Maailmas on ligi 18,4 miljonit kilomeetrit kõvakattega maanteesid, kuid enamus neist on reisijate jaoks lihtsalt vahemaa, mis lahutab neid sihtkohast. Mõnikord aga on hoopis teisiti: teelt avanevad hingematvad vaated ning just sellepärast saidki mõned maanteed ise reisisihtkohaks. See, kuhu nad välja viivad, polegi enam nii oluline.

Reisisait Theluxurytravelexpert.com valis välja kümme maailma parimat maanteed, mida tasuks avanevate vaadete ja ilu pärast külastada.

Milfordi maantee.

Muidugi toob see mägine Uus-Meremaa maastik kõigepealt silme ette "Sõrmuste isanda" maalilised stseenid. Maailma ilusaimat teed saab sõita 230 kilomeetrit. Maantee number 94 viib Te Anaust Milford Soundi ja nende kahe asula vahel kulgedes võib nautida vaateid vihmametsale, lumistele mäetippudele ning selgetele mägijärvedele.

Chapman´s Peak.

Maantee kulgeb kaljust mereranda pidi Noordhoekist Hout Bay´ni või vastupidi, kuidas just igaüks plaanib alustada. Lõuna-Aafrikas Atlandi ookeani rannikul looklev tee on vaid 9 kilomeetrit pikk, aga pakub selle maa jooksul 114 kurvi. Tee hellitusnimeks on ka "Chappies" ja sellel saab teha mitmeid peatusi, et nautida 180-kraadiseid panoraame mäenõlvalt ookeanile.

Sewardi maantee.

Alaskas on metsikud maastikud ja karmid teeolud. Sewardi maantee ühendab Anchorage´i Sewardiga ja seda peetakse Ameerika Ühendriikide kõige maalilisemaks teeks. Esimesed 80 kilomeetrit kulgeb Chugachi mägede nõlvadel ja merekaldal, nii et autoaknast võib näha isegi vaalasid. Maantee kohal liuglevad kotkad, mägedest langevad joad. Ülejäänud tee jätkub aga Chugachi metsades, pakkudes vaateid metsikule Alaska loodusele.

Icefieldi allee.

Kanada kõige ilusam tee läbib 232 kilomeetri pikkuselt Rocky Mountain Parki, mis on arvatud ka UNESCO maailmapärandi nimekirja. Sellegi tee ääres kohtab kristallselgeid mägijärvi, lumiseid mäetippe, geisreid ja sügavaid orge.

Lysebotn.

Euroopa ilusaim tee algab kitsastest kaljulõhedest Lysefjordis. See on avatud vaid viis kuud aastas, sest muul ajal mägiteed ei hooldata. Teel on 27 järsku kurvi fjordinõlval ning 1,1 kilomeetri pikkune tunnel. Isegi tunnelis tehakse kolm 180-kraadist pööret.

Amalfi rannik.

Amalfi rannik on üks Euroopa ilusaimatest, kus kaldakaljudel asuvad terrasskülad ja -asulad. Amalfi rannikumaantee kulgeb Sorento poolsaarelt Napoli lahe lõunarannikule. Maanteelt avanevad vaated helesinisele merele.

Going-to-the-Sun maantee.

Selle maalilise tee nimi vihjab Hollywoodi filmide lõpustseenidele, kus positiivne kangelane eemaldub teel loojuva (või tõusva) päikese suunas. Samasugused romantilised vaated avanevad ka Montana ilusaimal maanteel sõitjatele. Maantee sai valmis 1932. aastal ja on 80 kilomeetrit pikk. Kaherealine tee poolitab Geisrite Rahvusparki. Maalilisel autoreisil ületatakse ka 2025 meetri kõrgune mäetipp, kuid lisaks jõutakse ka kõikvõimalikele muudele maastikele: liustikujärve äärde, seedrimetsadesse ja lõpuks ka mägitundrasse.

Tee Transilvaaniasse.

Mõneti Norra ilusaima tee sarnane, on Rumeenia maantee teeninud ära ka Top Geari tiitli kui maailma parim autosõidutee. Parimaks teevad selle huvitavad tunnelid (pikim neist on 800 meetrit) ning muidugi lõputud kurvid, mis viivad Transilvaaniast Munteniasse. Mõned turistid kutsuvad seda ka klišeelikult Dracula teeks, sest kui Transilvaania on mainitud, siis mis muu ikka kohe pähe tuleb.

Ruta 40, 4406. kilomeeter.

Üks pikimaid maanteid maailmas kulgeb 4800 kilomeetri pikkuselt Argentina lõunatippu välja. Enamus teest kulgeb Andides, läbides planeedi kõige ebatavalisimaid maastikke ja kokku 20 rahvusparki. Kõige suursugusemad vaated avanevad Fitzroyst ja Cerro Torresest.

California üks enimpildistatud kohtadest - Bixby sild.

190-kilomeetrine rannikumaantee lookleb Vaikse ookeani rannikul Montereyst Morro Bay´sse. Kaherealine üsna kitsas tee on rajatud rannakaljudele, ületab võimsaid sildu ja on surutud otse ookeani kukkuvate kuristike äärele. Tormise ilmaga saab vaadata lainete murdumist vastu pankrannikut. Läbimiseks kulub viis tundi.

Jaga
Kommentaarid