Kõik need kümme petuskeemi on tüüpilised kindlates turistide sihtkohtades. Milline neist võiks olla Tallinna oma? Ilmselt sobiks siia petuskeem, mis ka mõnes kohas mujal maailmas on levinud: andke mulle euro, mis jääb puudu kojusõidu bussipiletist. Kuid maailm on kirev ja petuskeemide valik lai. Siin on mõned näited pettustest populaarsetes reisisihtkohtades.

1. Orlando pitsaröövlid

Mikihiirele külla läinud turistid tehakse rahast lagedaks lihtsa nõksuga: uste alt sisse sokutatavad või tänaval jagatavad flaierid lubavad pitsa koju tuua, aga helistades pakutud telefoninumbril (mis kuulub identiteedivargale) ja andes kõik oma andmed, sealhulgas ka krediitkaardiandmed, tuleb maksta palju rohkem kui tühipalja pitsa eest. Lahendus on telefoni teel oma krediitkaardiandmeid mitte ette lugeda ja küsida igaks juhuks hotellist järgi, milliseid pitsa kohaletoojaid nad usaldavad.

2. Vietnami piraatbussid

Vietnamis Ho Chi Minhi ja Hanoi vahel sõitvad Sinh Touristi marsruutbussid on nii populaarsed ja hinnatud, et paljud petturid pakuvad ka enda teenuseid selle transpordikorraldaja nimega. Võttes mõne vale-Sinhi võib aga saada ebameeldiva teenuse või mis veel halvem - teel sunnitakse tegema ööbimispeatus mõnes kallis hotellis, mis mängib valebussiga kokku. Lahendus sellesse lõksu sattumise vastu on osta pilet ja vaadata infot õige bussifirma kodulehelt www.thesinhtourist.vn.

3. New Yorgi pealekäivad räpparid

Times Square´il astub pahaaimamatule turistile ligi lahke muusik, kes pakub oma CD-d pealtnäha tasuta, lubab veel autogrammigi anda ja on igatpidi heatahtlik. Kõik muutub hetkel, kui see CD oma kätte võtta. Siis saabuvad räppari mitte nii sõbralikud sõbrad ja üritatakse selgeks teha, et seda plaati ei saa enam tagasi anda ning selle eest tuleb nüüd maksta nii umbes 10 dollarit või rohkem. Tüütutest tegelastest vabanemiseks tuleb plaat käest panna, kasvõi maha ja kiirelt minema jalutada.

4. Las Vegase kiirustavad kotipoiss-taksojuhid

Üks sealsete taksojuhtide petuskeeme on kas hotelli ette või lennujaama jõudes ülim kiirustamine ja pagasi "unustamine". Enne, kui turist jõuab midagi teha, on taksojuht koos kottidega teiste samasuguste taksode vahele oma autoga ära kadunud. Siin pole muud lahendust, kui enne sisseistumist takso number meelde jätta ja taksos teenindaja nime vaadata. Nii on võimalik hiljem mingeidki jälgi taga ajada.

5. Egiptuse kaamelijuhid-pantvangistajad

Kairo püramiidide juures võib sattuda kaamelijuhtide väljapressimise ohvriks: makstes esialgse 15 dollarit (või eurot) sõidu eest selgub väikese tiiru lõpus, et kaameli seljast allasaamiseks tuleb jälle maksta. Kui turist sellega nõus pole, siis kaamelit alla istuli laskuma ei lubata ja välismaine ratsamees jääb üles küürude otsa pantvangi. Pantvangistaja kätte juba sattudes otsest lahendust peale osava läbirääkimise polegi, aga enne kaamelireisi on lahenduseks kas mõne kohaliku reisikorraldaja või usaldusväärse ametiisiku käest küsida, kust saab sama usaldusväärse kaamelireiside pakkuja.

6. Bali pikkade näppudega ahvid

Bali templiahvide väikese pettuse võib ajada loomariigi omapära kaela, kuid selles osalevad ka kohalikud inimesed. Templi ümbruses vabalt ringi liikuvad pühad pärdikud on maiad kõige söödava ja ka läikiva ja hinnalise peale. Olles turisti "paljaks varastanud", lasevad ahvid jalga ja hädas välismaalase ainukeseks lootuseks jäävad kohalikud abipakkujad, kes väikese mõnedollarise jootraha eest on nõus ahvidelt hiivatud kraami tagasi tõstma. Lahenduseks on oma varandus kindlalt kotti sulgeda, ka prillid. Ahvid võivad ka need peast minema viia.

7. Rooma lapsepillajad

Iidse impeeriumi pealinnas on taskuvarastel endiselt kasutusel iidne nipp - tähelepanu kõrvalejuhtimine, et sel ajal taskuid tühjendada. Ka kuulus "beebipillamine" on Rooma pikanäpumeestelt pärit: keegi pillab maha justnagu lapse, mis on tegelikult nukk ja ehmatanud-abivalmid turistid ei märkagi, et samal ajal on kaasosalised (tavaliselt lapsed) juba käed kotti või taskutesse ajanud. Lahenduseks on natuke küüniliselt kõlav soovitus mitte väga tähele panna ja ülemäära osavõtlik olla selliste "lapsepillajate" või muul moel kahtlaselt tähelepanu nõudvate tegelaste suhtes.

8. Boliivia trügijad

Cochabamba kuulsal turul La Canchal võib turist end ootamatult leida rahvamurrus keset trügivat ja külje alla litsuvat meestekampa. Nad suruvad ligi lausa nii tihedalt, et käsi ei saa ka liigutada. Seda ongi vaja - kamba laialilagunemisel avastab ohver, et väärt asjad koos rahakotiga on kadunud. Lahendusena tuleb vältida turu ristmikke, kus on palju rahvast tihedalt koos.

9. Colombia "tasuta" massöör

Barú saare valgete liivadega rannas, mida kohalikud kutsuvad Playa Blancaks saab imetleda Colombia ilusaimat rannajoont ja inimesi. Rahulikult rannalinal lamades võib korraga tunda oma õlgadel käsi masseerimas ja mahedat naisehäält selgitamas, et tegemist on kingitusega - täiesti tasuta massaažiga. Tüüpiliselt selgub hiljem, et tegelikult on teenus ikka tasuline ja mitte just odav. Lahenduseks on kohe alguses sellist kinki mitte vastu võtta - tasuta massaaže pole Colombias olemas.

Hea lugeja, millistesse petuskeemidesse ise oled reisil sattunud või kuidas on õnnestunud neid vältida?