Swedbanki Rahaasjade Teabekeskuse tellitud uuringust selgus, et 42% elanikest plaanib sel suvel reisida Eestis. Üle poole Eesti elanikest plaanib suvepuhkusel kulutada kuni 400 eurot. Üle 1000 euro plaanivad puhkusel olles kulutada valdavalt 40-49-aastased ja rohkem kui 1500 eurot teenivad inimesed.

„Kui ilm on ilus, siis inimesed muutuvad muretumaks ja rahagi kipub päikese käes kiiremini sõrmede vahelt sulama. Suve nautimise kõrval on oluline hoida ebameeldivate üllatuste vältimiseks rahaasjad kontrolli all," rääkis Swedbanki Rahaasjade Teabekeskuse juht Kati Voomets ning jagas seitse nõuannet, kuidas seda teha.

1. Võta puhkuseraha välja peale puhkust

Suvekulutusi planeerides on oluline meeles pidada, et puhkusetasu ei ole preemia, vaid varem kätte saadud töötasu, millest tuleb elada tavapärasest kaks korda pikem periood. Kergekäelist kulutamist puhkuse ajal aitab vähendada, kui jätta puhkuserahad enne puhkust välja võtmata ja saada väljateenitud puhkusetasu alles pärast puhkust, tavapärasel palgapäeval.

2. Väldi emotsioonioste- ja kulutusi

Hinda enne kaupade ostmist ja teenuste tellimist ostetavat skaalal tahan-vajan. Hea nipp eristamaks emotsionaalse soovi ja tegeliku vajaduse piiri on enne ostu endalt küsida, kas seda on päriselt vaja ja mis juhtuks, kui ost jääb tegemata või teenus tellimata. Lihtne kontrollküsimus aitab vältida üleliigset kulutamist.

3. Mõtle läbi kui palju tohib päevas kulutada

Määrake seltskonnas „raamatupidaja", kes hoiab eelarvel silma peal ja aitab vältida tarbetuid kulutusi. Puhkuse eelarves võivad suure väljamineku moodustada just väikesed kulutused, mida tehakse märkamatult või endale teadvustamata. Kui seltskonnas on inimene, kes jälgib eelarvet ja aitab vältida üleliigseid kulutusi, siis võib sellest saada ka lõbus mäng.

4. Planeeri ja säästa

Üks suuremaid kulutusi suvereisidel, kui ollakse kodust eemal, on välja söömine. Ka puhkusel olles saab menüüd planeerides kõhu odavalt täis. Randa, matkarajale minnes võta kaasa oma toit ja jook ning väldi ülehinnatud toidukaupu ning keskkonda reostavaid ühekordseid pakendeid. Restorani ja kohviku valikul eelista peatänavast või keskusest pisut kaugemal olevaid toitlustuskohti.

5. Tingi hinda

Eestlased ei ole harjunud tingima, kuid tegelikult on soodustuse küsimine majanduses tavapärane nähtus ning enamik müüjaid ja teenusepakkujaid on valmis hinnaalandust tegema kui seda vaid küsitaks.

6. Väldi puhkamist laenatud raha eest

Puhkusereisi jaoks tuleks aegsasti raha koguma hakata, sest nii saab tavapärasest suurema väljamineku jagada mitme kuu peale ning vältida laenamist, millega kaasneb täiendav kulu intressi näol.

7. Otsi sihtkohas tasuta või soodsaid tegevusi

Proovi reisil olles leida huvitavaid tegevusi, mis ei tekita rahakotti auku. Paljudes linnades toimuvad tasuta linnatuurid giidiga, mängida saab geopeitust, seigelda matkaradadel, külastada kirikuid ja tasuta muuseume. Seega tasub sihtkohas otsida tegevusi, mis on tasuta või soodsad.