Kinnisvaraportaalides on müügis ligi 200 maja, mis asuvad Peipsi ääres või selle lähedal. Maju on igale maitsele. Maju, mida vaja putitada, ja väga uhkeid täislahendusi, kus järv aknast paista. Kui veel müügis olevad krundid juurde arvestada, on sealne turg vägagi mahlakas.

Maju pakutakse isegi 325 000 euro eest. Üle 100 000-euroseid pakkumisi on veidi alla 30. Kallimad majad on muidugi järvevaatega ja võimalusega paadiga otse koduukse ette sõita. Kui on soov osta odavalt, aga seejärel maja renoveerimisse suuri summasid investeerida, võib maja soetada ka mõneteistkümne tuhande euro eest. Kõige odavamad pakkumised jäävad suisa alla 10 000 euro piiri.

Krunte on Peipsi ääres pakkuda üle 150. Siingi on kallima otsa hinnad sadades tuhandetes, kusjuures kalleima kuulutuse (699 000 eurot) juures on kirjas, et see on ideaalne koht spaa rajamiseks. Krunt asub Alajõe vallas. Elamukrundi võid aga otse järve kaldale osta mõnekümne tuhande euro eest. „Mõistagi oma kaatrikohaga” krunt maksab näiteks 79 790 eurot. Väiksemaid kinnistuid võib piirkonda osta ka tuhandete eurode eest.

Korterite pakkumisi on piirkonnas 30 ja kalleim maksab ainult 30 000 eurot.

Mitmetahuline kant

Uus Maa Kinnisvara analüütiku Risto Vähi sõnul on Peipsi äär väga mitmetahuline. Ida-Virumaa poolel on suvituspiirkonnad ja seal toimub üht-teist ka kinnisvaramaastikul. Peipsit mööda alla tulles muutub aga pilt kurvemaks. Külad jäävad üha tühjemaks, kuid kinnisvaraäri pole.

„Kalurikülade puhul ei saa ärist rääkida. Kes neid maju ostab? Need on väga ilusad kohad, aga keegi ei taha sinna eriti kolida. Tööd kohapeal naljalt ei leia. Äkki peaks neid paiku suvituskohana reklaamima? Siis peaks aga arendama ka ümbrust, taristut. See tuleb teha aga maksumaksja raha eest. Suvilaomanikud maksavad maksud ju mujale. Seal on sügavam probleem, maksumaksjaid ei ole,” selgitab Vähi.

Pindi Kinnisvara partner Peep Sooman on nõus, et Peipsi äär on nagu malelaud. Pakkumised, hinnad ja kõik muu sõltub sellest, millisele malelaua ruudule sa satud.

„Ma isegi ei tõmbaks joont Ida-Virumaa ja ülejäänud Peipsi ääre vahele. Võtame Kallaste linna, mis on mahajäetud. Samas kümne kilomeetri pärast on juba imeilus ja ülesvuntsitud piirkond. Väga eklektiline on seal see pilt.”

On vana tõde, et kinnisvara puhul on kolm olulisemat kriteeriumit asukoht, asukoht ja asukoht. Suvemajade puhul eriti. Veekogud tõmbavad paljusid, kruntide hinnad võivad olla mitu korda kallimad, kui sul on vinge veekogu lähedal.

„Ala Noarootsist Pärnuni on küll populaarsem kui Peipsi äär, aga ostetakse sealgi. Eks see ole rohkem Tartu ja Ida-Virumaa inimeste suvituspiirkond. Venemaal on küll endiselt keeruline seis, kuid siin-seal Ida-Virumaal venelased ikka ostavad kinnisvara. Ilusaid paiku on seal palju,” kinnitab Sooman.