimetee. Ära söö liiga palju. Väldi soolaseid snäkke, need tekitavad kõhupuhitust.

5. Hoia ekraan puhas

TV-st filmide vaatamine tundub lennureisil hea lahendusena. Tegelikult hoiab ekraani sinine valgus aju ärkvel, käbikehast ei vabane unehormooni melatoniini ja bioloogiline kell ei käivitu. Samamoodi toimivad elektroonilised mängud, mobiiltelefon ja tahvelarvuti. Pane need käest, kuula klappidest rahustavat muusikat ja loe head raamatut.

6. Vaheta riided

Loomulikult ei soovita me sul lennujaamast läbi jalutada magamisriided seljas, aga midagi mugavat võiksid enne magama jäämist selga panna küll. See protseduur valmistab sind ka vaimselt magamiseks ette. Magamisriietus peaks olema avar, kuid siiski sünnis avalikus kohas magamiseks.

7. Söö banaane, mitte šokolaadi

Järgmisel korral USAsse reisides osta sealt melatoniinitablette, neid müüakse vabalt. Võta üks vahetult enne seda, kui uinuda kavatsed, sisse. See tekitab loomuliku une. Kuni uinumiseni söö neid asju, mis palju melatoniini sisaldavad – näiteks banaane ja kirsse. Väldi šokolaadi ja vaarikaid, need, vastupidi, äratavad su üles.

8. Püüa ajavahega harjuda juba enne reisi alustamist

Paar päeva enne reisi planeeri oma tegevusi vastavalt sihtkoha ajale, mine vastavalt kas hiljem või varem magama ning tõuse samamoodi ka üles. Lennuki pardale jõudes sea kell kohe sihtkoha aja järgi paika. See aitab su kehakellal õigel ajal uinuda ja ajavööndivahetuse väsimusest üle olla.

9. Rahusta mõtteid

Üks lihtsamaid viise uinumiseks on rahulik ja mõtestatud hingamine. Püüa tunnetada, kuidas sa hingad, keskendu sisse- ja väljahingamisele, blokeeri kõik muud tegevused ja mõtted, lõõgasta keha ja vaim ning valmistu unemaale suunduma. Kui vajad väikest lisaabi, kuula rahustavat muusikat või katsu visualiseerida ilusaid pilte kohast, kuhu sõidad. Keskendu neile rahulikele stseenidele. Stress kaob ja varsti sa magadki.

10. Mediteeri ennast magama

Kaalu hingamisest järgmise sammuna mediteerimist. Samamoodi nagu mõtestatud hingamise korral, keskendu sisse- ja väljahingamisele, sisse ja välja, sisse ja välja … Kujutle, et su pea lõdvestub, lihased lõdvestuvad, pinge kaob. Seejärel kael, õlad, käsivarred ja nii edasi, kogu keha kuni varvasteni välja. See paneb sind end tundma nii, nagu upuksid pehmesse sulgpatjadega kaetud voodisse, hoolimata sellest, et lamad ebamugaval lennukiistmel. Korda, korda, korda – ja lõpuks sa magadki.

11. Siruta lõpuni

Jah, me teame, et lennukis on ruumiga kitsas, eriti turistiklassis, kuid püüa end siiski aeglaselt ja kergelt sirutada 10-15 minuti jooksul umbes pool tundi enne seda, kui kavatsed magama jääda. See vabastab lihased pingest ja lõõgastab, aidates uinuda. Siruta ennast istmel istudes ja vajadusel tõuse ka püsti.

12. Võta sisse võimalikult mugav asend

Lase istme seljatugi nii palju alla kui saad. Istuvas asendis magamine võib põhjustada seljavalu. Ja ära rista jalgu – see häirib vereringlust.

13. Ära ummista tooli alust pagasiga

Võta lennukisalongi kaasa nii vähe asju kui saad. Ära pane neid eesoleva istme alla, kuluta see ruum jalgade sirutamiseks.

14. Kasuta lõhnaspreid

Pritsi lavendlilõhna oma magamisriietele, padjale ja tekile. Loodetavasti see ei häiri kaasreisijaid. Lisaks meeldivale lõhnale peidab lavendel ka ebameeldivad lennukisalongis ringlevad lõhnad.

15. Ära lase ennast segada

Pane turvavöö kinni teki peal – siis lennusaatja näeb seda ega aja sind turbulentsi tekkides üles. Loodetavasti annavad magamismask ja kõrvatropid su soovi magada sõbralikult ka naabritele edasi.