Sel ajal, kui Põhja-Ameerika ägab erakordselt varajase ja karmi pakase käes, on Euroopa suusakuurortid veel lumeootel. Kuid see aeg pole enam kaugel, mil nõlvad rahvast täis valguvad. Reisiplaanide tegemine suusapuhkuseks käib praegu. Kui täiskasvanud suusahundid juba teavad oma väljakujunenud kohti, siis perepuhkusel väikelastega või juba nõlvaleminekueas õpilastega tuleb hakata valikuid tegema ka muude näitajate järgi, kui ainult iseenda eelistustest lähtuvalt.

Vabakutseline ajakirjanik Rowena Carr-Allison soovitab MiniTime.com-is parimaid Euroopa kohti algajaile või edasijõudnuile ning ka neid suusakeskuseid, kus on hea lapsi mäesuusatamise saladustesse pühendada.

Parimad kohad algajaile

Alpe d'Huez.

Lech, Austria on parim koht väikeste lastega suusapuhkusele minevale perele. Ööbida saab kenades puitmajakestes nagu muinasjutus, nõlvadel on kohev puuderjas lumi ja lastesõbralikud rajatised. Ülemine kuurort Oberlech on ka üsna väherahvastatud, nii et pole ohtu, et kogenematud teistega nõlval kokku põrkaks.

Alpe d'Huez, Prantsusmaa. Tegemist on algajate paradiisiga, kus üsna kiiresti saab end edasijõudnute sekka harjutada. Sõita saab mitmetel rohelistel radadel, nõlvad pole väga ekstreemsed, kuid valikut erinevateks seiklusteks on palju.

Parimad kohad edasijõudnutele

Val D'Isere.

Val D'Isere, Prantsusmaa. 300 kilomeetrit laskumisradasid pakuvad kõigile midagi. Ka pikemat aega puhates ei pea samadele nõlvadele pidama jääma. Rahvusvaheline puhkajate seltskond ja kogenud instruktorid oskavad kõik hästi inglise keelt. La Folie Douce on legendaarne koht kehakinnitiseks ja väikeseks joogiks otse raja kõrval.

Canazei, Itaalia. Tegemist on eksootilisema kohaga, kus mõnikord tuleb ära õppida ka itaaliakeelsed väljendid, et oma pasta restoranis kätte saada. Canazei häid nõlvu oskavad hinnata kõik kogenud laskujad, boonuseks on vaated piltilusatele Trentino mägiküladele Austria piiri ääres. Fassa orus on kokku 122 km hästihooldatud radu ja lisaks leiab 100 km laskumisnõlvu ka Tre Vallis. Dolomiidid pole kaugel - neid peetakse maailma suurimaks suusanõlvade võrgustikuks kokku 1200 km laskumisradadega. Seal on populaarsed ka off-piste sõidud koheval lumel.

Parimad laste suusakoolid

Enamus mäesuusakeskuste hotelle pakuvad suusakoolitusi lastele alates kolmandast eluaastast. Veel noorematele on tavaliselt olemas ka lastehoiuteenus. Prantsusmaal on üks tuntumatest suusakoolidest Ecole Française de Ski, mille koolitus kõige pisematele kannab nime "Piou piou". Need koolitused kestavad poolest päevast ühe päevani ning sisaldavad ka lõunasööki, mänge ja lastehoidu koos lõunauinakuga.

Parimad peatuskohad mittesuusatajatele

Kui lapsed ikka kuidagi ei taha suuskadel koos täiskasvanutega mäest allalaskmisest rõõmu tunda, on ka neile sobivaid kohti.

La Plagne Prantsusmaal on üks sellistest, mis pole mäesuusatamise poolest just parim, aga pakub palju tegevusi lastele, kes ei taha suuski alla panna. Lähedal asuvas farmis saab teha näiteks ponisõitu, maa-alused ühenduskäigud erinevate hoonete vahel sobivad ringiliikumiseks väikeste lastega, kellega libedatel ja jäistel nõlvadel ning külma ja tuulega on paha kõndida.

Verbier & St Moritz Šveitsis on teine selline koht, kus võib suusatamise asemel (või kõrval) nautida pigem spaamõnusid, kui tahtmist on ja kuurortist leiab ka palju kõrgtasemel restorane.

Ära tasuks proovida Grand Hotel Kronenhofi spaa. Seal saab end erinevate protseduuridega turgutada suurejooneliste liustikuvaadetega taustal.

Milliseid lastesõbralikke suusapuhkuse sihtkohti veel soovitaksid? Kirjuta kommentaaridesse.