Mulgi Kultuuri Instituudi juhataja Ave Grenberg ütleb, et ajalooliselt loeti Mulgimaaks Raudna ja Tänassilma jõgedest lõunasse jäävat Viljandimaad. „Mulgimaa põhituumiku moodustavad Helme, Halliste, Karksi, Paistu ja Tarvastu kihelkonnad ning mõningane osa Viljandi ja Saarde kihelkondadest,“ tutvustab Grenberg ja lisab: „Mulgimaad eristab see, et meie kui mulkide identiteedis on olulisel kohal mulgi keel, mille üle äärmiselt uhked oleme ja mis tänagi veel kõrvu kostab, kui Mulgimaale sattuda.“

Grenbergi sõnul tuleb inimene, kes kord Mulgimaa kui turismi sihtkoha enda jaoks leidnud, sinna tagasi ning lisaks suvele on Mulgimaal palju avastada ka teistel aastaaegadel. „Mulgi pealinn Abja-Paluoja, Eesti meepealinn Karksi-Nuia, Paistu, Helme ja Tõrva on vaid mõned kohanimed, mida soovitan meeles pidada, kui suviseid puhkuseplaane Mulgimaal ringi sõitmiseks teha. Mulgimaa tervitab nii peredega reisijaid, heast toidust ja söögist rõõmu tundvaid puhkajaid kui ka sportlikke puhkepäevi otsivaid inimesi,“ kutsub mulk Ave Grenberg sel suvel reisima just Mulgimaale.

Tuntud suvituslinn ja selle ümbrus

Helme kihelkonna keskus Tõrva on tuntud suvituslinn, mille tiitel anti linnale juba 1937. aastal. Praegu on Tõrvas Eesti kõrgeim vettehüppetorn ja suviseid saabujaid tervitavad hubased kohvikud ja Mulgi näki liivaskulptuur. Tõrva lähistel Jõgevestel asub kuulsa väejuhi Barclay de Tolly mausoleum. Tegemist on Eestiga seotud suurima väejuhiga, kes alistas Napoleoni ja kelle põrm puhkab Eestis. Samuti asub Tõrvast paarikümne minutilise autosõidu kaugusel Wagenküll SPA, mis külastajatele erilist majutus-, spa- ja maitseelamust pakub. Ajaloohuvilised saavad nautida jalutuskäiku Helme koobastes, mis on kaevatud pelgupaigaks arvatavasti juba enne muistset vabadusvõitlust.

Eesti esimene raamatukogu ja olümpiamedal

„Tarvastu kirikus laulatati Barclay de Tolly, Tarvastu kihelkonnas alustas tegevust üks Eesti esimesi rahvaraamatukogusid ning Mustla lähistelt on pärit maadleja Martin Klein, esimene olümpiamedali võitnud eestlane, kes on kantud ka Guinessi rekordite raamatusse kui kõige pikema maadlusmatsi võitja olümpiamängudel,“ räägib Grenberg Mulgimaa ühest silmapaistvamast kihelkonnast Tarvastust ja Mustla alevikust. Naise sõnul tervitab külalisi Mustlas Mulgi Majaka otsas ehk kunagise piimatööstuse korstna tipus 28 meetri kõrgusel lehviv Eesti lipp, mis Pika Hermanni ja Suure Munamäe vaatetorni järel on kolmas nii kõrgel lehviv sinimustvalge lipp Eestimaal.

Meie oma viltune Pisa torn

Kaunid lootusvaated on need, mis paeluvad külastajaid Karksi-Nuiasse saabudes. Kas teadsid, et 2017. aastast alates kannab Karksi-Nuia ka Eesti meepealinna tiitlit? Fotopeatus tuleb teha kindlasti Karksi kiriku viltuse torni taustal, mis on kaldunud üle meetri lääne suunas. Karksi kihelkonnas võiks varuda aega, sest Mulgi pruulikojas saab kuumal suvepäeval head rüübet. Muide, Morna veinitalust mööda sõites on tunne justkui Itaalia või Prantsuse viinamarjanõlvadel. Teringi matkarada on sobilik ka algajale matkajale, et kaunist Mulgimaa loodust vaadelda.

Mõnus suutäis

Halliste kihelkonda saabudes varu aega kehakinnituseks, sest Mulgimaa pealinnas Abja-Paluojas asub ehtne Mulgi kõrts, kus mulgi toitu nautida. Abja-Paluojast saab järgmisel aastal tõeline kultuurimeka, sest äsja kuulutati see 2021. aasta soome-ugri kultuuripealinnaks. Mulgimaa servas asuv Mõisaküla on Eestimaa kõige pisem linn, mis juhatab teed Lätti. Muide, Halliste kihelkonnas asub ka Pajumäe talu, mis 1998. aastast alates mahepiimatooteid valmistab. Loodusvaateid otsivale puhkajale sobib avastamiseks Õisu matkarada.

Põlvest põlve elutarkus

„Paistu kihelkonna tuntumaid elanikke on tekstiilikunstnik Anu Raud, kes on kujundanud Eesti Rahva Muuseumi Heimtali muuseumi püsinäituse ja loonud sinna loomeinimeste keskuse,“ tutvustab Mulgi Kultuuri Instituudi juhataja. „Heimtali paelub oma loo ja näitustega. Kindlasti on tegemist Mulgimaa uhkusega, sest kätkeb nii suurt ja olulist osa meie ajaloost,“ lisab Grenberg. Peredega reisijatel tasub teha peatus Murese käsitöö- ja lambakasvatustalus, et lambaid toita ja osa saada kohalikust käsitööst. Samuti ootab Loodis Mulgi savikoda, mis on käsitööd hindavatele inimestele kindlasti sobiv reisisiht. Suurema seltskonnaga saab käed saviseks teha Heimtali loomestuudios. Holstre- Polli vabaajakeskuses saab igal aastaajal harrastada sporti ja tunda mõnu aktiivsest puhkusest.