Lennujaamas ööbimine on väljakutse - ebamugavad istmed, palju rahvast, mõnikord ka tüütu turvapersonal ja vargusi tuleb ka ette. Lennujaamades on ka erinevad reeglid ja võimalused magamiseks - mõnes kohas aetakse ööseks üldse minema, mõnes kohas juhatatakse lahkelt rahulikumasse kohta, parimad transpordisõlmed pakuvad lausa magamiskapsleid väljapuhkamiseks. Need soovitused allpool on pärit suures osas TripIt-i blogist ja mõned ka Reisijuhi varasematest lennujaamasoovitustest.

1. Tee selgeks lennujaama reeglid

Kõige tähtsam on alustada lennujaama reeglitest - kuidas need magamist lubavad? Kas on parem magada enne või pärast turvaväravate läbimist? Milline on parim koht (värav, terminal) magamiseks? Õnneks on olemas portaal, kust lennujaamade kohta vajaliku info ühest kohast leiab. Teised ööbijad täiendavad seda pidevalt. See koht on SleepinginAirports.net.

Sealt näiteks selgub, et Singapuri lennujaam on muude mugavuste kõrval heaks abiks ööbijale ka laadimispesade, allalastava seljatoega istmete, isegi spaaga. Magamismugavuste skaala teises otsas on New Yorgi lennujaamad. Näiteks LaGuardia on ööbijatelt teeninud palju miinuspunkte ebamugavate toolide, tõreda personali ja magamiseks sobivate vaiksete nurgataguste puudumise tõttu.

2. Riietu vastavalt

Suur osa lennujaamu keerab ööseks õhutemperatuuri üsna madalaks. Ühelt poolt selleks, et öiseid külalisi eemale peletada, teiselt poolt energia kokkuhoiuks. Seega peaks ööbimiseks kaasas olema midagi soojemat selgapanekuks. Magamiskott või tekk on kõige parem, aga kui need käsipagasisse ei mahtunud, riietu kihiliselt. Kui plaanid kasutada äriklassi ooteruume, siis peab arvestama, et sinna sisenedes peab viisakam välja nägema.

3. Hoia oma asju turvaliselt

See pole mingi rahulik magamine, kui pead kogu aeg ühe silmaga oma asju valvama. Osavamad on õppinud ära magamise, kohver kaisus. Käsipagasit saab kasutada ka padjana, nii et võimaliku näppaja iga liigutus selle kallal võib kergest lennujaamaunest üles äratada.

Kui pole võimalik pagasit lukustatavasse hoiuruumi ära anda ja kui reisitakse mitmekesi, võib magada ka vahetustega.

4. Leia hea koht magamiseks

Mugava magamiskoha leidmine on järgmine suur väljakutse. Tavaliselt on lennujaama ruumid ehitatud nii, et seal oleks võimalikult vähe hämaraid vaikseid nurgataguseid. Veelgi enam - tihti on ka istmed tehtud selliselt, et neil saaks vaid sirge seljaga istuda, mitte lamada, kuna see hõivab mitu istumiskohta. Pikutamist takistatakse kõrgete käetugede ning võimalikult lühikeste pinkide kasutamisega.

Kuna terve öö on niikuinii aega, alusta enne põhjaliku ringkäiguga lennujaamas. Uuri läbi kõikide terminalide kaugeimad väravad, valides siiski sellise koha, kus oleks ka turvakaamerad või mõni valvur läheduses. Kui öö saabub, võib ühineda ka teiste lennujaamas ööbijatega ja seada end sisse nende läheduses. Kui lennujaama personal on SleepinginAirports.net-i andmetel ööbijate suhtes sõbralik, võib ka töötajatelt küsida, kus on kõige parem magada. Sealjuures ei tasu teeselda "professionaalset lennujaamades magajat" - alati annab parema tulemuse selgitamine, et polnud mingit muud võimalust kui viimases hädas lennujaama ööbima jäämine.

5. Leia omale koht juba varakult

Kunagi pole lennujaamas häid magamiskohti liiga palju. Et sobiv koht poleks juba hõivatud, sea end sisse varakult.

6. Ole valmis unetuseks

Ükskõik kui hästi ka end vaimselt ette valmistada lennujaamas magamiseks, võib juhtuda, et organism keeldub koostööst ja terve öö tuleb veeta eriti aeglaselt liikuvaid kellaosuteid jälgides. Et närvid vastu peaks ja masendus võimust ei võtaks, varu ööks snäkke, vett, meelelahutust (raamat, mängud nutiseadmes, film sülearvutis) ning pea nendega vastu hommikuni. Lihtne idamaine tarkus aitab ka moodsas lennujaamas: hinga sügavalt sisse-välja. Mitu korda. See rahustab, tagab ajule vajaliku hapniku ja korrastab mõtteid. Stress hakkabki kaduma ja võib-olla tuleb lõpuks ka uni.

7. Kasuta kapslit

Kui tundub, et niisama pingil ööbimine on tõeline piin, aga lennujaam on iseenesest hästi varustatud, proovi magamist magamiskapslites, mis lähevad küll maksma korraliku summa, aga toovad reisile juurde ühe uue kogemuse ja aitavad rahulikult mingiski mugavuses välja puhata. Selliseid magamiskapsleid on näiteks Münchenis, Dubais, Londonis, Moskvas ja mujal. Magamiskapslid algavad mõnemeetristest kookonitest keset ootesaali kuni korralike pesemisvõimalusega hotellitubadeni lennujaama terminali vaiksemas osas. Vaata siit näiteid mõnedest magamiskapslitest.

8. Kasuta äriklassi ooteruume

Kui ooteaeg lennujaamas ümberistumisel on pikk, tasub ära mõne äriklassi ooteruumi päevapilet. Lounge´is on tasuta söök-jook, vaikus ja rahu. Võimalik on isegi magada. Ööseks küll need kohad tavaliselt suletakse. Sisenedes on vajalik välja näha äriklassile sobivalt soliidne, liiga vaba riietusega võidakse ukselt tagasi saata.

9. Padjad, tekid, madratsid lennujaamast

Tavaliselt see vaevalt et õnnestub, aga ekstreemsemates oludes (näiteks lumetormi tõttu edasi lükatud lendudega) on lennujaamapersonal nõus välja tooma ka hädaolukordadeks varutud asjad - madratsid, tekid, padjad. Siis maksab neid personalilt küsida.

10. Viimases hädas lennujaamahotelli

Kui lennujaamas ööbimine ikka kuidagi ei õnnestu kas turvapersonali jäiga vastuseisu tõttu või on kõik mõistlikud magamiskohad juba hõivatud, jääb üle viimane õlekõrs - lennujaamahotell. Selleks võiks reisil igaks juhuks kaasas olla krediitkaart või tagavarajuhtudeks vajalik kogus sularaha. Lennujaamahotelli võib hommikul minna küsima ka spordisaali või basseini duši kasutamist. Tavaliselt tahetakse selle eest saada ka mingit tasu.

Kas oled ka lennujaamas ööbinud? Kirjuta kommentaaridesse, kuidas öö möödus.