5. Kalambuur
Toompuiestee 8

Toompea nõlva all Hirvepargi serval vanas pargimajas avas sel aastal uksed kohvik Kalambuur, ammuoodatud restoran mitmes mõttes. esiteks vajas Tallinn juba ammu kalarestorani, teiseks vajas ta ammu restorani, mille taga oleks kalagurud Kaarel ja Vladislav Koržets. Kohvik on väike ja hubane ning loob tunde, et tullakse pererahvale külla. Kohviku menüü vahetub hooajaliselt neli korda aastas. Inspiratsiooni ammutatakse toorainest ning kuue aasta jooksul õpikööke ette valmistades on koguned retseptide ja ideede piisav varu.

4. Tai Boh

Mere puiestee 1

Ekstrovertne interjöör, vaimukad detailid, värvikas ajastute ning ida ja lääne sulandumine, popkultuur käsikäes spirituaalsusega - see on mõne kuu Tallinna vanalinna piiril uksed avanud restoran Tai Boh. Kes on käinud sama maja esimesel korrusel Manna la Roosas, oskab aimata, mida näha võib - kuid tegelikult tuleks sealne värvikus korrutada kolmega.

Peakokk Khampman alustas restoranides töötamist juba teismelisena, raske tööga jõudis ta peakoka positsioonile mitmes Aasia hotellis. Tai Bohi tõi ta aga end ajaoks lihtsad ja kodused maitsed, näiteks on praeguseks üks populaarsemaid toite tema ema stiilis valmistatud seafilee ning part, mida valmistatakse suguvõsas edasi pärandatud retsepti järgi.

Eriti uhke on aga Tai Boh oma kokteilivaliku üle - ja kes loodab eest leida rohkel alkohioli, peab pettuma. paljud neist on imelised puuvilja- ja köögiviljakokteilid.

3. Fabrik

Vabriku 6

Kalamajja ei tundunud uusi kohti juurde mahutvat juba eelmisel aastal. Ometigi tekkis neid rohkem kui üks ja teiste hulgas ka Fabrik, mis oma toiduga kohe nii asumi elanike kui kaugemalt tulijate südameid võitis. Fabrik restoran on kombinatsioon mõnusatest maitseelamustest, sest lisaks restorani nordik menüüle pakuvad nad ka hõrku koogivalikut.

2. Tuljak
Pirita tee 26e

2015. aasta suvel taasavatud legendaarne restoran Tuljak asub 60-ndatel ehitatud ja nüüd taastatud muinsuskaitsealuses hoones. Tuljak on leidnud tee kõigi südamesse: seal käivad endisaegsed kuldkliendid nostalgitsemas, pered nädalavahetusel lõunat söömas, ärimehed kohtumas ja trenditeadlikud toitu ja interjööri uudistamas.

1. Art Priori (pildil)

Olevimägi 1

Art Priori pole lihtsalt selle aasta parim uus tulija restoranimaastikul, see tõuseb esile mitme viimase aasta uute restoranide seast.

Vanalinnas asuva Art Priori kohta on öeldud — see on kunst seintel ja taldrikul, kus toidu- ja kunstielamuse pakkumine on võrdselt tähtsad.

Sisearhitekt Kristel Jakobson töötas Art Priori interjööriga terve aasta, mille käigus muutus kontseptsioon vabama meeleoluga kohvik-restoranist elegantseks gurmeerestoraniks, väärikaks kohaks vana - ja ka uuema - kunsti näitamiseks. Restorani ja galerii ühte ruumi koondamise õnnestumist kinnitab see, et Art Priori sai Eesti Sisearhitektide Liidu aastapreemia.

Peakokad Orm Oja ja Mart Klaas panid menüü harmoonilisse kooskõlasse interjööriga, maitse ja kunstielamusest sai üks tervik.

Juba menüü lugemine kinnitab, et kunst sünnib ka restorani köögis. Toidukaart on kaasaegne ja põhjamaine ning mitmed maitsed lihvitakse elaval tulel ehk restorani köögis asuval puugrillil.