"Kui hoiad meeled avatud ja otsid elus uusi võimalusi, siis hakkavad uksed avanema," rääkis Jaak oma muutustest töö- ja eraelus pärast Kuubal käiku. "Ma poleks kunagi uskunud, et selline kannapööre mu elus tekib, kuid minu lugu on tunnistuseks, et unistused saavad teoks ja kõigest üks reis võib olla selle algus."

Tüdruk punases. Havanna kuulus kaldapealne Malecon rajati 20. sajandi esimesel poolel, kaitsmaks linna ookeani eest. Õhtuti kogunevad sinna noored, joovad pudelist rummi, tantsivad ja vaatavad ookeani. Autor: Jaak Nilson

Hiljuti viis Credit24 läbi kliendiuuringu, mis näitas, et Eesti inimeste kõige ihaldatumad reisisihtkohad on Kuuba, Austraalia ja Egiptus, mille tarvis nad raha koguvad või lisarahastuse võimalust kaaluvad. "Reisimine ei ole inimeste meelest ainult kulu, vaid emotsionaalne investeering," lausus ettevõtte partnersuhete juht Janar Kalmus ning lisas, et väisates teisi maid ja riike saad alati teada midagi uut, kuid vahel võib see anda tõuke uueks alguseks töö- ja eraelus. "Oluline on leida siin vajalik taustajõud," lisas ta.

Jaagu lugu on siin tabavaks näiteks. Pikalt printmeediale fotosid teinud mees tajus tehnoloogiajastu muutusi ning otsis uusi alguseid oma pisut rutiinirööpasse jooksnud tööelus.

Otse ookeanist. Autor: Jaak Nilson

"Tänu Kuuba reisile ja mu enda pidevale huvile kõik see ilu jäädvustada ja teistega sotsiaalmeedias jagada, sai hoogu juurde mu idee kasutada reisidel pildistamiseks ainult nutitelefoni ja seda kunsti ka teistele õpetada. Korraldan Eestis nutitelefoni fotokursuseid, mis järjest enam populaarsust kogub nii reisisellide kui ka turundusinimeste seas, kelle igapäevaseks tööks see on," rääkis Jaak.

Sageli saadakse reisidelt mõni tore harrastus, mis elule vürtsi lisab. Jaagust sai Kuuba rütmide keskel salsa suur austaja ning ta leidis oma sisemise tantsulõvi nagu ta ise tabavalt ütles. "Ma ei olnud küll varem teadlik, et minus on selline sisemine kirg, mida see tants nõuab. Algul oli salsasammude õppimine tõesti raske, kuid nüüd tantsin väga loomulikult. Kui pühendumusega õppida, siis võib päris kiiresti igasugu uusi oskusi endale selgeks teha." lisas ta.

Mainimata ei saa jätta ka reiside mõju inimeste toitumisharjumustele ja eluviisile laiemalt. Tihtipeale annab välisreis tõuke ka füüsilisteks muutusteks, sest pidev liikumine ja kohalike toitude proovimine on selleks ideaalne võimalus. "Iga päev kõndisin vähemalt 30 000 sammu ning avastasin uusi paiku. Hommikusöögiks pakuti omletti, kohalikke puuvilju ja värskeid smuutisid, mille tulemusel olin Eestisse tagasi tulles tubli paar kilo kergem," selgitas mees ning soovitas Kuubale minnes kindlasti külastada Havannat, Trinidadi ja Vinalest.

Vanad Ameerika autod Havanna teatrimaja ees oleval tänaval. Autor: Jaak Nilson

Tänaseks on Jaak Kuubal käinud juba kolm korda ning tunneb kohalikku elu-olu nagu oma taskut. See on ka põhjus, miks paljud inimesed Eestis talt reisi osas nõu küsivad. "Mina nimetan seda Kuuba hulluseks," naeris Jaak ja ei varjanud, et tal on kavas kirjutada kvaliteetne fotoraamat, koos pikemate mõtisklustega kohalikust elust, oma Kuuba kogemuste baasilt.

Vahel on argitoimetustest eemaolek ja teises keskkonnas viibimine parim võimalus teha sisekaemus ja emotsionaalne restart.

"Kuuba on koht, kuhu reisides avastasin endas isikuomadusi, mida varem ei teadnud olevat," rääkis Nilson. Ta soovitab reisi ka teistele seiklushimulistele inimestele ja peab oluliseks lisada, et Kuubale minek ei ole tema jaoks tavaline paketireis, kus basseini ääres nädal aega vedeleda. "Pärast reisi olen justkui teine inimene - võtan elu vabamalt ning ei vaeva oma pead tühja-tähjaga. Mind ei häiri enam asjad, mis varem ning hindasin enda elu täielikult ümber," sõnas Nilson.

Mees sigari ja koertega. Lõunamaades käib elu tänavatel. Kuuba on suurepärane koht tänavafotograafiaks. Iga lagunev maja, inimesed või autod jutustavad oma lugu. Autor: Jaak Nilson