Surmaorus registreeriti maailma kuumim temperatuur enam-vähem täpselt sada aastat tagasi, 1913. aasta 10. juulil, kui kraadiklaas näitas +56,7 kraadi. Praegu juba pikaksveninud kuumalaine ähvardab temperatuurinäidud sellele rekordile väga lähedale kasvatada - loo kirjutamise hetkel oli Furnace Creekis, kus sajand tagasi rekord registreeriti, "vaid" 41 kraadi, kuid järgmise nädala neljapäevani lubatakse iga päev temperatuuri tõusu 51-52 kraadi kanti. Rekordini siis enam palju jäänud pole.

Praegu Surmaorus viibiv Associated Pressi (AP) fotograaf Chris Carlson kirjeldab AP-le, mis tunne on ligi 50-kraadises leitsakus: "on nii kuum, et silmamunadel on valus; kerge tuuleõhk mõjub, nagu puhuks keegi fööniga näkku. Autosse ei ole hea jätta CD-sid, sest need sulavad vormist välja."

Kui rentida Las Vegasest auto eesmärgiga läbida kõrb ja jõuda Surmaorgu, annab autorendifirmagi kaasa hulga soovitusi. Esimesed kolm kõlavad neist nii: vett, vett, vett - ohtralt vett tuleb kaasa võtta. Järgmine mantra on kütus - teele võib jääda inimtühje piirkondi, kütus ei tohi kõrbekuumuses otsa saada. Sest siis lakkab töötamast ka päästev konditsioneer ja kuumarabandus on kiire tulema. Lisaks tuleks end enne teekonda korralikult välja puhata, sest pikad, kümnete kilomeetrite pikkused igavad sirged teelõigud võivad magama uinutada. Keegi ei taha 50-kraadises kuumuses üle katuse käia.

Las Vegasest Surmaorgu on veidi üle paarisaja kilomeetri. Teekond kestab ligi kolm ja pool tundi, kuid vaatamata igavale kõrbele ja tühjadele liivaväljadele leidub vahepeal ka huvitavaid vaatamisväärsusi. Näiteks võib teel kohata UFO-fännidele erutavaid Area 51 märke, maanteest põhjas asub avalikkusele suletud Nevada tuumapolügoon, sõjaväelennuväli (kust startisid kunagi ka sõjalennukid Iraaki), Rholyte´i mahajäetud kullaotsijate linn, muljetavaldavad liivadüünid Surmaorus ning Zabriskie Point - uskumatult maaliline, kuid elutu erosioonimaastik.

Ja muidugi ei maksa unustada Furnace Creeki, maailma kuumapoolust. Vastupidiselt ootustele või tegelikult Las Vegasest tulnu jaoks ootuste kohaselt on kõige sügavamasse kõrbe, tulikuumade liivadüünide ja elutute kaljude vahele rajatud puhkekeskused ning isegi rohetavad golfiväljakud. Hotellid on täis - peamiselt Euroopast tulnud turiste, kes naudivad kuumust (ilmselt enamus neist on kuskilt Euroopa külmematelt aladelt) ja hotellide jahedates konditsioneeritud tubades võib isegi nohu saada.

Tundub, et kliima on tõesti soojenemas, sest ka lõunapoolusel registreeriti vaid mõni aasta tagasi kõige "kuumem" temperatuur: -12,3 kraadi 2011. aasta jõulude paiku.

Millist kuumust oleksid sina valmis taluma ja kas kuumapoolusele reisimine oleks üks korralik puhkus?