Külastajate arvates parimad vaatamisväärsused maailmas, selgitatud välja suure küsitluse teel, on nüüd sinu ees.

Piltide pealt oled ilmselt ise ka kõiki neid vaatamisväärsusi näinud, aga mitut oled lähemalt uurida saanud?

Noolega paremale liikudes saad teada, mis on 10 kõige populaarsemat vaatamisväärsust maailmas. Liigume populaarsuselt tagantpoolt ettepoole. Kas arvad ära, mis on number 1?

New Yorgi ikoonilise Central Parki lehed värisevad juba ilmselt mõnda aega hirmust peadpööritavat karjääri tegeva rivaali ees: Chelseas 10. avenüü kohal kõrguv vana raudtee reinkarnatsioon pargina High Lane on saanud nii palju tähelepanu, et küünikud on selle juba Hype Lane’iks ristinud. Kuid raudtee on tähelepanu väärt — harva on moodne arhitektuur ühes kõrghooneid nii tihedalt täis linna andnud inimestele võimaluse tunda end vabalt, hingata sisse värsket õhku ja inspiratsiooni ja tunda end pikemana kaelkirjakust.

Võta ette jalutuskäik The High Lane’il:

Just siis, kui kõik arvasid, et pilvelõhkujatega ei anna enam midagi muud teha, kui neid lihtsalt kõrgemaks ehitada, leiutasid Norman Foster ja tema arhitektuuribüroo arvukad töötajad pilvelõhkuja uuesti — köögivilja kujul. Ehkki arhitektid püüavad sellest rääkida kui kõrghoonest 30 St Mary Axe ja snoobid räägivad midagi Kuuba sigari kujust, teab Londonis iga laps, et selle torni nimi on The Gherkin ehk salatikurk.

40-korruseline ümmarguse põhiplaaniga hoone, kus asuvad nii bürood kui korterid, on võitnud ilmselt rohkem arhitektuuriauhindu kui ükski teine pilvelõhkuja Euroopas — ja kindlasti rohkem kui ükskõik milline köögivili.

Chicago on rahvusvaheline äri, puhkuse ja kunstikeskus. Linn on kuulus oma arhitektuurilt ning tuntud kui pilvelõhkujate sünnilinn. Aga ta on ka lihtsalt mõnus linn puhkamiseks.

Millennium Park on loodud kolmanda millenniumi auks ja katab 99000 ruutmeetri suuruse maa-ala.

Lenda Millennium Parki kohal:

See on pooleldi tsirkuseareen ja pooleldi spordiväljak. Igal juhul ei jää Rooma kõige kuulsam klassikaline vare märkamata — eriti veel nüüd, kui külastajatele on avatud ka põrandaalused käigud, kust kunagi sisenesid areenile gladiaatorid ja loomad.

Foto: Shutterstock

Big Ben on kuulus kellatorn Londonis, mida teavad tõesti kõik. Kellatorni ametlik nimi on alates 2012. aastast Elizabeth Tower. Hiljuti seda ka renoveeriti, nii et üle 700 aasta vana torn näeb nüüd välja “nagu uus”.

Foto: Pixabay

Kuigi meile võib tunduda, et tunneme seda maamärki ülihästi, siis tegelikkuses torni all seistes leiab selles metallkonstruktsioonis alati midagi üllatavat, nagu näiteks selle vanamoelistes liftides ja loomulikult tipust avanevates vaadetes.

Kui torn 1889. aasta maailmanäituseks avati, oli tegu maailma kõrgeima hoonega ning esialgu pidi torn jääma ajutiseks. Paljud mõistsid selle hukka, sh kuulus kirjanik Guy de Maupassant, kes külastas torni iga päev — lihtsalt selleks, et ei peaks seda kaugelt nägema.

Hilja õhtul tulles on järjekorrad tavaliselt lühemad. Eiffeli tornis asub ka imetabane luksusrestoran “Le Jules Verne”, kuhu viib eraldi lift ning torni viimasel korrusel on ka šampanjabaar.

Igaüks muidugi teab, milline näeb välja Eiffeli torn ja on näinud sellest sadu pilte, aga vaata videost, kui ilusti sädeleb torn öösel — kui sa seda veel oma silmaga näinud pole:

Ühendriikide kõige äratuntavama hoone 86. või 102. korruse vaateplatvormidelt saate aimu, kui suure linnaga on tegu. Selge ilmaga näeb Connecticuti ja Pennsylvaniani välja. Avatud iga päev 9.30–24.00. Aadress: 350 5. avenüü.

Foto: Shutterstock

Vabadussammas (inglise keeles Statue of Liberty, ametlikult Liberty Enlightening the World, kõnekeeles ka Miss Liberty või Lady Liberty) on kolossaalne skulptuur New Yorgi sadamas Liberty Islandil.

Kuju kavandas Frédéric-Auguste Bartholdi, terasest sisekonstruktsiooni autoriks on Maurice Koechlin.

Skulptuur avati 28. oktoobril 1886. See oli Prantsusmaa kodanike kingitus Ameerika Ühendriikidele ja pidi esialgu valmima 1876. aastal Iseseisvusdeklaratsiooni 100. aastapäevaks püstitatama.

Samba kõrgus on 46,05 meetrit, koos postamendiga 93 meetrit. Skulptuur, mis kujutab tõrvikut käes hoidvat naist, on vaskkattega, mida toestab sees terassõrestik. Naine sümboliseerib vanarooma vabadusjumalannat Libertast ja selle kaudu vabadust. Naine seisab ühe jalaga purustatud ahelatel, mis sümboliseerivad orjust. Tal on käes tahvel, millel on pealiskiri “JULY IV MDCCLXXVI” (4. juuli 1776), mis on Ameerika Ühendriikide Iseseisvusdeklaratsiooni kuupäev rooma numbritega kirjutatult. Ta kannab krooni seitsme kiirega, mis sümboliseerivad seitset maailmajagu ja mandrit ning ühtlasi seitset merd.

Kuju kaalub umbes 204 tonni, selle valmistamisel kulus 31 tonni vaske ja 125 tonni terast. Vask on korrosiooni tõttu muutunud roheliseks. Betoonist postament kaalub 27 000 tonni.

Siit leiad lühiülevaate Vabadussamba ajaloost:

Allikas: Travel + Leisure