USA sisejulgeolekuministeerium teatas, et turvakontrolle tõhustatakse, kuid detaile ei avaldatud, kirjutab Daily Mail. „Pingutame selle nimel, et need vajalikud sammud häiriks reisijaid võimalikult vähe,“ ütles sisejulgeolekuminister Jeh Johnson. USA transporditurvalisuse amet TSA ei ole täpsustanud, millistes lennujaamades valve tugevdatud on, kuid teateid telefonide kontrollimisest on tulnud mitmest Briti lennujaamast, Heathrow sealhulgas.

The Daily Mail kirjutab, et TSA on terrorihirmus uued turvameetmed kasutusele võtnud – kui elektrooniline seade turvakontrollis sisse ei lülitu, jäetakse see pardale lubamata. USA ametnikud on mures, et mobiiltelefone, tahvel- ja sülearvuteid ning muid elektronseadmeid võidakse kasutada pommina. Rünnakuid kardetakse Jeemenis asuvalt al Qaedalt ning nendega koostööd tegevalt islamistlikult Al Nusra rindelt Süürias. Nimelt on luure avastanud, et viimane plaanib lennurünnakut.

Ametnikud on hirmul, et al-Qaeda pommimeistrid on nüüdseks leidnud võimalused, kuidas pomme peita näiteks kingadesse või ka elektroonilistesse seadmetesse, nii, et neid ei ole võimalik avastada. Lisaks arvatakse, et islamirühmitused teevad koostööd Lääneriikide passe omavate isikutega. Seetõttu palutaksegi reisijatel tõestada, et nende elektroonilised seadmed on võimelised töötama. Kui aku on tühi ja seade tööle ei lähe, jäetakse see lennult maha ning ka reisija võib lisakontrolli osaliseks saada.

USA lennufirmad jäävad teema kommenteerimisel kidakeelseks, ent asi on tõsine – lennufirmad ja -jaamad, kes ei suuda uusi turvameetmeid järgida võivad saada keelu USA-sse lennata. Ühendriikide asepeaminister Nick Clegg ütles, et tõenäoliselt on nutiseadmete kontroll pikaajalisem projekt. „Me peame olema kindlad, et turvakontrollid on vastavuses meid ähvardavate ohtudega,“ rääkis ta.