TASKUVARGAD

Peamiselt mandri-Hispaania kaudu imbub Tenerifele seltskondi, kes tegelevad vargustega. Viimastel aastatel on olukord täielikult kontrolli alt väljunud ja taskuvargustest kuuleme me Kompassis peaaegu iga päev. Linnalegend räägib, et taskuvargused on põhiliselt bulgaarlaste kontrolli all ja hotellitubadesse kaamerate ja madratsi alla peidetud rahakottide järele ronivad väledad ja sitked rumeenlased. Igatahes on mõistlik dokumente hotelli seifis, rahakotti ihu ligi ja asjadel silma peal hoida. Ärge jätke autosse mitte midagi väärtuslikku. Ka pagasiruumi mitte. Autodesse sissemurdmine on igapäevane nähtus. Vältige tühermaid getostuvates piirkondades (El Fraile ümbrus). Kui te siiski sinna ronite, ärge minge sinna üksi ja hoidke punti koos, sest doosinäljas tegelased ei kohku tagasi ründamast ka meesterahvaid, kes üksi liiguvad. Nagu araablased ütlevad — usalda Allahit, aga kaamel seo kinni.

Iseäranis üksi olles tasuks kaaluda, kas ööklubis joviaalselt välja tehtud jooki on ikka mõistlik mekkida — see võib küll olla sõbralik žest, kuid ei pruugi — silmatilkadega tembitud ja välja lülitavad kokteilid, õlled jne on Tenerifel siiski vahel ette tulev nähtus.

Kui ikkagi peaks nii juhtuma, et midagi kurikaelte kaasabil kaduma läheb, siis on vaja helistada numbril 902 102 112, öelda et soovite rääkida inglise või saksa keeles ning rääkida ära, mis, kus ja kuidas juhtus. Edasi talitage vastavalt saadud juhtnööridele.

ILLEGAALIDEST EKSKURSIOONIDE VAHENDAJAD JA KORRALDAJAD

Et igasugu lõbusõitude ja ekskursioonide korraldajate kätes on puhkusel viibivate inimeste tervis ja ohutus, on ekskursioonide korraldamine ja müümine litsentseeritud tegevus kogu Euroopa Liidus ning on seda loomulikult ka Tenerifel. Ekskursioonibüroo Kompass soovitab isehakanuist ja illegaalidest eemale hoida, sest illegaalidest tuuritajaid võetakse saarel maha alatasa ning politseid ei huvita, kuidas te näiteks vulkaani jalamilt tagasi hotelli saate. Kuigi internet võimaldab luua muljet tõsisest tegijast ka köögilaua tagant spämmijatel, pole ehtsa ja illegaalse ettevõtmise vahel vahetegemine tegelikult kuigi keeruline.

Esiteks on igal Hispaania Kuningriigis tegutseval turismifirmal litsentsikood, mis algab tähega “I” (Intermediación Turística — ekskursioonid, teemapargid, lõbusõidud ookeanil etc, näiteks Tenerife Kompassil on see kood I-0002216.1) või ka täheühendiga I-AV (Agencia Viaje on veel kraad kangem ettevõtmine, kellel on õigus tegeleda ka hotellide ja lennupiletite vahendamisega etc) ning see kood peab olema seaduse järgi kõigil eksponeeritud nii kodulehel kui kontoris, voucheritel, piletitel, kontaktandmete juures jne jne.

Teiseks peab igal ametlikul „reisipuhvetil“ olema avalikkusele avatud kontor, kuhu kliendid saavad pöörduda muuhulgas reklamatsioonilehe saamiseks, kui nad näiteks teenusega rahul ei ole (ning mida asjaomased ametkonnad regulaarselt kontrollida saavad).

Praktika on kinnitanud, et kui te illegaali tegevuse või tegevusetuse tõttu hätta sattute, olete te oma murega omapead, sest ka politseid võib parimal juhul huvitada vaid susserdaja vahelevõtmine, mitte teie moraalne või materiaalne kahju, mille te ise endale kaela tõmbasite. Kahtluse korral saate te järgi kontrollida saarevalitsuse turismiameti leheküljelt klikates seda linki! (laetakse alla aktuaalne exceli tabel kõigist seaduslikest ekskursioonifirmadest.

PETTURITEST MAJUTUSE PAKKUJAD

Samuti just viimastel aastatel vohama hakanud petuskeem, mille ohvriks on paraku juba langenud ka hämmastavalt palju eestimaalasi. Et tänapäeval pole kireva (ning veenva) kodulehe püstipanemine mingi raketiteadus ja sinna on võimalik ka hulgaliselt vaimustunud “klientide” tagasisidet produtseerida, siis tekib ja kaob selliseid lehekülgi massiliselt. Kindel ei saa enam olla ka spetsiaalseid kodumajutuse vahendamisele pühendunud keskkondi kasutades (airbnb, holidaylettings, ownersdirect etc), sest ka sinna on sulisid imbunud küllaga ja keegi neid kontrollida ei jõua. Seega lugege alati tähelepanelikult tingimusi ja broneerige vaid neid kortereid, mille puhul portaal garanteerib tõrgete korral raha tagasisaamise. Kasutage palun oma ajusid ja Google'it, et pisutki tausta uurida, enne kui oma raha pagan teab kellele kannate, sest raha tagasisaamiseks lootust ei ole.

Kurikaelad kasutavad muidugi kõikvõimalikke kanaleid ja üha rohkem ka muidu nii head abivahendit Facebooki, vaata stiilinäidet siit!

Tenerifelt leiab ka eestlastest kinnisvara ja puhkusemajutuse vahendajaid, neist tõenäoliselt tuntuim ja kindla teenuse kvaliteediga on Tenerifesiesta.com

STRIPIKLUBID JA TÄNAVAL KÜLGE KLEEPUVAD TÜDRUKUD

Vaevalt on teil mahti enne Tenerifele tulekut kohalikud lehed ja krimiuudised läbi töötada, seega ma tulen teile appi ja refereerin aastakümne jooksul silma jäänut. Isiklikud kogemused õnneks puuduvad, kuid lehtedes kirjutatu klapib turistide käest pudenenud kildudega.

Niisiis — kui siivsamad restoranid hakkavad öö liginedes uksi sulgema ja kelnerid ei vaevu enam haigutusi varjamagi, avavad oma uksed peamiselt saare lõunaosas tegutsevad ning ainult täiskasvanute lõbustamisele orienteeritud asutused. Paraku on Tenerifel selle „meelelahutus“valdkonnaga asjad tõsiselt käest lastud ja kuigi kõik asjaomased ametkonnad on probleemist justkui teadlikud, ei suudeta (või siis ei taheta) midagi märkimisväärset ette võtta. Nimelt on kogu stripibusiness ja sellega poollegaalselt kaasnev prostitutsioon erinevate hämara, et mitte öelda kriminaalse taustaga seltskondade mängumaa. Mängijaiks olla grupeeringuid Inglismaalt ja Itaaliast, samuti uuenenud Euroopa Liidu uutest vennasvabariikidest nagu Rumeenia etc. Kliendil võiks olla sellest ju savi, millise mafiooso tasku tema raha lõpuks jõuab, paraku ei piirdu kurikaelte isu nende eurodega, mis te vabatahtlikult ja täie mõistuse juures loovutate. Täpsem oleks öelda, et see pole nende tegelik eesmärk. Krediitkaartide kopeerimine, aga ka kohapeal näiteks 29.90 asemel 299.90 kasseerimine, igasugu keemiaga uimastamine ja seejärel magava kliendi kaardi tühjaks tõmbamine, lihtlabased taskute tühjendamised etc etc pole mitte erand, vaid õõvastav norm. Nagu üks uuriv ajakirjanik resümeeris: kogu see postide ümber väänlev liha on vaid peibutis, päris jahimehed istuvad põõsas, maskeerimisvõrk üle pea tõmmatud.

Paar aastat tagasi avaldatud statistika kohaselt (mis on kindlasti jäämäe kõige ülemine tipp, sest mitte iga mees ei saa politseisse marssida ja kurta, et ta litsimajas paljaks tehti) saavad oma raha tagasi vaid 5% ohvritest. Aga — eks kes soovib, see proovib!

KONSULAARABI
Kui olete reisil tõsisesse jamasse sattunud.

Suursaatkond Madridis
Calle Claudio Coello 91
1D Madrid 28006
Hispaania
Tel: (34) 914261671
Embassy.Madrid@mfa.ee
www.estemb.es

Tenerifel hättasattunud Eesti kodanik saab töövälisel ajal helistada välisministeeriumi konsulaarosakonna valveametnikule telefonil: (372) 53 01 9999

Ööpäevaringselt töötab välisministeeriumi valvesekretär tel: (372) 6 377 000.

Saatkonna konsulaarosakond on avatud esmaspäeviti, kolmapäeviti ja reedeti kell 10.30-13.30.

Eesti Vabariigi aukonsul Las Palmas de Gran Canarial: Sergio Pedro Tadeo Benitez +34 928 703 725

ARSTIABI
Ärge unustage ravikindlustuskaarti!

Arstiabi on Tenerifel Euroopa tasemel, ma soovitan lisaks euroopa ravikindlustuskaardile ära teha tervisekindlustuse, see avab uksed ka erakliinikutes, kus saab vajaduse korral kiiremini löögile ning ka muutes keeltes (peale hispaania) suhelda. Nii näiteks on Las Americases kliinik “Villares e Ibarra”, kus ööpäev läbi on kohal soome keelt rääkivad õed, nende telefon on: +34 922 77 78 70

Tenerifel on nagu Eestiski ühine hädaabi number 112. Kui te hispaania keelt ei räägi, saavad dispetšerid ka hädapärase inglise ning saksa keelega hakkama. Aga kui teil on käepärast keegi, kes räägib hispaania keelt, oleks operatiivsuse huvides ja infokadude või vääritimõistmise vältimiseks mõistlik kasutada näiteks mõne kohaliku abi. Omad veidrad nüansid on selle saarel ka tervishoiu ja kiirabi valdkonnas, nii on (või oli alles hiljuti) suurima haigla erakorralise meditsiini kontakti leheküljel telefoninimbri asemel pikk ühendusvõtmise vorm, kus à la suguvõsas sagedamini esinevate haiguste väljad on kohustuslikud jne. Kõige kindlam on häda korral ikkagi helistada 112 ja teha nii, nagu nõu antakse.

Mõned haiglate numbrid ka:
Hospiten Sur, Playa de las Américas: Tel. +34 922 75 00 22
Hospital Costa Adeje: Tel. +34 922 79 10 00

PARAFARMACIAD
Paranähtus koos parahindadega

Kui marraskil põlv või peavalu paneb teid Tenerifel apteeki otsima, siis on kasulik teada, et hindu-pakistani nupumehed (kelle elektroonikapoodide agressiivsest tüngakonveierist leierdab iga vähegi arvestatav Kanaari saartele pühendatud foorum) on ka selles valdkonnas osanud paraja sousti kokku keerutada. Nimelt on kõik Kanaari saared üle ujutatud poekestega, millel väljas, tihti — nagu näiteks kohe Kompassi kõrval — koguni kõrgel posti otsas kaugele vilkuv roheline rist — täpipealt just nagu päris apteegilgi, aga kiri FARMACIA on asjatundmatu turisti jaoks esimesel pilgul märkamatuks jääva eesliitega PARA. Tegelikult on neil Parafarmacia nimelistel asutustel pärisapteekidega vaid sellevõrra ühist, et mõlemasse sisenetakse ukse kaudu.

Neid paranähtusi on õigupoolest samuti erinevaid, paraku seisneb see erinevus vaid leti taga (sic! valges kitlis!) külitaja eetilisest diafragmast, täpsemini selle venivusest. Olen ise olnud tunnistajaks, mismoodi kõhuhäda kurtnud kliendile piparmündikommi müüdi tõhusa imeravimi pähe, samas olen siiski ka kuulnud isenditest, kes ausalt üles tunnistavad, et tegu on šampooni ja kummimadratsitega kaupleva poega ning medikamentide müümise õigust neil ei ole mitte. Niisiis, kui teil on soov maksta 15-20 eurot väikese pudelitäie kreemi eest, millist Mercadonast saab soetada 6 euro eest terve liitrise pudeli jagu, siis tere tulemast Parafarmaciasse, aga kui pea ikka hirmsasti valutada lõhub, siis pidage esiteks meerummiga piiri ja teiseks otsige üles Farmacia ilma para-ta.

ETTEVAATUST — “PAPIKRATSIJAD”
Tasuta juustust hiirelõksus.

Ikka ja jälle astub Kompassi uksest sisse nõu küsima inimesi, kes tõenäoliselt pole kuulnudki, et tasuta juustu leiab ainult hiirelõksust. Tenerife tänavad kubisevad nimelt libekeelsetest meestest ja naistest, kes möödujaid tülitavad ja paluvad värvilisi papitükke kratsida. Seejärel selgub absoluutselt alati, et te olete võitnud — 1200 eurot või terve tasuta nädala igavese kevade saarel või iPadi või mille iganes — igatahes võitnud te olevat. Kui te olete nii loll, et te lasete ennast kuhugi kaasa viia, et sülle sadanud õnne sisse kasseerida, siis arvestage, et paar tundi kuni 5 tundi oma puhkusest veedate te kuskil keldris ja lasete ennast mõnitada, et teil pole paari tühist tuhandet, et nende suurepärase klubi liikmeks astuda. Kes juhtuvad tunnistama, et juhtumisi need paar kuni paarteist tuhandet on neil justnimelt tagataskust ehk pangaarvelt võtta — no nende käsi käib veelgi hapramalt ning juba ära makstud rahasid ei ole kahjuks ka Kompassi võimuses teile tagasi nõuda.

Üht ma teile kinnitan — tänaval kratsides võib teinekord võita küll, aga mitte mingil juhul ei ole selleks võitjaks kratsija ehk turist.