Alustame uue testiga, milles võrdleme kõiki Tallinna ja Harjumaa päevaspaasid, kus on saunad-basseinid ning pakutakse ka eeinevaid hoolitsusi. Samuti läbivad testi kõigi päevaspaade klassikaline massaaž ja üks näohoolitsus.

Tallink Spa & Conference hotell Tallinna Linnahallist mõnekümne meetri kaugusel ei ole tavaliselt esimene mõte, mis mini-spaapuhkust planeerides pähe tuleb.

Aqua Spa on avatud iga päev kell 10-22. Spaa on mõnus logelemise koht, kus sportlikumateks etteasteteks vees pole ruumi. Puhas puhkus. Kogu maja interjöör on parasjagu hull , seda heas mõttes, ja seda peab ütlema ka basseiniala kohta.

Tallink Spa & Conference Hotel, Aqua Spa

SPAA-ALA BASSEINID JA SAUNAD
Mullivanne, basseine, igasuguseid massaažijugasid ja koski on täiesti piisavalt. Mida aga ei ole, on mõnusad soojad lebotamisalad, kus ka veest väljas olles lõõgastuda saaks. Samas – ega selleks ka väga aega ei jää, mitte-hotelliklientidele müüakse pääse kaheks tunniks (kuni kell 17 täiskasvanule 8 eurot, õhtul 12 ja nädalavahetusel 15) ja iga lisa pooltund maksab 3 eurot.
Kaks tundi on ainult basseinide ja saunade jaoks täiesti piisav aeg, kuivõrd väga tihti mõni saunadest tegelikult ei tööta. Kui hotell 2007. aastal uksed avas, lubati hamamis ka pesijateenust pakkuma hakata, paaril päeval see vist juhtuski, kuid üheksa aasta hiljem on see üsna suur ruum pigem tühi ja emotsioonitu. Auru- ja soome saunad on siiski ausad.

Basseinid on rõõmsameelsed kohad ja mingitel etteaimamatutel kellaaegadel isegi pigem kärarikkad, kui lapsed madalas vees lustivad. 30 sentimeetrit sügav lastebassein teeb ühtedele rõõmu ja paneb mõnel jällegi kindlasti pea valutama.
Basseinibaar annab selge vihje, et see koht on ainult puhkuseks. Supeldes ja veejugadel end masseerida lastes just jahe ei hakka, basseinibaaris aga küll. Ehkki ühest küljest on spaaosa põhiatraktsioon välibassein, mis on eriti lahe talvel kuumast saunast tulles – aga ega see halb koht ei ole ka suvel värskes õhus paari tõmbe ujumiseks - tekib aeg-ajalt siiski kerge tuuletõmbus, nii et tuleb ikkagi päris tihti sauna sooja pageda.

Tallink Spa & Conference Hotel, Aqua Spa

Kui basseinide ja saunade ala on kokkuvõtteks pigem ikkagi hedonistlikult luksuslik, siis kohe kindlasti ei saa seda öelda riietusruumide kohta, mille pisikestesse kappidesse on jahedamal päeval oma mantlit või siis ka pikka ilusat suvekleiti suruda täielik piin.

Lausa läbi kahe korruse ulatuva Hera salongi ja spaa vahel liikumine eelndab kõigi oma riiete kas selga panemist või kokku pakkimist vahepeal, nii et tark oleks käia spaas ainult kas enne või pärast protseduure, muidu on see pidev riietumine ikkagi üsna väsitav. Teiseks ei jaksa neid kahe tunni pileteid lõpuks ikkagi ka väga arvukalt osta.

KLASSIKALINE MASSAAŽ (55 min 47 eurot)
Hera salongide esimesel alumisel korrusel asuvad rohkem pehmet hämarust vajavad massaažide ja kehahoolituste toad, kõrgemal aga näohoolituste ruum ning iluteenused. Nii et kõige tavalisemaid protseduure, klassikalist massaaži ja näohoolitust kombineerides tuleb jälle natuke üles-alla joosta. (Tegelikult on see muidugi kirjanduslik liialdus, lift on täiesti olemas).

Hera salongid on mitu sammu tõelisele luksusele lähemal, kui Tallinki hotellid seda tavaliselt on (kui mõelda näiteks hommikusöögi valikule, mis täiesti piinavalt meenutab laevade hommikusööke – ja vähemalt kohvi osas saavad need ikka väga madalad punktid).

Vasuvõtualal on mugavad tugitoolid ja selline valik ajakirju, et palve natuke aega istuda ja oodata ainult rõõmustab. Laual on ka kann vett ja – esimene koht, kus tahtmatult kerkib pinnale mälupilt reedeõhtusest Tallinna poole liuglevast laevast, kus tühja pilguga eestlastest töölised odavatest topsidest kallist õlut rüüpavad – selle kõrval kõige odavamad ja koledamad plastmassist ühekordsed joogitopsid. Kui palju inimesi seal käib, et nad tavalisi klaase pesta ei jaksa? Tööpäeva hommikupoolik on vaikne ja mina ainus oma hoolitsuse algust ootav klient.
Massaažitoa valgus on pehme ja ruum ise tänavamürast ära lõigatud. Muusika, mis mängib on kohutav, see vähemalt vaikne. Ilmselgelt pärineb plaat mõnest 1 euro maksvast kümne plaadi kogumikust nimega Easy Listening või midagi taolist. Õnneks saab see juba poole massaaži pealt läbi ja keegi ei tee midagi selle nimel, et muusika jätkuks.
Suure spaa- ja konverentsihotelli kohta on massaaž üllatavalt hea. Kes kümmekond aastat tagasi mõnda Pärnu konveier-spaasse sattus, saab aru, kui meeldiv selline üllatus on. Ruum on minu jaoks pisut jahe, ent laual saab ju siiski suure rätiku all lamada ja külm just ei hakka. Ehkki kontoritöö kombineeritult pigem raske seljakotiga ringi käimisega mõjub seljale ja õlgadele nii, et päris uinutavaks massaaž muutuda ei saa, on seal laual ikkagi korraga meeldiv ja kasulik olla. Massöör uurib tema käe alla sattuvate rohkem pinges kohtadeni jõudes, ega ta valu ei põhjusta ja palub märku anda, kui ta jõudu tagasi hoidma peaks. Seda pole kordagi vaja teha – ega ka mitte paluda, et võiks julgemalt puudutada.
Hind, tõsi, pole 55 minuti eest ka üldsegi mitte madal.

NÄOHOOLITSUS

Puhastav näonaha hooldus koos massaažiga (55 min 50 eur) algab tegelikult sellega, et hoolitsuse tegija vaatab näonaha üle ja ütleb ausalt, et ta ei näe mingit vajadust hakata aurutama ja poore avama – küll aga teeb kohe ettepanekud, mida teha võiks selle asemel ja need tunduvad täiesti mõistlikud mõtted.
Puhastamine, koorimine ja toniseerimine, see kõik käib koos kerge massaažiga, millele lisanduvad nahka pinguldavad ja kortse siluvad plastrid. Kogu hoolitsus ei puuduta mitte ainult nägu, vaid ka dekolteepiirkonda. Tuba on mõnusalt soe ja kogu protseduur ise on täiesti uinutav.
Ja 20 minutiks, kui näole lähevad kaks imet tegevat plaastrit – need saab pärast koju kaasa ja võib veel kaks korda kasutada - võib päriselt tukkuma jäädagi, sest hoolituse tegija lahkub ruumist. Pisikeses power napis pole midagi halba, ent ma olen siiski seda meelt, et nii pikka pausi 55 minuti sees teha ei tohiks. Sel ajal võiks ju teha peamassaaži või käte- või jalamassaaži neile, kellele esimene mingil põhjusel ei meeldi. Üsna suure summa eest kolmandik ajast niisama tukkuda – ehkki plaastrid tegid tööd hästi – pole väga ratsionaalne.

Hoolitsuse lõpus saab lisaks plaastritele kaasa hulga soovitusi, mida kodus ise ette võtta - ja ükski neist ei sisalda konkreetsete kallite brändide võ toodete ostusoovitusi.

PUNKTID

Atmosfäär 7/10
Teenindus: 8/10
Massaaž: 8/10
Näohoolitsus: 8/10
Hinna ja kvaliteedi suhe: 8/10
(võtsime aluseks kõige odavama päevase hinna spaakülastuse puhul)

KOKKU 39/50