Peruu

Enamiku jaoks seostub Peruu vaid kahe sõnaga Machu Picchu. Matkaja jaoks ongi Cusco, kust algavad kõik retsked kuulsate varemete juurde, ideaalne paik.Iidset indiaanlaste mägilinnakut ümbritsevad salapära ja küsimused, miks indiaanlased just sellisesse raskesti ligipääsetavasse kohta oma asula rajasid (ja hiljem maha jätsid).

Ent "edasijõudnud" seiklejahingedele pakub see riik veel palju kauneid vaateid ja paiku - kus lisaks ilu nautimisele võib end ka turvaliselt tunda. Minge näiteks Titicaca järve äärde, mis on maailma kõige kõrgemal asuv laevatatav järv.

Hoopis teistmoodi võimalus džunglis matkata on aga minna mööda Amazonase jõge kruiisile. Üks rändurite poolt väga kõrgeid hindeid saav kruiisifirma, mis ohtutlult džunglit avastama viib, on Delfin Amazon Cruises.

 Machu Picchu

Raske on pääseda sellest igapäevasest kiirustavast elust - Everesti tippu ronimiseks on järjekord, Vaikse ookeani kaugetele saartele pakutakse otselende, vihmametsast leiab luksushotellid. Inimene on koloniseerinud enamuse planeedist, kuid haardeulatusest on välja jäänud üks maailma serv - Antarktika. See jäätunud kontinent maailma lõpus pole veel kunagi püsivalt inimeste poolt asustatud olnud.

Antarktika on ligipääsetav novembrist märtsini, seal pole linnu ja külasid, inimasustus üldiselt puudub, kui välja arvata mõned uurimisjaamad ja ekspeditsioonilaagrid. Ainult jäine, hiiglaslik ja ettearvamatu metsik loodus. Isegi kui saabud kruiisilaevaga, nagu enamus turiste teevad, haarab üksindus ja tühjus ikkagi ning toob tagasi maa peale.

Ei julge päris ainsa eestlasena inglisekeelsele reisile minna? Jõulude ajal stardib Eestist Tiit Pruuli juhitud aastavahetusereis Antarktikasse ning reisibüroo Go Travel abil saavad kõik soovijad sellel kaasa lüüa. Kahenädalane ekspeditsioon viib seiklejad maailma kõige raskemini avastatavale mandrile ning pakub unikaalset võimalust tunnetada sealse looduse ürgset jõudu ja näha hingematvaid, Antarktikale ainuomaseid vaateid.

Antarktika


Ningaloo Reef on põhjus, miks peaksite Austraaliasse minnes just selle regiooni kasuks otsustama. Uus 16toaga glämpinguplats kohe seal kõrval on veel omakorda hea põhjus metsikusse loodusesse minna. kui mereäärne seiklus tehtud, võta ette mõni matkarada, näiteks Cape to Cape. Ka seda saab teha glamuurselt, eriti luksulikku matkamist tõotab kohalikest matkakorraldajatest
Austraalia

Vahel unustame ära, kui suurepärane riik on kohe siinsamas meist üle lahe, koos kogu Lapimaa talvemuinasjutu ja Helsingi maailmatasemel näitustega. Talvel tasub muidugi suunduda põhja.
Lapimaa talve lühikesed päevad pakuvad rõõmu suusaradadel, kuid ei tasuks ennast liiga ära väsitada, sest kõige parem osa algab alles öö saabudes – kui taevas löövad helendama virmalised, keerlevad-küütlevad rohelised, punased, kollased, roosad, lillad ja valged tuled.
Selle omapärase vikekaarevärvilise ilmastikunähtuse vaatamiseks sõidetakse Lapimaale kõikjalt maailmast. Jaapanis, Hiinas ja ka teistes Aasia riikides on palju virmalistega seotud legende ning hea õnne nimel sõidetakse neid vaatama teiselt poolt maakera. Seni pole kuulda olnud, et keegi lendaks Lapimaale sünnitama. Ehkki üks levinumaid legende Aasias on seotud sellega, et usutakse siiani, et laps, kes sünnib n-ö virmaliste all, saab eluks kaasa hea õnne ja ...LOE EDASI SIIT.

Helsingi
Lapimaa

Kanada tähistab järgmisel aastal 150. sünnipäeva ja teeb sel puhul oma elanikele ja külalistele kingituse: kõiki rahvusparke saab külastada tasuta.
Kanada on ääretult suur maa ja igaüks saab sealt talle ainuomase kogemuse.
Kirjuta Google’isse „Kanada” ja pildiotsing kinnitab kahtlusi: seal on toimunud olümpiamängud ning kuskil mägedes on imeilusad lumised tipud, tihedad metsad ja peegeljärved. Otsustasime elukaaslasega maanduda Vancouveris ja suundusime sealt Kaljumägedesse Kootenay regiooni. Lisaks Rahvusparkid ja peale nende imeilusad provincial park’id, mis on tihti raskemini ligipääsetavad, metsikumad ja puutumatumad. Kõige popimate parkide kohta öeldakse, et Banffi minnakse inimesi, Jasperisse loomi ja mujale vaateid imetlema. Kanada 150. sünnipäeva puhul on rahvusparkide sissepääs 2017. aastal prii, piirkondlikes parkides uitamine on alati olnud tasuta. Popimates kohtades tuleb tipphooajal tunnikene parkimiskohta otsida, kuid kaugematel matkadel kohtab päeva jooksul vaid paari inimest. Peale rohkem kasutatavate matkaradade on praktiliselt iga tipp ja mägijärveke kas neljakäpuli turnides-vinnates (mida siin scrambling’uks nimetatakse) või köiega vallutatav.

Kanada
Kanada.


Nad tapsid ertshertsog Franz Ferdinandi. Nad tapsid Srebrenicas üle 8000 inimese. Selle üle võib spekuleerima jäädagi, kas Slobodan Miloševići tappis infarkt või siiski keegi, kes selle infarkti saabumisele kaasa aitas. Inimesed ei kipu Balkanil kaua elama, seda elavamad on neile antud aastad.

Kui veel seitse aastat tagasi hakati seltskonnas rääkima Balkanist kui puhkuse sihtkohast, siis elavnesid seepeale ainult kogenud rändurid. Aasta tagasi oli juba kõigil midagi öelda ja ikka oma kogemustest lähtudes.

Osa seltskonda hakkab sellistes vestlustes pilduma repliike „Kosovo probleemi lahenemine võtab veel aastaid” ja „Türgi probleemide tõttu on Horvaatia ja Bulgaaria turismil ees väga edukas aeg”. Seda on väga tore teada, kui ainult Bulgaaria ja Horvaatia suvituslinnade randades oleks veel päevitamiseks mõni vaba lapike.

Teised inimesed ütlevad asju, mis pole ehk nii targad ega lähtu analüüsidest, aga milles reisiplaane tegeva inimese jaoks peitub palju suurem mõte. Näiteks „Makedoonias ja Serbias pole merd”, „Dubrovnik on isegi Prantsuse Rivierast kallim!” või „Montenegro on selline Balkan, millist me näha tahaksime”.
Avastamist väärivad need kõik.

Montenegro

Maavärinast taastunud riik pakub võimalust tõusta maailma katusele. Nepaal pakub väga erinevaid elamusi: seal on Katmandu oru vaatamisväärsused kõrvuti kuurortlinna Pokharaga ja saab käia Chitwani rahvuspargis, et tutvust teha ninasarvikute, elevantide ja muude loomadega, minna kergele matkale Pokharas või Tiibeti pagulaslaagrisse.

Kui ei julge või taha seda seiklust omal käel ette võtta, siis Eesti reisikorraldaja Sandberg reisid korraldab igal aastal sinna piirkonda mitu reisi.


Olles kunagi olnud ühenduslüli varajaste Egiptuse ja Mesopotaamia kõrgkultuuride vahel, mõjutasid Lähis-Ida kultuuri hiljem nii kreeka ja rooma kultuur kui ka bütsants ning siit läks läbi ristisõdijate tee.
Jordaania on Lähis-Ida üks turvalisemaid ja mitmekülgsemaid riike: puhkust Punase mere ääres, hõljumine Surnumeres, maailmaime Petra (pildil), Jordaania suurepärane köök ning araabialik linnaelu.


Safari ja India ookean. Akaatsiaid täis savannid ja maailmakuulsad rahvuspargid, otse ekvaatoril asuv Aafrika teine tipp Mount Kenya, võimas Suur Riftiorg, tee- ja kohviistandused ning valge liiva ja helesinise veega rannad. Keenia seal elavad rohkem kui 40 hõimu, neist igaühel on oma kultuur ja traditsioonid, pakuvad avastamisrõõmu rohkem, kui üheks puhkusereisiks.