1. Liitu tasuta alternatiivekskursiooniga

Berliinis korraldatakse ekskursioone, mis viivad tavalistelt turistiradadelt kõrvale ja seda veel ka täiesti tasuta. Tasuta jalutuskäik, kus näidatakse linna läbi kohalike nägemuse toimub iga päev 11:00-13:00.

Midagi pole vaja ette tellida - lihtsalt tuleb kohale tulla. Kohtumispaigaks on Alexanderplatz, Starbucksi ees. Jootraha on vabatahtlik, aga kui ekskursioon meeldib, tasub näidata oma tunnustust ja mitte jääda tagasihoidlikuks.

2. Roni Kreuzbergi otsa linnapanoraami nautima

Kõrgeim punkt linnas (66 m üle merepinna) on muidu tasase maastikuga Berlinis Kreuzberg, mis pakub kena vaadet linnale. Hea koht, kus pildistada või lihtsalt vaadet nautida. Seal asub ka monument Preisi sõjas hukkunud sõdurite auks.

3. Avasta Berliinist "Väike Istanbul"

Kui tunned puudust tõelisest turumelust, mine BiOrientali turule. Siit leiab antiiki, värskeid puu- ja köögivilju, maitseaineid, rõivaid, lilli ja palju muud kaupa koos tänavamuusikaga. Kohalikud tulevad siia ostma peamiselt mahetooteid ja Türgi roogasid. Tingimine on igati soovitatav!

4. Proovi linnaaiandust Prinzessinengartenis

Kas kujutad ette köögiviljapeenraid keset suurlinna? Berliinis saab seda imet näha säästva elu sotsiaalse projekti aktivistide loodud linnaaias, mis rajati tühermaale - Prinzessinengartenisse. See on hea võimalus linnakärast põgeneda ja peenra vahele jalutama minna. Sealsamas asub ka kena kohvik, kus pakutakse roogasid, mis valmistatud aiasaadustest.

Kreuzberg Bethanien.

5. Naudi kunsti Kunstquartier Bethanienis

Galerii, mis majutub kunagises kuninglikus haiglas, on praegu Berliini moodsa kunstielu epitsenter. Paljud näitused on tasuta. Peale näituste pakutakse ka teatri-ja tantsuetendusi, ümberringi laiub ilus linnapark. Parim aga on see, et galerii on avatud iga päev ja näitused on tasuta.

6. Jaluta Nikolaiviertelis

Berliin on küll üsna moodne linn, kuid seda piirkonda võiks nimetada vanalinnaks. Kuigi Berliin asutati algselt siinsamas umbes 1200. aastal, siis tegelikult pole siin kõik enam kaugeltki nii vana, sest hävines täielikult II maailmasõja ajal. Võib küll öelda, et tänavapilt pole enam ehtne, aga siiski on siin ilus, palju on rahulikke jalakäijate tänavaid ja huvitavat (taastatud) arhitektuuri - kindlasti väärt üht jalutuskäiku.

7. Roni Riigipäevahoone kuplisse

Jah, Berliini parlamendihoone tippu saab ronida tasuta. Lisaks pakub see kuppel kena vaate südalinnale ja on ka omamoodi arhitektuuriline ime oma 360 peegliga, mis peegeldavad valgust erinevates suundades. Külastamiseks peab end eelregistreerima kas veebis või väikeses hoone lõunasissepääsu lähedal.

8. Maagiline jalutuskäik Landwehrkanali ääres

10 km pikkune kanal on täiuslik vaikseks ja rahulikuks jalutuskäiguks. Päikesepaistelisel päeval on kanaliäärne väga populaarne kohalike seas - mööda teed jalutab vastu päevitajaid, piknikule minevaid seltskondi ja lihtsalt puhkajaid. Ahvatlev oleks ka teha kiire suplus jões, kuid see on keelatud, sest vesi on liiga saastunud.

9. Uuri rohkem natsirežiimi kohta Terrori Topograafiast

Terrori Topograafia on tasuta muuseum hirmupolitseist ja natsirežiimist Saksamaal. Väljas ja sees asuvad nii püsi- kui ajutised ekspositsioonid. Muuseumi asukoht on sümboolne, sest asub kunagise Gestaapo ja SS-i peakorteri kohal. Lähedal leidub ka originaaljuppe Berliini müürist ikka veel püsti seismas.

Hüljatud lõbustuspark.

10. Vaata mahajäetud lõbustusparki - Spreeparki

1969-2001 tegutses Berliinis Spreeparki lõbustuspark, kuid hinnatõusu ja parkimiskohtade puuduse tõttu külastajate arv langes järsult ja omanik muutus maksejõuetuks. Sellest ajast on lõbustuspark hüljatud ja alale sisenemine on niisama keelatud. Hiljuti alustati aga sinna ekskursioonide korraldamisega.