Alati ei pea välismaale sõitma, sest täisväärtuslikult saab väga hästi lõõgastuda ka Eestis, näiteks Ida-Virus. Vaata reisisoovitusi ja tule suveseiklusele!

Paljudel on kindlasti kujunenud välja oma lemmikpaigad, mida külastatakse. Kel ideid napib või konkreetset plaani pole ja kindel eelistus puudub, on abiks Ida-Viru turismiklastri välja pakutavad suvemarsruudid. Neid saab nautida terve suve!

Lastega peredele sobivad hästi Laste VIP seikluspaketid. Kui pere alustab puhkusereisi Tartu suunalt ja saab ka ööbima jääda, võiks esimesel päeval külastada Avinurme Puiduaita, nautida Peipsiääre imekaunist Kauksi randa ja tutvuda Iisaku muuseumi ekspositsiooniga. Teisel päeval võib möllata Alutaguse Seikluspargis ja vaadata ringi näiteks Kukruse Polaarmõisas.

Alutaguse seikluspargi lasterada

Kui perekond alustab suveseiklust Tallinna poolt ja saab jääda Ida-Virusse ka ööbima, on mõttekas alustada Kiviõli Seikluskeskusest ja minna seejärel Eesti Kaevandusmuuseumi. Nii jõuab õhtuks mõnusalt Alutaguse Puhke- ja Spordikeskusesse, kus on erinevaid ööbimisvõimalusi. Teist päeva saabki kohe alustada Alutaguse Seikluspargis, külastada seejärel Mäetaguse mõiskompleksi ja põigata koduteel läbi Avinurme Puiduaidast.

Avinurme puiduait

Suvel meeldib kõigile lastele supelda ja seda sõltumata vanusest. Nii toobki Jalonen välja, et Ida-Virus on Eesti TOP rannad. Asuvad ju seal Liimala liivane rand, fossiilide rikas kivirand Toilas, Saka mõisa eksootiline rand ja 12-kilomeetrine Narva-Jõesuu liivarand. Miks mitte teha karastav suplus Selisoo rabajärvedes või lõõgastuda hoopis Narva jõeoru rannas? Lisaks loomulikult veekeskused, nagu Mäetaguse, Toila SPA, Meresuu ja Saka, mis sobivad iga ilmaga. Ühesõnaga, valik on väga lai ja suplemisvõimalusi igale maitsele.

Saka mõisa vaatetorn

Suveseiklus ei eelda isikliku auto olemasolu, sest kohale saab sõita ka rongi või bussiga, võttes kaasa oma ratta. Enne Ida-Viru reisiplaani n-ö lukku panemist tuleks aga kindlasti tutvuda Elronis kehtivate uute reeglitega, mille järgi on jalgrataste transport teatud päevadel ja lõikudel keelatud.

„Rahvas oli erinevatel üritustel küsinud rattamarsruute,“ selgitab Ida-Viru turismikoordinaator Kadri Jalonen. „Seiklusmaal Ida-Virus asub Eesti kõrgeim kallas. Just siin kulgeb hingematvalt kaunis rannikutee, mida saab kõige paremini nautida just rattal sõites.“

Piirkonnaga on võimalik tutvuda kas 50- või 60-kilomeetrist marsruuti mööda. Nälga keegi kannatama ei pea, sest mõlema rattamarsruudi äärde jääb mitmeid söögikohti. Kes eelistab vändata Seiklusmaa looduses, võib võtta ette 180-kilomeetrise teekonna Alutaguse laantes ja Peipsi kandis. „See on hõredalt asustatud piirkonda oma laante ja rabadega ning Eestimaa pikima rannaga – umbes 37 km Peipsi põhjarannikut,“ tutvustab Jalonen. Rattamatka rajad leiad siit.

Kel aega vähem, võib ühe päeva jooksul osaleda Narva 4+4 seikluses, mis sisaldab nelja söögikohta ja nelja tegevust. Kohale pääseb neljal erineval moel, sest lisaks bussile, autole ja rongile saab ligi ka veeteed pidi.

Jaloneni kinnitusel on Narva, mis on Eesti suuruselt kolmas linn, avastamine muutunud väga populaarseks. Marsruudile jäävad Narva parim kohvik Muna, mis asub Raekoja platsil. Lisaks linnuses asuv restoran Rondeel, mis pakub hooajalist kohalikku toitu ja Narva Vaba Lava majas asuv väike ja moodne Kohvik No 2. The Irish Embassy Pubis saab koos maitseelamustega nautida terrassivaadet täpselt Narva elu tuiksoonele ehk linnasüdames asuvale ringteele.

Seiklused sel marsruudil on aga Victoria bastionid, Narva linnus, Vaba Lava Narva maja, Narva Aleksandri Kirik.

Jaloneni sõnul on Ida-Viru turismiklaster saanud tööle uute seikluste kasvumootori ja ägedaid seiklusi tekib kogu aeg juurde. Piirkonnas on võimalik sportida, koguda teadmisi ja laiendada silmaringi, kusjuures neid tegevusi saab ühildada toredatel üritusetel. Ta toob esile Narva Energiajooksu, Kiviõli Motofestivali ja Kreenholmi jooksu. Peipsi Järvefestivali kõik üritused leiad siit.

Need, kellele oli meele järgi kodumaine komöödiafilm „Klassikokkutulek 3“, võivad liikuda filmivõtete radadel, uurides oma silmaga paiku, kus filmikangelased seiklesid. „See on meie n-ö salarelv lõbusate seltskondade meelitamiseks,“ räägib Jalonen. „KK3 viib Toila kandist läbi Jõhvi Illuka mõisa, Kauksi ja Vasknarva. Ikooniline tantralaager toimus Kauksi Puhkekülas- kus saab külastada saab lava, kohvikut ja ööbida KK3 sviidis!“

Filmisaaga võttepaikade ja Seiklusmaa rattamarsruutide kõrval, mis on Ida-Viru turismiklastri uhiuued suveseiklused, on olemas ka eelmisest aastast tuttavad seiklused. „Seiklusmaa „lipuseiklusteks”, mida saab aastaläbi nautida, on kujunenud Kaevandusmuuseumist startivad Aidu karjäärisafarid ja vee- ja jalgsimatkad, mida pakuvad Adrenaator, Alutaguse Matkaklubi ja Aidu Veespordikeskus. Lisaks muidugi Narva ning Kreenholmi avastamine, mida pakub Narva Muuseum ja Kiviõli Seikluskeskus ning salapärane Sillamäe.“

Euroopa Liidu toel valminud uute suurte objektidena ootab külastajaid Tulivee salapiiritusveo turismikeskuses juba kuulsuse saavutanud restorani kõrval hotell, muuseum, välilava ja Liiimala ranna vaatetorn. „Suvel avatakse Narva linnuses täielikud uuendatud idatiib ja sisehoov,“ räägib Jalonen. „Sügisel avatakse uus interaktiivne püsiekspositsioon.”

Suve lõpus saab Narvast ooperipärl, sest 28. augustist 12. septembrini leiavad aset Narva Ooperipäevad, mis toimuvad suures osas Kreenholmis, kuid kontserte on ka mujal linnas. See on uus võimalus veeta kultuurne nädalalalõpp Narvas!

Muusikat saab nautida 29.–30. juunil Eesti Kaevandusmuuseumis toimuval festivalil Mägede Hääl ja 10.–21. juulil festivalil „7 linna muusika“. Kreenholmi manufaktuuri seinte vahel mängitakse sarnaselt eelmise suvega muusikalist etendust „Kremli ööbikud“ (14.–28. august).

Eestlased alles avastavad Ida-Viru maakonda kui põnevat paika. „Täiesti uskumatu, aga oleme saanud ainult positiivset tagasisidet. Seda näitas ka 2018. aastal püstitatud turismirekord ehk 35 000 uut turisti!“

Projekti „Ida-Viru turismisihtkoha kui võrgustiku arendamine” kaasrahastab Euroopa Regionaalarengu Fond.

Jaga
Kommentaarid