1. Rhodos, Kreeka

Parim aeg reisimiseks: hooaeg algab aprilli lõpu ja mai alguse paiku ning kestab oktoobrini. Juulis ja augustis on turiste kõige rohkem. Otselennud Tallinnast maist oktoobrini.

Kellele: pered, noored, üksikreisijad, paarid.

Põnevad kohad: Liblikate org on juunist septembrini pruunipunakirjusid liblikaid täis. Lindose maaliline külake valgete 17. sajandist pärinevate majadega. 116 m kõrgusel kaljul asub Lindose Akropol, kus paiknevad Athena tempel, Bütsantsi kirik ja Kreeka stoa. Rhodose linn.

Rannad: saare läänekallas on üsna tuuline, idakallas tunduvalt vaiksem. Lääneosa rannad (Ixia, Ialyssos) on kiviklibused ja tuulised, seetõttu ei ole seal suviti liiga palav, kuid merepõhi on kivine. Ka Rhodose linnas on mitu sobivat randa, enamasti liiva-kivisegused. Linna lääneküljel paiknev rand on pidevalt tuuline. Head liivarannad on idarannikul Falirakis ja Lindosel. Faliraki laugjad rannad sobivad ideaalselt lastele. Suurepärased väherahvastatud liivarannad asuvad idarannikul Kalitheas ja Tsambikas (Faliraki lähedal).

Hinnad eurodes: eine restoranis keskmiselt 12.-, kohalik õlu (0,5 l) 3.50, vesi (0,33 l) 0.50, banaanid (1 kg) 1.43 (keskmine hind Numbeo.com-i andmetel).

Nõuanded: Kreeka köögis on oluline koht oliividel, sidrunitel, tomatitel, pähklitel ja viinamarjadel. Oliive kasvab Kreekas mitut sorti ning neid kasutatakse ohtralt nii salatites kui ka mitmetes liha- ja kalaroogades.

Faliraki Water Park asub Faliraki hotellide piirkonnas. Veepark avatakse kevadel ilmade soojenedes ja suletakse oktoobri lõpus. Pargis on liumäed, lainebasseinid ja vees olev jõusaal, mitmed restoranid ja baarid.

2. Santorini, Kreeka

Parim aeg reisimiseks: hooaeg kestab aprillist oktoobrini, enim turiste on juulist augustini. Otselennud Tallinnast septembris, mil keskmine õhutemperatuur on 25 kraadi ja veetemperatuur 24 kraadi.

Kellele: noorpaarid, täiskasvanud.

Põnevad kohad: Fira on Santorini pealinn ja peamine transpordisõlm, kus on ka saare aktiivseim ööelu, mõnusad kohvikud ja suurim kaubavalik. Linn paikneb kõrgel kaljul vana vulkaanikraatri serval. Oia on paljude arvates Santorini kõige maalilisem küla. Oia pilte leidub kõikides Santorinit tutvustavates raamatutes, postkaartidel ja veebilehekülgedel – vulkaanikraatri servale ehitatud romantilised valged majakesed ja sinivalged kirikud on tuntud üle kogu maailma. Euroopa kauneimaks peetavaid Oia päikeseloojanguid armastatakse nautida vana linnuse terrassil või mõnes maalilises kraatriäärses restoranis.

Rannad: Santorinil on tumeda laavaliiva- ja kivikliburannad, kus vesi läheb enamasti järsult sügavaks. Parimad, pikimad ja liivaseimad rannad asuva saare ida- ja lõunaosas, väikseid kiviseid soppe leidub ka põhjas. Maalilise Oia küla kaljude all paikneb kaks väikest kivist rannasoppi Ammoudi ja Armeni, kuhu pääseb mööda umbes 200astmelist treppi.

Hinnad eurodes: eine restoranis keskmiselt 15.-, kohalik õlu (0,5 l) 2.25, vesi (0,33 l) 0.50, banaanid (1 kg) 1.44.

Nõuanne: Santorini on fotograafide lemmik – iga nurgatagune pakub imelisi vaateid. Kindlasti tasub saarel olles nautida sealset kööki ja kohalikku veini.

3. Batumi, Gruusia

Parim aeg reisimiseks: juunist oktoobrini, mil temperatuur on üle 20 kraadi ja ilm mõnusalt suvine. Otselennud Tallinnast juunis ja juulis.

Kellele: loodushuvilistele, täiskasvanutele, peredele.

Põnevad kohad: Batumi on Gruusia kõige populaarsem kuurort. Puhkajaid meelitavad kilomeetritepikkused rannad. Batumi botaanikaaed, kus tehakse koostööd Gruusia teaduste akadeemiaga, on tuntud laia valiku subtroopiliste istikute ja taimede poolest.

Rannad: Batumi kiviklibune rand on 7 km pikk ja kuni 30 m lai. Vesi on puhtam keskusest eemal. Batumist 15 km kauusel asub kilomeetripikkune Kvariati rand. Tegemist on rahuliku atmosfääriga kiviklibuse rannaga. Sealne veealune maailm on erakordselt ilus (sukeldumishuvilistele!).

Hinnad eurodes: eine restoranis keskmiselt 4.10, kohalik õlu (0,5 l) 0.66, vesi (0,33 l) 0.15, banaanid (1 kg) 0.99.

Nõuanne: Gruusiat iseloomustab ainulaadne kultuuripärand, kaunis loodus, maitsev traditsiooniliste roogadega köök, mida ilmestab vein ja tõeline külalislahkus.

Noolega paremale liikudes näed järgmist kolme parimat sihtkohta selleks suveks.


4. Faro, Portugal

Parim aeg reisimiseks: kuumimad suvekuud on juuli ja august. Enne ja pärast seda on ilm mõõdukalt soe ja mõnus. Otsereisid Tallinnast septembris ja oktoobris, mil keskmine õhutemperatuur on 23–27 kraadi.

Kellele: peredele, surfi- ja golfihuvilistele, paaridele, täiskasvanutele.

Põnevad kohad: Quarteira oma pika kuldse liivarannaga on taskukohane alternatiiv luksuskuurortidele. Puhkekoht sobib ideaalselt lastega peredele. Quarteira on tuntud oma maalilise promenaadi, toidu- ja kalaturu ning läheduses paikneva Aquashow’ veepargi poolest. Samuti asub kuurordis üks Algarve parimaid mereannirestorane O Jacinto. Albufeirast lühikese sõidu kaugusel on kaks meelelahutusparki – Zoo Marine’i veeasukate park ja interaktiivne koguperezoo Krazy World.

Rannad: kõige laugemad ja kenamad rannad Faro ümbruses on väikestel saartel, kuhu saab kaluripaatidega. Ilusad on ka Alvori ja Lagosi piirkonna rannad ning Praia do Vau peredele. Carvoeiro kuurordi rand on kiviklibusem ja suurema lainetusega. Praia da Rocha pikk rannapromenaad on noorte perede ja armunud paaride lemmikpaiku. Albufeiras on 23 üksteisest järskude kaljurahnudega eraldatud randa.

Hinnad eurodes: eine restoranis keskmiselt 9.-, kohalik õlu (0,5 l) 2.-, vesi (0,33 l) 0.88, banaanid (1 kg) 1.08.

Nõuanne: Portugalis on palju võimalusi aktiivseks puhkuseks ja igale reisijale leidub meelepärane tegevus või vaatamisväärsus – kindlused, muuseumid, delfiini-show’d, veepargid, golfiväljakud, kohvikud, sukeldumiskohad, paadisõidud kaljukoobastes.

5. Rimini, Itaalia

Parim aeg reisimiseks: turismihooaeg kestab maist septembrini. Otsereisid Tallinnast juunis ja juulis, mil keskmine õhutemperatuur on 25–28 kraadi ja vesi 23–26 kraadi.

Kellele: pered, täiskasvanud, ajaloo- ja kultuurihuvilised.

Põnevad kohad: elav Rimini linn, rohelusse mattunud Riccione, väike ja võluv Cattolica. Kõikjal saab puhata itaaliapäraselt – nautida Itaalia kööki, maitsta jäätist ja suurepäraseid veine. Riminit kutsutakse Euroopa Las Vegaseks ja unetuks kuurordiks. Rimini lähedal asub San Marino väikeriik, UNESCO maailmapärandi nimistusse kuuluv ajalooline Ravenna linn jpm. Lastele on Rimini ümbruses mitmeid vee- ja teemaparke. Aquafan on Euroopa suurim veekeskus, Mirabilandia Ravenna lähistel paiknev suur teemapark. Delfinaariumis Rimini rannapiirkonnas saab paar korda päevas näha merilõvide programmi. Akvaarium Le Navi Cattolica on mereteemaline infokeskus, kogu perele mõeldud teemapargis Italia in Miniatura saab näha üle 270 Itaalia ja kogu muu Euroopa vaatamisväärsuse ja ehitise miniatuurse koopia. Fiabilandia lõbustuspark Miramare piirkonnas on muinasjutuliselt kirev ja mõeldud eelkõige väiksematele lastele.

Rannad: Rimini, Riccione ja Cattolica liivarannad on jagatud tasulisteks rannaribadeks, kus renditakse lamamistoole ja päikesevarje. Mida lähemale merele, seda kõrgem on lamamistooli hind. Isikliku rannarätikuga saab päevitada vaid tasuta randades (spiaggia libre).

Hinnad eurodes: eine restoranis keskmiselt 15.-, kohalik õlu (0,5 l) 5.-, vesi (0,33 l) 1.05, banaanid (1 kg) 2.-.

Nõuanne: kirev ööelu, imeilus liivarand, palju vee- ja teemaparke ning maitsev Itaalia köök teevad Riminist sobiva sihtkoha paljudele. Pane aga tähele, et Rimini piirkonna hotellid on üsna vanamoelised ja toad võivad olla väikesed.

6. Rumeenia Riviera

Parim aeg reisimiseks: otsereisid Tallinnast juunist augustini. Ilm on siis mõnusalt soe, õhutemperatuur 23–27 kraadi.

Kellele: noortele, peredele, paaridele.

Põnevad kohad: Aqua Magicu veepark Mamaias, seikluspark Paradise Land Neptuni kuurordis. Constanta akvaariumis saab näha ligi 100 kalaliiki maailma eri paigust. Constantas asub ka loodusteaduste muuseum, kus tegutsevad planetaarium, observatoorium ja delfinaarium. Delfinaarium avas uksed aastal 1972, olles nii Rumeenias kui ka kogu Kagu-Euroopas esimene omataoliste hulgas. Delfinaariumis saab tutvust teha delfiinide, merilõvide ja pingviinidega.

Rannad: Mamaia on Rumeenia populaarseim liivarannaga kuurort, mille 8 km pikkune rannajoon on täis puhkajaid kõikjalt kogu riigist. Öisel ajal transformeerub Mamaia üheks suureks diskoteekide ja rannapidudega ööklubiks.

Hinnad eurodes: eine restoranis keskmiselt 7.50, kohalik õlu (0,5 l) 1.29, vesi (0,33 l) 1.11, banaanid (1 kg) 1.-.

Nõuanne: lühike lennuaeg teeb sellest mugava puhkusesihtkoha, kus meelepärast tegevust jagub kõigile – kuldsed liivarannad, kaunis loodus, sõbralikud inimesed, maitsvad veinid ja Balkani köök, arvukalt losse ja kindlusi jms.

Noolega paremale liikudes näed järgmist kolme parimat sihtkohta selleks suveks.


7. Albaania

Parim aeg reisimiseks: mõnusalt soe on juunist septembrini, õhutemperatuur on siis üle kahekümne kraadi. Otsereisid Tallinnast juunis.

Kellele: peredele, täiskasvanutele, paaridele.

Põnevad kohad: Berat, mis on tuntud ka tuhande akna linna nime all. Nimi tuleb sealsetest Osmani-aegsetest valgetest majadest, mis on rajatud mägedesse. Majadeni pääseb mööda kitsaid teeradu, mis viivad edasi mäetippu, kus laiuvad ajaloolise lossi varemed. Gjirokastra – üks riigi maalilisemaid linnu, tuntud ka kivilinna nime all. Linnas asub loss, mis on ehitatud 4. sajandil ja mida tihtipeale nimetatakse riigi kuulsaimaks kindluseks.

Rannad: Durrёs on Aadria mere ääres asuv sadamalinn, kus on 10kilomeetrine liivarand. Golemis on avalikud tasuta valged puhtad liivarannad, kus vesi on meeldivalt soe – ideaalne lastega puhkavatele peredele. Golemis peatudes saab nautida ka mägede ilu. Mali Robiti valge liivarand kulgeb piki mäejalamit ja on ümbritsetud kohalike elanike rajatud kaunite aedadega.

Hinnad eurodes: eine restoranis keskmiselt 4.81, kohalik õlu (0,5 l) 1.-, vesi (0,33 l) 0.41, banaanid (1 kg) 1.28.

Nõuanne: riigis tasub tutvuda ajalooliste vaatamisväärsustega ning ette võtta laevaretk helesinise veega lahtedele, kus on võimalik nautida puutumata randasid ja päikesepaistet.
Mägedes on palju tehisjärvi ja mässulisi jõgesid, kus voolab jääkülm vesi.

8. Kos, Kreeka

Parim aeg reisimiseks: otsereisid Tallinnast Kosile septembris ja oktoobris, mil õhutemperatuur on 24–28 kraadi.

Kellele: romantikutele, paaridele, täiskasvanutele.

Põnevad kohad: vulkaanilise päritoluga Nisyrose saar on mustade kaljukallaste ja metsiku loodusega. Saarel on vulkaanikraater, mida külastajad saavad näha seestpoolt, minnes täiesti põhjani. Kosi vanalinnas on palju väikesi kohvikuid, kaunis sadam ning mitmed vaatamisväärsused. Roheluses uppuv oliiviistandustega Pili linnake on tuntud oma ajaloo, festivalide ja ratsavõistluste poolest. Traditsioonilistes kivimajakestes on palju pisikesi kohvikuid, kosutada võib end lähedal asuvate purskavate allikate veega. Tigaki linn köidab rahuliku puhkuse harrastajaid: iluaiad, madal meri, stiilsed poekesed.

Rannad: pikk liivarand ja head road meelitavad Marmarisse, Mastichari linnake pakub värsket kala, veespordivõimalusi ja romantilisi päikseloojanguid. Kefala, traditsiooniline piirkond kitsaste tänavatega mäel ja ilusa lahega, on tuntud tänu ülipuhastele randadele.

Paradisio rand on erakordselt valge liiva ja sinise veega. Tuntud seepärast, et mereveest tõuseb hulgaliselt mullikesi, mida tekitab läheduses asuv Nisyrose saare vulkaan.

Hinnad eurodes: eine restoranis keskmiselt 10.-, kohalik õlu (0,5 l) 3.50, vesi (0,33 l) 0.50, banaanid (1 kg) 1.45.

Nõuanne: Kosist 4 km kaugusel asub kärarikas Türgi kuurort Bodrum. Linnas elu lausa keeb: elavad turud, restoranid ja baarid. Kuulsal Bari tänaval töötab palju baare, mida tasub külastada.

9. Djerba, Tuneesia

Parim aeg reisimiseks: otsereisid Tallinnast aprillist juunini ja siis jälle oktoobris. Ideaalne aeg puhkuseks Djerba saarel on oktoober ja november, õhutemperatuur on siis 20–23 kraadi, merevesi 25 kraadi.

Kellele: surfihuvilistele, täiskasvanutele.

Põnevad kohad: Tuneesias tasub kindlasti vaadata linnade keskel asuvaid vanalinnu – medina’sid, kus on kitsad tänavad, ahvatlevad turulõhnad ning rohkelt kirjut ja eriilmelist eksootilist kaupa.
Guellala linnake ehk saare keraamikapealinn. Guellalas on ajaloomuuseum, mis tutvustab saare tavasid ja kultuuri. Djerba krokodillipark pakub unustamatu elamuse nii täiskasvanutele kui ka lastele.

Rannad: Djerba parimad rannad asuvad saare kirdeosas, kuid suur osa neist kuulub hotellidele. Rahulikumad ja vaiksemad rannad asuvad Aghiri ja el-Kantara vahel.

Hinnad eurodes: eine restoranis keskmiselt 1.18, kohalik õlu (0,5 l) 1.11, vesi (0,33 l) 0.20, banaanid (1 kg) 1.26.

Nõuanne: Djerba saarel ei ole suuri rahvarohkeid kuurorte. Peene liivaga rannaala läheduses paiknevad neljatärnihotellid, mida ümbritsevad suured lopsaka haljastusega maa-alad. Djerba on ka üks Tuneesia suurimaid lohesurfi- ja muude veespordialade keskusi.

Artikkel ilmus Eesti suurima reisiajakirja Traveller 2019. aasta kevadsuvises numbris. Vaata rohkem Estraveli lehelt!