Hoiatus: selle artikli lugemine võib tekitada õudusunenägusid, sest lisatud pildid ja videod ei ole just meeldivate killast. Kuid kui sul pole nõrgad närvid, siis adrenaliin on garanteeritud.

Noolega paremale liikudes saad tutvuda kõige jälgimate ja ohtlikumate parasiitidega, kes sind reisil varitseda võivad. Et elamus oleks veel võimsam, on juurde lisatud ka pildid ja videod!

Fotod: Shutterstock


1. Ascaris

Alustame kohe kõige jälgimatest. Ascaris on kõige levinum ümaruss ja see mõjutab eelkõige lapsi. Ascaris pääseb inimese organismi, kui juuakse saastunud joogivett, mis on kokku puutunud inimese väljaheidetega või nakatunud pinnasega. Kui ümarussid on organismi pääsenud, alustavad nad teekonda kopsudest ja liiguvad edasi soolde, kus nad hakkavad paljunema. Ussid paljunevad, kuni hakkavad inimese tagumikust, ninast ja suust väljuma. Ascaris levib eelkõige troopilises ja subtroopilises kliimas nagu Ladina-Ameerikas ja Saharast lõunasse jäävas Aafrikas.

Vaata ka videot:


2. Loa Loa ehk Aafrika silmauss

Seda jubedat elukat kutsutakse ka Aafrika silmaussiks. Nimelt pääseb uss organismi põdrakärbse hammustuse läbi ja sealt edasi liigub uss inimese silma. Hullem lugu on see, et ussist lahtisaamine võib osutuda väga keeruliseks. Vahel kestab ravi isegi aastaid. Loa Loa leviala on Lääne- ja Kesk-Aafrika.

Vaata videost, kuidas seda elukat inimese silmast eemaldatakse. Või siis ära vaata, sest see on tõesti jube.



3. Naegleria Fowleri ehk aju õgiv amööb

Naegleria Fowleri puhul on kõige hirmuäratavam ilmselt see, et seda on pea võimatu avastada, ravida ja see tapab 97% tõenäosusega. See aju õgiv amööb pääseb enamasti inimese organismi vee kaudu. Näiteks ujumisel läheb inimese ninast vett sisse ja amööb pääseb organismi, leiab teekonna ajuni, sööb seda ning inimene sureb. Eelkõige saadakse aju õgiv amööb reostatud vett juues, kuid seda leidub ka kuumaveeallikates, jõgedes, järvedes ja basseinides, mis asuvad troopilises kliimas.


4. Candiru ehk vampiirkala

Seda pisikest kala nimetatakse ka vampiirkalaks. Nimelt kasutab ära kõikvõimalikku haavu ja kehaavausi, poeb sealt sisse ja asub verd imema. On teada mõned juhtumid, et Candiru on sisenenud inimese organismi ka mehe peenise ja naise vagiina kaudu, kuid seda peetakse siiski väga haruldaseks.

Vaata videot, kus räägitakse mehest, kellega see kõige hullem just juhtuski. Või jällegi, kui oled nõrganärviline, siis ära parem vaata.

Videost näed, mida see ümaruss inimesega teeb.


Leišmanioos on lähistroopika- ja troopikamaade looduskoldeline inimese ja loomade parasitaarhaigus, mida tekitavad moskiitode vahendusel levivad viburloomad leišmaaniad, kes parasiteerivad vere valgelibledes. Eristatakse nahaleišmanioosi (moskiito piste kohal tekib haavand) ja siseelundite leišmanioosi (palavik, kehvveresus, kõhnumine). Peamiselt levivad leišmanioosi vähem ohtlikud vormid Iraanis, Afganistanis, Süürias, Saudi Araabias, Peruus. Eluohtlikud vormid levivad Bangladeshis, Indias, Nepalis, Brasiilias ja Sudaanis.

Vaata videost põhjalikku ingliskeelset ülevaadet haiguse tekkepõhjustest ja selle kulgemisest:

Kui julged, vaata ka seda videot:


Positiivne on see, et ainult üks tsetsekärbse liik (Dermatobia hominis), mis mõjub inimesele halvasti. Halb on aga see, et need tõugud söövad naha all inimese liha. Tsetsekärbes lendab inimese käele ja muneb nahale kiirelt oma vastsed. Ühel hetkel tunneb inimene käel soojust, mis tähendab, et tõugud söövad naha all liha. Kui nad on kasvanud piisavalt suureks, tulevad nad naha alt välja ja lendavad kellegi teise peale, et kogu protsess uuesti algaks. Dermatobia hominis levib Kesk- ja Lõuna-Ameerikas, nii et kui plaanid sinna minna, kanna rohkelt riideid kaitseks kärbeste eest.

Tsetsekärbes suurendatuna:

Videost näed, kuidas tõuke inimeste naha alt eemaldatakse. Vaata omal vastutusel.

Kui ussnugiline poeb kihulaste abiga naha alla, võib see põhjustada sügelust, löövet ja ka püsivat nägemise kaotust. Ussnugilisi leidub troopilises kliimas ja suurem osa inimesi on nakatunud Saharast lõunasse jäävas Aafrikas. Jõepimedus on kahjuks väga levinud parasiidist põhjustatud haigus — arvatakse, et maailmas on kokku lausa 25 miljonit nakatunut.

Vaata ka videot:

Selle parasiidi võid saada, kui puudutad nakatunud pinnast ja katsud pesemata kätega suud. Nii pääsevad kidakärssussi vastsed sinu kehasse ja liiguvad kopsudesse, soolde ja isegi söögitorru. Sealt edasi liiguvad vastsed peensoolde ja joovad verd, mis mõnikord põhjustab kehvveresust terve aasta vältel. Kidakärssuss levib arengumaades, kus esinevad sanitaarprobleemid. Seetõttu on tähtis alati hoolikalt käsi pesta.

Kui närvi jagub, vaata ka videot:


10. Viljastatud liivakirp

Levib Indias, Aafrikas, Kesk- ja Lõuna-Ameerika kuivadel liivarandadel, farmides ja metsades. Viljastatud liivakirp tungib jalalaba piirkonnas naha alla. See põhjustab suurt sügelemist ja valu. Sissetungikohale tekib must laik, mis muutub põletikuliseks sõlmeks. Halvimal juhul võivad liivakirbud põhjustada isegi surma.

Video ka:


11. Cochliomyia hominivorax (ingl screw-worm)

Kuigi see parasiit nakkab enamasti loomi, võib see kahjulikuks osutuda ka inimesele. Parasiit pääseb kehasse, kui teatud kärbseliik (ingl screw fly) lahtise haava kõrvale munedes. Munad pääsevad kehasse ja toituvad inimese koest. Ussikesed uuristavad end lihasse ja söövad end hiljem seestpoolt väljapoole. Neid leidub eelkõige Lõuna-Aafrikas ja Kariibi mere saartel, Kagu-Aasias, Kuveitis, Indias, Paapua Uus-Guineas, Omaanis ja Fujairas.

Kiisu kõrvast eemaldatakse parasiite:

Siit videost saad selle ussikese kohta palju põnevaid asju teada:


12. Niituss (ingl guinea worm)

Pikk juuksekarva moodi uss satub kehasse eelkõige saastatud veega ja esmalt asub ta jalgade kallale. Selle parasiidi vastu pole ravi ja seda ei saa kuidagimoodi ennetada. Umbes aasta hiljem lahkub uss kehast, et muneda. Niituss levib Aasias, Lähis-Idas ja peamiselt Aafrikas.

Vaata videost, kuidas inimese jalast niitussi eemaldatakse:


13. Paeluss

Pealussi on tavaliselt kerge ravida ja see pole eriti surmav. Paeluss on lüliline ja ta pesitseb soolestikus. Kui sul on paeluss, on sul tõenäoliselt suur söögiisu ja kaotad kaalu. Sageli esineb ka vitamiinipuudus. Paelussi võid saada igal pool, kui toit on väheküpsetatud või söök on valmistatud halbades sanitaartingimustes.

Kui oled selleks võimeline, siis vaata, milline nägi välja suurim inimese seest leitud elus paeluss:


14. Giardia lamblia

Giardia lamblia põhjustab lamblioosi. See on sooleinfektsioon, mis võib kulgeda sümptomiteta või põhjustada kõhulahtisust, kõhu tursumist, valusid ülakõhus ja kõhnumist. Lamblioosi haigustekitajat tuntakse ka kui maksalutikat. Nakatumise järgselt võib inimesel kujuneda haigusenähtudeta haigusevorm, äge kõhulahtisus, peensoole põletik, mille korral tekib krooniline kõhulahtisus, kõhuvalu- ja -krambid, sage roojamine, rasvroe ja kaalulangus.

Vaata videot maksalutika elust:


15. Toxoplasma Gondii

See on ainurakne parasiit, mis on kassidel laialdaselt levinud parasiit, kuid see võib nakatada ka inimesi. Inimeste puhul põhjustab see valusid kehas, paistes lümfisõlmi ja haigushooge inimestel, kellel on halvenenud immuunsüsteem. Kui oled üldiselt hea tervisega, pole ravi vaja. Kui nakatunud on sinu kass, saad tõenäoliselt ka endale haiguse külge.

Siit videost saad teada, et see parasiit võib praegusel hetkel vabalt ka sinu kehas mõnusat elu — eriti tõenäoline juhul, kui sul on kass.



16. Naaskelsaba

Naaskelsaba ehk maatuss ehk linaluu-uss on inimese pärasooles nugiv valkjas linaluutaoline ümaruss. Naaskelsabad põhjustavad enterobiaasi, mis on väga levinud parasiithaigus. Nakkus on lastel rohkem levinud kui täiskavanutel. Naaskelsaba on 3-13 mm pikk ümaruss.
Ta levib ühelt inimeselt teisele, kergesti seal, kus inimesed on lähedastes kokkupuudetes, näiteks peredes ja lasteaedades. Naaskelsaba munad satuvad seedetrakti kas otse kätelt, voodipesu või tolmuga. Umbes kuu aja jooksul saavad munadest koorunud vastsed täiskasvanuks. Umbsoole piirkonnas paiknevad ussid võivad elada umbes kaks kuud. Emased ussid rändavad öösel pärakupiirkonda ja munevad seal nahale korraga kuni 10 000 muna. Usside eritised ja munad tekitavad pärakupiirkonna sügelust, mis on piinavaim öösel.

Harva tungivad ussid tüdrukutel tuppe või kuseteedesse, sel juhul põhjustavad nad kuse- või munajuhapõletikku. Vahel võib kratsimisest tekkinud kriimustuste tõttu tekkida ka bakteriaalne põletik. Väga harva kulgeb nakkus nii raskelt, et lapsel tekivad kõhuvalud ja kaalulangus.

Kui tõesti tahad, võid vaadata nüüd ka videot kolonoskoopiast — naaskelsabasid seal juba jätkub.

Väike ebamaksakaan (Dicrocoelium lanceatum) võib pääseda organismi nakatunud putuka või looma teel. Näiteks, kui sööd kogemata ära nakatunud sipelga, kes on mingitmoodi toidu sisse sattunud. Väike ebamaksakaan on väga harva surmav, aga see võib põhjustada küllaltki ebamugavaid maksapõletikke. Õnneks on see parasiit inimeste seas harv. Leviala on Lõuna-Ameerika.

Vaata videot väikese ebamaksakaani elutsüklist:


18. Trichuris trichiura

Trichuris trichiura on paeluss, kes parasiteerub inimese käärsooles. Trichuris trichiura levib ainult troopikas ja Euroopas pole see levinud. Organismi pääseb parasiit siis, kui inimene katsub mustade kätega suud või sööb juurvilju, mida pole korralikult pestud. Tavaliselt põhjustab see paeluss verist kõhulahtisust, kuid rasketel juhtudel venitavad sooleseina ja võivad põhjustada pärasoole laienemist. Õigeaegselt avastatuna on parasiit edukalt ravitav.

Kui veel suudad, siis vaata videost, kuidas seda elukat käärsoolest eemaldatakse.


19. Kaanid

Tõenäoliselt oled kuulnud verd imevatest kaanidest, mida kasutatakse üle maailma isegi meditsiinis. Kaane leidub kõikjal, kus on mageveega täidetud veekogud. Kaanid võivad olla ebameeldivad, aga nad lasevad end keha küljest lahti, kui on imenud piisavalt verd. Suurem osa hammustusi pole isegi valulikud.

Vaata ka videot — see tundub pärast kõiki neid eelmisi isegi täitsa leebe.

Tavaliselt nakatavad jõhvussid ritsikaid ja hävitavad nende aju. Jõhvussid võivad aga nakatada ka inimesi. Õnneks pole nad inimestele eriti ohtlikud ja halvimal juhul ajab lihtsalt oksele. Reisil olles ei tasu neid karta, sest jõhvussidesse nakatumine juhtub harva, ent silmad tasuks lahti hoida sellegipoolest.

Vaata, kuidas palvetajaritsika seest parasiidid välja tulevad. Või siis ära vaata.

Allikas: ranker.com