Eestis viibib praegu ametlikul visiidil Tai välisminister Surapong Tovichakchaikul, kellega loodeti muuhulgas ka kokku leppida viisavabadus kahe riigi vahel. Eilsel kohtumisel välisminister Urmas Paetiga seda kinnitatigi - Tai valitsus oli otsustanud loobuda viisanõudest Eesti kodanike suhtes.

Otsus jõustub lähiajal, tõenäoliselt 1. jaanuarist 2014. Tai valitsus teatab peagi täpsema kuupäeva. Siis saavad Eesti kodanikud reisida Taisse turismi eesmärgil viisavabalt ja viibida seal viisavabalt järjest kuni kolmkümmend päeva.

Eesti kodanikule on praegu riiki sisenemiseks vajalik viisa, mida saab taotleda piirilt, kui plaanitava turismireisi pikkus ei ületa 15 päeva. Viisa hind on 1000 bahti (23,5 eurot). Riiki sisenedes peab tõestama, et elamiskuludeks on sisenejal 10 000 bahti (235 eurot) inimese kohta või 20 000 bahti (470 eurot) perekonna kohta.

Välisminister Urmas Paet rõhutas välisministeeriumi teates, et viisavabastus annab lisaks turismi arengule tugevama tõuke ka Eesti-Tai majandus- ja kultuurisidemetele. „Oleme Tailt viisavabaduse saamiseks aastaid tööd teinud. Tai on Eesti inimestele populaarne turismisihtkoht ning viisavabadus aitab arendada inimestevahelisi kontakte ja turismisuhteid,“ sõnas ta. Välisminister Paeti sõnul võiksid ka Eesti ja Tai ettevõtted teha tihedamat koostööd turismi alal. „Hea meel on näha, et ka tailaste reisihuvi Läänemere regiooni vastu on suurenenud,“ lisas ta.