Paljude kruiisifirmade (sealhulgas Carnival, Royal Caribbean ja Norwegian Cruise Line) laevad sõidavad Floridast Kariibi merele ka orkaanihooajal. Laevad muudavad sel ajal mõnikord marsruute, et vältida kõige tormisemaid alasid. Antarktika kruiisid aga sõidavad peaaegu alati läbi Drake’i väina, mis on väga tormine ning Alaska kruiisid peavad kodusadamasse jõudmiseks läbima tuulise Alaska lahe või Vaikse ookeani veidi tormisemad veed.

Kui teil on kalduvus merehaigusele või soovite end tormisemaks ilmaks ette valmistada, siis allpool on Kruiisikeskus koostanud nimekirja tormisematest meredest.

Esmalt aga 5 kasulikku nippi halva ilmaga toimetulekuks.

1. Võtke kaasa oma ravimid. Tuntuimad merehaiguse ravimid on dimenhüdrinaat (dramamiin) ja meklisiin. Konsulteerige nende kasutamise kohta vajadusel oma arstiga.

2. Sööge korralikult. Merehaigusest tingitud iivelduse vastu aitavad hästi rohelised õunad, soolased küpsised ja igasugused ingveritooted, sh limonaad ja tee.

3. Leidke horisont ja vaadake seda. Kui teil on kalduvus merehaigusele, siis on soovitatav reisida aknaga kajutis (rõduga kajut on veel parem, kuna siis saab ka ligipääsu värskele õhule). Horisondi ehk silmapiiri jälgimine aitab kehal tasakaalu leida ja iiveldust vähendada.

4. Vähendage seilamise aega. Kui muretsete tormise mere pärast, siis võiks broneerida kruiisi, millel on palju peatusi ja vähe merepäevi.

5. Valige õige kruiis. Arvestage piirkonna ilmaprognoose kruiisi marsruuti ja aega broneerides.

Järgnevat juhendit kasutades saate vältida halva ilmaga meresid ja valida üldiselt rahulikuma merega programme. Jõekruiisid on alati rahulikud. Väljaspool orkaanihooaega on ka Kariibi meri üsna rahulik.

Ookeanite ületamised

Tormised veed: ookeanid on alati tormisemad kui mered. Kui olete broneerinud transatlantilise kruiisi (eriti jahedamatel kuudel) või Vaikset ookeani ületava kruiisi (k.a Hawaiile seilavad kruiisid), võib laev loksutada rohkem kui tavaliselt. Atlandi ookeani Kanada põhjaosas võib samuti olla üsna tormine.

Mõjutab järgmisi marsruute: Atlandi ja Vaikse ookeani ületamised, Hawaii (v.a kruiisid sisesaarestikus), Kanada, Uus-Inglismaa ning ümbermaailmareisid.

Euroopa

Tormised veed: Kruiisireisijad võivad kogeda laeva suuremat loksutamist mitmel pool Euroopas. Suurim võimalus Vahemerel tormi kogeda on sügisel ja talvel. Harvem on meri tormine kevadel ja suvel. Hispaania põhjaosas asuv Biskaia laht ja Põhjameri on suvel rahulikumad kui muudel aastaaegadel.

Mõjutab järgmisi marsruute: Ida- ja Lääne-Vahemere kruiisid, Lääne-Euroopa kruiisid ning Läänemere ja Põhja-Euroopa kruiisid.

Kariibi meri

Tormised veed: Kui üks suur veekogu suubub teise, on lained seal kõrgemad ja meri rahutum. Kuigi Kariibi meri on tavaliselt võrdlemisi rahulik, on see siiski tormisem kohas, kus kohtub Atlandi ookeaniga. Lisaks võivad ka troopilised madalrõhkkonnad, tormid ja orkaanid orkaanihooajal (1. juuni kuni 30. november) muuta tavaliselt rahuliku Kariibi mere üsna tormiseks.

Mõjutab järgmiseid marsruute: Ida-, Lõuna- ja Lääne-Kariibi meri.

Põhja-Ameerika

Tormised veed: Enamik Alaska kruiisidest toimub Inside Passage’i kaitstud vetes, kuid laevad, mis seilavad Seward’isse, Whittier’i või Anchorage’i, peavad ületama Alaska lahe, mis võib olla tormine. Laht on eriti rahutu pärast maid.

Mõjutab järgmiseid marsruute: Alaska kruiisid ühes suunas.

Lõuna-Ameerika

Tormised veed: Üks kurikuulsaim koht, kus meri on alati tormine, on Drake’i väin – veekogu, mis asub Hoorn’i väina ja Lõuna Shetlandi saarte vahel. Kuigi tuul võib siin rahulik olla, kogevad enamik kruiisireisijaid siin alati mõningat loksumist.

Mõjutab järgmiseid marsruute: Antarktika kruiisid.

Aasia

Tormised veed: Taifuunihooaeg Vaikse ookeani loodeosas kestab juulist novembrini (tipphooaeg on augusti lõpust septembri alguseni). Meri võib siis üsna tormine olla, eriti Lõuna-Hiina meres.

Mõjutab järgmiseid marsruute: Hiina, Jaapani, Filipiinide ja Korea kruiisid

Austraalia

Tormised veed: Kui seilate Austraalias, võib meri rahutu olla Bassi väinas (Austraalia mandri ja Tasmaania vahel) ning Tasmani meres (Austraalia ja Uus-Meremaa vahel).

Mõjutab järgmiseid marsruute: Austraalia ja Uus-Meremaa ning ümbermaailmareisid.

Aafrika

Tormised veed: Vaid vähesed kruiisilaevad seilavad ümber Aafrika. Meri võib rahutu olla Hea Lootuse neeme ümbruses ning eriti kohas, kus Atlandi ookean kohtub India ookeaniga.

Mõjutab järgmiseid marsruute: Aafrika kruiisid, ümbermaailmareisid.