„Teie lend, lükkub edasi!“, „Teie lend on tühistatud!“ Ilmselt võib iga vähegi lendamisega kokku puutunud reisija leida taolisi teateid oma isiklikust reisimisajaloost ja -praktikast. Enamus reisijaid teavad ka, et seoses teadaandega kaasnevad talle rida õigusi, aga sellega üldiselt teadmiste pagas sageli ka piirdub. „Mis saab siis, kui lennuvedaja ise initsiatiivi ei näita ja kui asenduslend lükkub homsesse või üldse tühistatakse? Nendele ja paljudele muudele küsimustele leiavad reisijad alates tänasest operatiivseid vastuseid just seal, kus ootamatu probleem tabada võib – otse lennujaamas. Usun, et täna avatud infokioskid on reisijaile suureks abiks,“ rääkis tarbijakaitseameti peadirektor Andres Sooniste.

„Lennuteenindusettevõtte juhina on minul väga hea meel, et aina rohkem reisijatele suunatud infot on kättesaadavaks tehtud reisiterminalis enne reisile suundumist. Lennunduse kuldreegel on, et tegeleda tuleb ennekõike ennetavate tegevustega, kui hiljem tehtud remontida püüda. Interaktiivsed lahendused on märk 21. sajandi eduloost Eestis ja on rõõm tõdeda, et Eesti tarbijakaitseamet sammub ajaga ühte sammu,“ kommenteeris Tallinn Airport GH ASi juhatuse esimees Tiit Kepp.

Infokioskist teabe leidmine on tehtud võimalikult lihtsaks ning valida saab erinevate teemade vahel alates pagasiga ja lõpetades lendude hilinemiste ja tühistamisega seonduvalt. Teadaolevalt Euroopa mastaabis unikaalsed tarbijakaitsealased infokioskid annavad tarbijatele reaalajas koheselt märku, kui tal tekivad õigused mingi konkreetse lennu hilinemise või tühistamisega. Samuti on reisijail infokioski vahendusel võimalik ühendust võtta tarbijakaitseametiga, millele vastab amet esimesel võimalusel.

Reisija õigusi tutvustavaid puutetundlikke ekraane on Tallinna lennujaamas kokku kolm ja need on ligipääsetavad igas tsoonis. Check-in alas on ekraan kohe pagasilaudade vastas, infoseina kõrval. Schengeni tsoonis on see R-kioski ja Mamma Bistro & cafe vahel ning non-schengeni alas lastemänguplatsi läheduses.

Infokioskite avamisüritusel nõustasid tarbijakaitseameti esindajad reisijaid ning tutvustasid kioskit.