Multimeedialahendused muuseumis on juba tavapärased. Et aga muuseumiekspositsioon saab kõikjale ulatuva meedia osaks, on uuem suundumus, mille tegelikku mõju muuseumimaastikule veel päriselt ennustada ei osatagi. Juba praegu on Google Arts & Culture platvormi kaudu võimalik lähemalt vaadata tuhandeid kultuuriobjekte - arhiive, rahvusparke ja muuseume üle maailma, sh Briti muuseum, MoMA, Musée d’Orsay. Nüüdsest kuulub sellesse ritta ka Tallinna Linnamuuseum.
„Mul on hea meel, et siinsed kultuuriväärtused, mis enne olid hoidlates peidus, on nüüd ülikvaliteetse kujutisena kättesaadavad üle maailma,“ tõdeb Tallinna Linnamuuseumi direktor Kalmar Ulm.
Veebiekspositsioon koosneb 3D virtuaaltuuridest ja neist moodustatud virtuaalnäitustest ning kõrgresolutsioonis fotodest museaalidest. Selleks tõi Linnamuuseum avalikkuse ette üle 160 museaali, millest omakorda üle 2/3 on seni olnud kogudes vaatajate eest peidus.
Praeguseks on kogu materjalist koostatud viis temaatilist näitust. Tegu on areneva projektiga, mis pakub rohkelt avastamisvõimalusi ka tegijaile. Enamike objektide kohta on lisatud link Eesti muuseumide andmebaasile MuIS. Sissevaade on nii Tallinna Linnamuuseumi keskaegsesse kaupmehemajja kui ka suurtükitorni Kiek in de Kök ja Peeter I majamuuseumisse.
„Esimene Eesti muuseumi virtuaalnäitus Google Arts & Culture platvormil (esimene siinne kultuuriasutus oli Rahvusarhiiv) on nähtav nii veebis kui ka Androidi ja iOSi mobiilirakendusena,“ tutvustab projekti Linnamuuseumi poolt juhtinud ekspositsiooniala peaspetsialist Karel Zova. Ettevõtmisele pandi alus 2015, kui koguhoidjad valisid oma kollektsioonidest välja huvitavamaid seni eksponeerimata esemeid ja Google’i operaator käis Linnamuuseumi hoonetest pildistamas 3D Street View panoraame. Tulevikus on võimalik kunstiteoseid pildistada ka ülikõrge resolutsiooniga nn gigapiksel-tehnoloogiaga, ent selle töö järjekord on pikk ja ülemaailmne.

Tallinna Linnamuuseumi ekspositsiooniga saab tutvuda: www.google.com/culturalinstitute/beta/u/0/partner/tallinn-city-museum