Elamuskingituste portaal Kingitus.ee pakub võimalus oma kallitele pakkuda hedonstlik nädalalõpp Riias ehk pakett lõõgastav linnapuhkus kahele Radisson Blu Hotel Latvijas (hind kahele 149 eurot). Hind on nii hea, et kui tekib kiusatus see kinkida iseendale, siis tasub sellele kiusatusele järele anda...

Elizabetes iela äärde jääv Latvija hotell on ülimugava asukohaga eriti neile, kes on Tallinnast või Pärnust Lux Expressi bussiga otsustanud kohale sõita (täispileti hind ühel suunal 21 eurot). See peatub täpselt hotelli ees ja seiklus kohvritega talvises Riias jääb olemata. Mõnus puhkus võib kohe alata!

Hotell on Riia vanalinnast paariminutilise jalutuskäigu kaugusel; kohas, mida ümbritseb uuem ja elegantsem juugendkvartal oma kaubamajade, kohvikute ja Art Nouveau muuseumiga.
Kui Tallinna on kuulsaks teinud keskaegne vanalinn, siis Riiat tuntakse eelkõige juugendarhitektuuri järgi - ega asjata kutsuta Riiat “Põhja-Euroopa art nouveau pealinnaks”. Ligi üks kolmandik südalinna hoonetest (arvuliselt umbes 800 ringis) on juugendstiilis: Alberta, Elizabetese, Vīlandese ja Strēlnieku tänavad moodustavad kuulsa juugendkvartali.

See keskkond kiirgab luksust ja on üsna loomulik, et Euroopa üks lukuslikumaid päevaspaasid asub just seal. ESPA Riga külastamise teeb eriti mugavaks asjaolu, et spaa asub Radisson Blu Latvija teisel korrusel. Täpsemalt asub sissepääs teisel korrusel – spaa ise võtab enda alla tervelt neli (!) korrust. Kaasa võtma ei pea mitte midagi peale oma kinkekaardi – spaajalanõud ja rätikud ootavad, riietusruumis on nii föön kui juuksesirgendaja, šampoonidest-kehakreemidest rääkimata. Spaa on korduvalt valitud rahvusvaheliste kliendihääletuste seas parimate sekka kui parim päevaspaa, samuti on ESPA valitud mõni aasta tagasi maailma parimate spaade seas esiviiskusse.


Paketis sisaldub 2,5 tunnine külastus hõlmab jõusaali ning saunade ja basseini kasutamist, lisaks saab aga boneerida endale nii massaaže kui erinevaid hoolitusi ning loomulikult ka maniküüri-pediküüri. Leilisaunad, aurusaun, massaažiduššid, mullivann ja ujumisbassein täidavad aga kaks ja pool tundi ära märkamatult.

Hotell ise oma söögikohtade ja baaridega täidab sama märkamatult veel rohkemgi tunde.

Skyline Bar hotelli 26.korrusel on ilmselt üks kuulsamaid baare Riias. Sissepääs nädalalõppudel maksab viis eurot, kuid tegelikult ootavad ees miljoni dollari vaated. Menüüst leiab lisaks kokteilidele ka suupisted ning kui siia liita veel plaate keerutavad DJ-d, siis polegi nagu põhjust kuhugi kaugemale ööklubisse sõita. Mõte baarist lahkudes oma toa ukseni minna liftiga, mitte läbi Riia öö jalutades või taksot otsides, on ka ikkagi väga meeldiv.

Liiga kauaks baari jääda ei maksa, sest te tõesti tahate hommikusöögi ajaks üles ärgata. Nädalavahetusel on mõeldud logelejate peale ja hommikueinet pakutakse kella 11ni. Krõbe peekon ja munapuder, teie silmade all valmivad omletid, suitsukala ja värsked salati, hõrkudest saiadest rääkimata. Isegi peakoka üllatustervitus ei puudu - minu külastuspäeva hommikul olid selleks imelised pošeeritud munad röstsaiaviilul.

Ja toad. Isegi standardtuba on ruumikas ja vanniga nii et on päris kahju, et toas olemiseks nii vähe aega jääb. Paratamatult tekib soov, et need pikad talvised pimedad päevad nii kiiresti otsa ei saaks.

Viis põhjust, miks spaast ja hotellist korraks ikkagi välja minna ja Riias ringi jalutada

1. Riia keskturg
Riia kesturg on Balti riikide suurim toiduturg, millele ei anna väärikust ja mastaapi mitte ainult lõputud müügiletid, vaid ja juugend, art deco ja uusklassitsistlikud hooned. Turu viis tunnelikujulist paviljoni on saanud üheks Riia sümboliks. Kunagised Saksa okupatsioonivägede tsepeliiniangaarid koliti peale Esimest maailmasõda nende praegusesse asukohta ja võeti kasutusele siseturuna. Värske toidukraami müüjad voorivad kohale üle Läti ja ka palju kaugemalt.
Turg on avatud teisipäevast laupäevani kell 7:00-18:00 ja pühapäevast esmaspäevani 7:00-17:00 (Nēģu iela 7)

Latvija hotellist mõnesaja meetri kaugusel asuva kauni teatrimaja laval toimuvast aru saamiseks ei ole läti keelt vaja osta sõnagi. Repertuaar on mitmekesine ning maja interjöör ja atmosfäär kaunilt pidulikud, mis teeb puhkuse Riias veel erilisemaks. Pileteid saab osta nii internetist kui kohapeal kassast, lahked teenindajad oskavad nii inglise kui vene keelt ja ka kavad on mitmekeelsed.

3. Vaated Läti Teaduste Akadeemia tornist
Juba torn ise on vaatamisväärsus omaette: 17 korruseline 108 meetri kõrgune labürintlik hoone turu taga, mis ehitati aastatel 1953-1956 „kingitusena nõukogude töölistelt ja talupoegadelt“. Selle 15 esimest korrust võtavad enda alla kabinetid - nii kõrgele saab ka liftiga. Kaks viimast korrust, mis vaateplatvormist katusel (see on 65 meetri kõrgusel) siis veel lahutavad, tuleb mööda treppe ronida. Fuajees istub ajastutruu valvuritädi, kes liftisõidu eest euro kasseerib. Akademijas laukums 1, http://www.lza.lv

Torni kutsutakse hellitavalt ka Stalini sünnipäevatordiks ja Kremliks.

4. Kõikide uute reiside algus
Kogu maailmas on kokku vaid mõnisada ainult kaartidele ja reisiraamatutele spetsialiseerunud kauplust - Jāņa Sēta aadressil Elizabetes iela 83/85 on üks neist. Ükskõik, mis riik järgmiseks sihiks on, reisijuhi või kaardi selle kohta saab Jāņa Sētast kindlasti. Kauplus on avatud esmaspäevast reedeni kell 10-18 ja laupäeviti kell 10-17. www.karsuveikals.lv

5. Vintage aarded
Riias pole – erinevalt Tallinnast- vintage mööbel või riidepood lihtsalt trendikad sõnapaarid, retroaardeid müüakse ja ostetakse igal päev. Ehkki retroseksuaalidele on enne shoppama asumist kohustuslik hoopis käik Gaujasse: see väike baar on sisustatud kui 60ndatest aastatest pärit elutuba. Gauja lühikesest menüüst leiab lisaks jookidele ka näiteks hematogeeni ja C-vitamiini. Tērbatas iela 56, www.facebook.com/bufetegauja/
20. Gadsimts (Miera iela 39) on pisikese korteri suurune kauplus täis sisustusaardeid 60.-70.aastatest. Poe omanik Dite Jurcane käib neid ise Berliinis, Pariisis ja Stockholmis otsimas. Ditet ei köida kuigivõrd sama perioodi Nõukogude mööbell mille keskel ta üles kasvas. Erandina on poes koha leidnud klassikalised tahulised veeklaasid ja pisikesed Lätis valmistatud värvilisest klaasist pitsid. Poe teise osa kaupleb vintage riiete, jalanõude ja käekottidega. Zuzanna (Marijas iela 13) kaupleb Euroopa kirbuturgudelt leitud asjadega puhvetkappidest karahvinide ja nugade-kahvliteni.