Inimesed on meie planeedil korraliku segaduse korraldanud ja mitte keegi peale meie enda ei tule selle tegevuse jälgi korrastama. Aga me tundume olevat sellest aru saanud.
Järjest enam võtavad riikide valitsused ette samme, et olukorda parandada ja Pariisi Kliimakonverents kinnitas tahet midagi ette võtta.

Yale'i ja Columbia ülikoolide teadlased koos Maailma Majandusfoorumiga on koostanud Environmental Performance Index'it (EPI) juba viimased 15 aastat (iga kahe aasta tagant).

Uuringu eesmärk on pakkuda praktilist infot otsusetegijatele, et paremini aru saada, kuidas nende riikidel läheb, kui asi puudutab keskkonda - aga see on ka suurepärane materjal, et otsustada, kus veeta oma järgmine puhkus!

Kui mitmed keskkonnaprobleemid on tööstuse kasvuga seotud, siis näitab uuring, et rikkad ja vaesed riigid kannatavad tegelikult ühtemoodi tugeva õhusaastatuse all. EPI näitab, et fokusseeritud ja kogu maailma haaravad pingutused on hädavajalikud, et olukord muutuks paremaks ja oleks võimalik päästa inimelusid.

Esimene koht läheb meie põhjanaabrile Soomele muljetavalduse punktisummaga 90,68 (sajast punktist)! Suurepärase tulemuse taga on on nii riigi suhtumine keskkonna tervismõjudesse, veekogude eest hoolitsemine, loodusliku tasakaalu ja mitmekesisuse eest võitlemine.

Kümme kõige puhtamat riiki meie planeedil elamiseks ja reisimiseks on:

1. Soome (90.68)


2. Island (90.51)


3. Rootsi (90.43)


4. Taani (89.21)


5. Sloveenia (88.98)


6. Hispaania (88.91)


7. Portugal (88.63)


8. Eesti (88.59)


9. Malta (88.48)

10. Prantsusmaa (88.20)

USA leiame alles 26. kohalt tulemusega 84.72.
Peamiselt kiskus punkte alla halb kalavarudega käitumine.