ETFLi peasekretäri Mariann Luguse sõnul on tänavune kandidaatide valik väärikas ning eriti suur rõõm on selle üle, et põnevaid ja kütkestavaid turismiatraktsioone leidub igas Eestimaa nurgas. Parima turismiobjekti auhind antakse atraktiivsele, koostöövalmis ja kvaliteetset teenust pakkuvale turismiobjektile, mis on tõmbenumbriks oma piirkonnas ja aidanud kaasa väärt külastuskogemuse loomisel nii kodumaistele- kui välisturistidele.

"Ida-Virumaal asuv Tulivee Keskus on piirkonna ajaloolise tagapõhjaga põnev turismiatraktsioon, mis rikastab põhjarannikut oma mitmekesise ja läbimõeldud teenusevalikuga, alates restoranist, hotellist ja jahtsadamast kuni muuseumi ja vaateplatvormini," rääkis Lugus.

"Kindlasti on omanäoline ja mitmekesist tegevust pakkuv turismiobjekt ujuv parveküla Vigala jõel, mis on pakkunud seiklusi ja meeldejäävate koosviibimiste korraldamise võimalusi juba pikki aastaid," selgitas Lugus.

„Eestiaegne purjelaev Hoppet viib elamusmeresõitudele, pakub kontserdielamusi merel ja autentseid rannarahva maitserännakuid laeva kambüüsis, et tutvustada sajanditevanust eestlaste kui mererahva pärand- ja merekultuuri," lisas Lugus.

Fotografiska on rahvusvahelise haardega megaprojekt, kus saavad kokku kunst, disain, sündmused ja unikaalne toit ning mis on kindlasti üheks Tallinna uueks ja eriliseks tõmbenumbriks.

Turismiedendaja tiitlile kandideerivad tänavu Telliskivi Loomelinnaku asutaja ja tegevjuht Jaanus Juss, Eesti Maaturismi ühingu tegevjuht Raili Mengel, SA Põhja-Eesti Turismi juhataja Karmen Paju ning märgiliste turismiobjektide Proto Avastustehas ja Lennusadam arendajad Ott Sarapuu ja Andrus Kõresaar.

"Jaanus Juss on öelnud, et tema moto Telliskivi Loomelinnaku juhtimisel on see, et kohalik kogukond ei tohi loomelinnakust kaduda, vaid peab 90% ulatuses aktiivselt eksisteerima. Turiste mahub loomelinnakusse just nii palju, kui pealt kaaneni puudu jääb. Ilmselt nendest põhimõtetest lähtumine teebki Telliskivi atraktiivseks nii linlastele kui ka meie külalistele," kommenteeris Lugus.

"SA Põhja-Eesti Turismi tegevjuht Karmen Paju on panustanud turismi arendus- ja turundustegevustesse viimased veerandsada aastat. Ta on edendanud pikaajaliselt Saaremaa turismielu, viimastel aastatel on koos tegemise ja partnerluse olulisust hindava Karmeni juhitava Põhja-Eesti turismipiirkonna tegevus aidanud väga paljudel turistidel avastada mitte ainult Tallinnat, vaid kogu regiooni," ütles Lugus.

"Eesti Maaturismi ühingu juht Raili Mengel on tõeline maa sool," iseloomustas Lugus. "Raili eestvedamisel ja kaasabil toimivad aktiivselt paljud ettevõtmised, nagu Eesti Toidutee klaster, Avatud Talude Päev, Tahkuranna kurgifestival aga ka viimasel kolmel aastal Eestit kui maaturismi sihtkohta Jaapanis tutvustav projekt CAITO ning lugematud õppereisid ja koolitused, esitlused ja tutvustused, võrgustikud Eesti sees ja üle maailma."

"Turundaja-produtsendi Ott Sarapuu ja tunnustatud arhitekti Andrus Kõresaare tandem on aga Eestile kinkinud vaieldamatult ühe esinduslikuma kogu turismiobjektidest, mida külastavad igal aastal tuhanded inimesed. Lennukate meeste ideedest on sündinud näiteks Lennusadam, renoveeritud Teletorn ja viimati Proto Avastuskeskus," selgitas Lugus.

Eesti Turismifirmade Liit kuulutab alates 1990. aastast väljaantavate aunimetuste võitjad, aasta parima turismiobjekti ja -edendaja, välja iga-aastasel turismimessil Tourest, mis toimub tänavu 7.-9. veebruarini. Nominentide valimisel on olulisteks kriteeriumideks üldine tuntus, klientide laitmatu teenindus, uudne lähenemine, hea turundustöö ning professionaalsus Eesti turismifirmadega suhtlemisel. Aasta parimale objektile ja edendajale väljastatakse ETFLi poolt vastav tunnistus ning mälestusplaat.